Articol
Am un prieten care s-a chinuit vreo trei veri cu arșița din mașină, deoarece instalația de aer condiționat funcționa doar în mers, la viteză mare. Prin oraș, la semafor, când erau 35 de grade afară, mașina lui băga aer fierbinte. Era un fel de calorifer electric băgat într-o saună. S-a dus pe la mai mulți „specialiști”, dar niciunul nu i-a dat de cap instalației. I-au spus ba că pierde freon, ba că probabil compresorul are o problemă, și câte și mai câte.
Cert e că, în ciuda tuturor consultațiilor, amicul meu continua să fie trecut de toate apele, în zilele toride de vară, când mergea cu mașina. La un moment dat, își pierduse orice speranță și aștepta, cuminte, toamna și iarna. Într-o zi, o cunoștință îi recomandă pe cineva care se ocupa doar de instalații de aer condiționat la mașini. Fără prea mari speranțe, amicul încearcă și această variantă. În cinci minute omul, un tip modest, cumsecade, îi spune că a găsit hiba, că îi trebuie o anume piesă pe care o poate comanda și o va primi în aceeași zi. A doua zi, parcă s-a urcat într-un alt autoturism. Din orificiile cu grilaj bătea un aer răcoritor, cum nu credea că va mai simți vreodată în acea mașină.
Mi-a povestit întâmplarea, cu mult entuziasm: „Vezi cât de important e să fii specializat strict pe un domeniu? Am dus mașina pe la tot felul de „pricepuți în toate” și nimeni nu i-a dat de cap. Omul ăsta face doar ceea ce știe, și știe bine. Cred că regula asta ar trebui să se aplice peste tot”. Așa cred și eu, căci prea avem „specialiști” în toate și, de fapt, în nimic. Am cunoscut de-a lungul timpului inși care se lăudau că știu să facă orice, dar realitatea le dădea peste nas ori de câte ori se băgau cu elan în rezolvarea unor probleme care îi depășeau. Pentru că Internetul a devenit un fel de biblie, de curs practic pentru orice nechemat, mulți au impresia că se pot „califica” la botul calului, în fața monitorului.
Rar mai găsim oameni pricepuți precum cel amintit mai devreme, care să stăpânească foarte bine un domeniu și să nu migreze către altele, autoproclamându-se meșteri universali.
Dacă pomenești despre acea tâmpenie a desființării școlilor profesionale, se vor găsi niște pricepuți la toate să te facă învechit. Pentru ei, a fi aplicat, conștient că nu poți excela în toate domeniile, înseamnă a fi retrograd. Promovarea superficialității profesionale, practica umflării CV-urilor, încurajarea multiplelor calificări de fațadă ne-au adus în situația în care în mai toate sectoarele predomină cârpacii.