„Siebenbürgisch Tanzgruppe Augsburg” cea mai veche formație de dansuri săsești. 35 de tineri duc portul popular mai departe

Acasa >

Articol

Cei care au participat la sărbătoarea sașilor din Piața Mare, de la începutul lunii, au putut vedea dansurile săsești tradiționale interpretate de o formație profesionistă.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Formația de dans se numește „Siebenbürgisch Tanzgruppe Augsburg” (Grupul de dans ardelean Augsburg) și a luat naștere în 1978 cu câțiva tineri ardeleni. În prezent grupul de dans este format din 35 de membri care duc tradiția și portul săsesc mai departe. Există foarte puține astfel de formații de dans transilvănene care să păstreze dansul, cântecul și obiceiurile sașilor.

Pasionați de dans, tinerii participă la diferite evenimente, baluri și festivaluri chiar și în afara țării. De asemenea, au fost prezenți și la Întâlnirea Sașilor din Transilvania, eveniment care a avut loc în această lună, în Piața Mare, dar și la Vinotopia, festivalul de vin de la Apoldu de Sus.

„Anul acesta au dansat în Elveția. În fiecare lună grupul are 3-4 evenimente. În luna august au dansat două zile în Piața Mare, la festivalul sașilor, la Apolu de Sus și la un alt festival de vin organizat de un producător local”, ne-a povestit Glatz Kerstin, cea care se ocupă de formație.

Imagine intercalată
Imagine intercalată
Custom Image

38 de cozonaci după rețeta tradițională săsească

Pe lângă dans și cântec tinerii din Siebenbürgisch Tanzgruppe Augsburg au avut ocazia să facă 38 de cozonaci săsești după o rețetă tradițională, din 30 de kg de făină, pe care i-au servit invitaților, la o cabană din viile de la Apoldu.

„Am avut și o zi de port în vie la Apoldu de Sus, acolo am făcut și 38 de cozonaci, în săsește li se spune „Kugelhupf”. Sunt făcuți după o rețetă tradițional săsească, din 30 de kg de faină. Cozonacul l-am făcut la un vecin în satul Apoldu de Sus care are un cuptor mare pentru cozonaci, am făcut trei ture” ne-a spus Glatz Kerstin. 

Mesajul pe care grupul de tineri îl transmite oamenilor este sincer și călduros: „Publicul trebuie să vadă ce dans a fost acum 100 de ani la modă, să țină portul săsesc în minte și să ducă tradiția mai departe”. 

 Custom Image Custom Image 

 

Autor
20 august 2024 la 11:06

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 1 oră
Noaptea în care a răsunat “Hristos a Înviat” (şi) la biserica de pe Mihai Viteazu
Sărbătoarea Învierii, ca orice sărbătoare a creştinătăţii, este, în desfăşurarea ei, aceeaşi. Nu e ceva diferit de la...
Actualitate
3 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 20 ore
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 21 ore
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 1 zi
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit