Școlile postliceale sanitare în vizorul sindicaliștilor din Sănătate

Sindicaliștii din Sănătate trag un semnal de alarmă în ceea ce privește scăderea calității formării profesionale furnizată de școlile postliceale sanitare și cer schimbarea legislației. Asistenții medicali trebuie să fie absolvenți de Bacalaureat.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Îngrijorată de numărul în creștere de dovezi publice privind scăderea calității formării profesionale furnizată de școlile postliceale sanitare, Federația „Solidaritatea Sanitară” din România solicită Guvernului României, Ministerului Educației și Ministerului Sănătății, implicarea urgentă în rezolvarea acestei situații. Mai exact, sindicaliștii cer ca asistentele medicale absolvente de postliceală care se prezintă la concursurile de angajare, să aibă examenul de Bacalaureat absolvit.

Potrivit legislației actuale, înscrierea la o școală postliceală sanitară este permisă tuturor absolvenților de liceu, indiferent dacă au promovat sau nu examenul de bacalaureat.

Cei care doresc să obțină o diplomă de asistent medical au două opțiuni: să urmeze o școală postliceală sanitară – înscrierea se poate face și fără examenul de bacalaureat, sau, să urmeze o facultate pentru asistenți medicali și moașe – aici, înscrierea se face numai după promovarea examenului de bacalaureat.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Cei care nu au promovat bacalaureatul, pot repeta examenul în timp ce urmează cursurile unei școli postliceale sanitare. Multe dintre aceste școli eliberează diploma de absolvire a școlii postliceale sanitare, la finalizarea studiilor, fără condiția existenței diplomei de bacalaureat.

Și în acest fel, există posibilitatea ca elevii să obțină diploma de absolvent al școlii postliceale de asistenți fără diploma de bacalaureat. Găsirea unui loc de muncă în acest caz e mai dificilă, pentru că, de regulă, spitalele (nu toate – n.r.), pun condiția diplomei de bacalaureat la concursul de angajare. Dar în mediul privat, există și excepții, iar unii mai norocoși se pot angaja și fără să dețină diploma de bacalaureat.

Sindicaliștii susțin că în ultimii ani calitatea procesului de formare a viitorilor asistenți medicali a scăzut. Iar asta reprezintă un risc pentru sistem și pacienți. Una dintre explicațiile nivelului mai scăzut de pregătire ar putea fi faptul că legislația din România permite înscrierea la școlile postliceale sanitare cu sau FĂRĂ bacalaureat – art. 58 alin. 14 din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023.

“Calitatea serviciilor medicale actuale și, mai ales, viitoare furnizate de sectorul public de sănătate depinde de calitatea formării profesioniștilor din sănătate. Scăderea calității formării constituie totodată o amenințare la adresa capacității sistemului public de sănătate de-a acorda serviciile medicale necesare populației. Având în vedere că această problemă constituie o amenințare la adresa profesiei de asistentă medicală, ne alăturăm organismului profesional al asistentelor medicale, OAMGMAMR, în solicitarea publică a rezolvării adecvate a acestei probleme de către autorități, începând cu Ministerul Educației. Rezolvarea trebuie să vizeze atât condițiile de desfășurare a formării, acestea trebuind să conducă la formarea competențelor specifice standardului ocupațional, cât și condițiile de acces la această formare sau de absolvire a ei, care trebuie să includă obligația de absolvire a examenului de bacalaureat. Considerăm oportună analizarea posibilității de intervenție activă în filtrarea suplimentară a intrărilor în sistemul sanitar prin introducerea condiției de-a avea examenul de bacalaureat absolvit pentru asistentele medicale absolvente de postliceală care se prezintă la concursurile de angajare”, transmit reprezentanții Federației „Solidaritatea Sanitară”.

Sindicaliștii consideră că “scăderea calității formării contribuie fie la accentuarea deficitului de asistente medicale (prin cunoscut fenomen al incapacității de satisfacere a condițiilor specifice angajării prin concurs) fie la încărcarea suplimentară cu sarcini de lucru pentru asistentele medicale care deja își desfășoară activitatea în sistemul public de sănătate, accentuând poverile profesionale ale acestora. Totodată, fenomenul amenință echivalarea competențelor la care au dreptul asistentele medicale cu vechime din sistemul public de sănătate, drept solicitat în mod consecvent de Federația „Solidaritatea Sanitară” din România în ultimul deceniu”.

