Articol
În preambulul aniversării celor 125 ani de la inaugurarea Sinagogii Mari din Sibiu (n.n. eveniment care se petrecea în septembrie 1899), interpreții de muzică klezmer din SUA ( Jake Shulman-Ment, Jeremiah Lockwood și Francesca Ter-Berg) vor oferi un concert aparte, dorind să readucă -în templul iudaic- acel vechi cadru muzical din anul în care constructorul Franz Szalay preda cheile templului sibian șefului cultului dr. Josef Schwartz (moment urmat de deschiderea portalului și a baldachinului cu sulurile Torei și cu interpretarea unor corale). În cadrul concertul, din 25 august (de la ora 19.00), muzicienii americani vor prezenta în abordări unice tradiția muzicală a vieții evreiești din Europa de Est, un concert care include implicit muzica klezmer de altădată, cântece idiș și recitative cantonale, interpretate cu un simț viu al limbajului muzical.
Despre liderul grupului
Născut în New York City, Jake Shulman-Ment este considerat ca fiind cel mai apreciat muzician klezmer din zilele noastre. A intreprins numeroase turnee și a realizat înregistrări internaționale in calitate de solist alături de Midwood, Daniel Kahn, Joey Weisenberg, Abigale Reisman, Pete Rushefsky ș.a.m.d.. A colaborat cu succes cu formații pecum: The Painted Bird, Di Naye Kapelye, The Brothers Nazaroff, Frank London, Sanda Weigl, Adrian Receanu, Duncan Sheik, Francesca Ter-Berg, Laurel Premo, Ali Dineen, Michael Alpert, Fleytmuzik, Metro-Folk și Romashka. Mai mult muzicianul Jake Shulman-Ment a cântat și în cadrul unor reputate festivaluri din întreaga lume (n.n. precum Central Park Summer Stage, Skirball Center, Lincoln Center, Symphony Space, Rudolstadt, Palatul Artelor din Budapesta, Kennedy Center, Biblioteca Congresului, Teatro Manzoni, Festivalul Culturii Evreiești din Cracovia etc.).
Profesorul din Brooklyn
Pentru Jake, predarea este una dintre cele mai îmbucurătoare modalități de a împărtăși și de a intra în legătură cu oamenii prin muzică. Fie că este vorba de lecții private de clasică pentru copii și violoniști avansați, el predă diferite stiluri populare est-europene pentru muzicieni din toate mediile. Abordarea lui propune să ajute fiecare individ să-și dezvolte propria creativitate, muzicalitate și voce expresivă. Jake Shulman-Ment respinge concepția că „tehnică” și „emoție” sunt elemente separate ale muzicalității fiind convins că ”muzica grozavă este făcută atunci când un muzician este capabil să-și conecteze mișcările corpului, urechile și emoțiile lor într-o conștiință sporită”. Încorporând elemente ale pregătirii sale extinse în Metoda Feldenkrais de educație somatică, ”Tehnica Alexander”, precum și folosind muzica populară și improvizația. Un lucru îl face pe Jake Shulman-Ment să fie atât de special …anume capacitatea lui de a forma o conexiune sinceră și profund-muzicală cu cei din jur.