La trei dintre școlile postliceale sanitare din municipiul Sibiu, nu este necesară deținerea diplomei de Bacalaureat la înscriere.

Școala Postliceală Sanitară de Stat din cadrul Liceului Teoretic “Constantin Noica” Sibiu, oferă pentru anul şcolar 2024-2025, trei clase: 56 locuri fără taxă și 28 de locuri cu taxă, calificarea asistent medical generalist. Se pot înscrie absolvenții de liceu cu sau fără diplomă de bacalaureat.

La Școala Sanitară Postliceală FEG Sibiu, nu există limită de locuri. Pe site-ul unității este specificat clar că, “Școala Postliceală FEG Sibiu face înscrieri pentru anul școlar 2024-2025 cu/ sau fără Diplomă de Bacalaureat și fără limită de vârstă și cu posibilitatea de angajare în străinătate”.

Nici la Școala Postliceală Sanitară “Henri Coandă”, nu există limită de locuri pentru anul școlar 2024-2025. Potrivit instituției, “la școala postliceală se pot înscrie candidații care au absolvit liceul, cu sau fără diplomă de bacalaureat, conform Art. 5, alin. (1) din Anexa Ordinului nr. 5346 din 07.09.2011, privind aprobarea Criteriilor generale de admitere în învăţământul postliceal”.

După trei ani de studiu și susținerea examenului de absolvire, proaspătul asistent medical trebuie să se înscrie în cadrul Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, și să solicite eliberarea Certificatului de membru și Avizului de Liberă Practică (ALP). Numai că pentru eliberarea Certificatului de membru este necesară prezentarea Diplomei de bacalaureat. Fără aceste două documente, Certificat de membru și ALP, asistenții medicali nu se pot înscrie la concursuri și nu își pot exercita profesia.

Până acum au existat două inițiative legislative de modificare a legii învățământului astfel încât înscrierea la școlile postliceale sanitare pentru asistenți medicali să fie posibilă doar după promovarea examenului de bacalaureat. Cea mai recentă a fost în urmă cu aproximativ 2 ani, un proiect de lege inițiat de deputatul Adrian Wiener, medic la Spitalul Județean Arad și vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, respinsă însă de Parlament de două ori.

Conform proiectului, alineatul 9 al articolului 44 din Legea Educației Naționale nr. 1/2011 ar fi trebuit să aibă următorul cuprins: „Au dreptul să se înscrie în învățământul postliceal, în condițiile alin. (8), absolvenții de liceu, cu sau fără diplomă de bacalaureat. Prin excepție, au dreptul să se înscrie la școlile sanitare postliceale doar absolvenții de liceu care dețin diploma de bacalaureat."

Respingerea proiectului de lege a fost greu de explicat, mai ales că inițiativa legislativă a fost susținută inclusiv de Ordinul Asistenților din România – organismul care reglementează profesia de asistent medical.

Potrivit datelor oferite de Ordinul Asistenților din România, la ora actuală în țară funcționează peste 240 de școli postliceale sanitare. Din câteva mii de absolvenți care ies anual de pe băncile școlii, aproximativ 10% reușesc să promoveze concursurile pentru angajare, estimează OAMGMAMR.

Autor
07 august 2024 la 15:33

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 13 ore
FC Hermannstadt o va întâlni pe vicecampioana CFR Cluj în finala Cupei, la Arad
Echipa sibiană se va duela pentru trofeul Cupei României cu CFR Cluj în finala de peste trei săptămâni,...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 15 ore
Suporterii sibieni explică motivul pentru care au părăsit peluza, la pauza semifinalei cu Rapid. Acuzațiile aduse forțelor de ordine. De la ce s-a pornit, cât e adevăr și cât fantezie?
Cei prezenți, miercuri seara, pe Stadionul ”Municipal”, la semifinala de Cupă dintre FC Hermannstadt și Rapid, au fost...
Actualitate
9 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 16 ore
E OFICIAL! Calificarea lui FC Hermannstadt mută finala Cupei României de la Sibiu, la Arad, pe ”Francisc Neuman”
Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal a stabilit, în această după-masă, ca finala din acest an a...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 18 ore
S-au trezit prea târziu! Baschetbaliștii sibieni au obținut al patrulea succes consecutiv acasă, dar vor juca în plau-out
  ”Galben-albaștrii” au obținut, miercuri seara, a șasea victorie din ultimele opt meciuri disputate în Liga Națională și, totodată,...
Actualitate
3 min de citit