Articol
„Gesellenherberge Hermannstadt” (Casa calfelor) este singura casă a „muncitorilor ucenici tradiționali” din Europa de Sud-Est, un loc unde poposesc an de an sute de meșteșugari din toate frățiile și asociațiile de calfe din Germania, Franța, Elveția și Austria.
„Casa calfelor” din Sibiu este alipită de Turnul Scărilor, care este un „corp arhitectural comun” cu prima centură de fortificație a Sibiului, ce datează din secolul al XIII-lea. Turnul este considerat cel mai vechi edificiu din Sibiu, fiind reconstruit în secolul al XVI-lea, pe vechea fundație, ca o poartă de acces între Orașul de jos și Piața Huet. Lângă Turnul Scărilor era cândva locul unde nu-și dorea nimeni să ajungă, denumit „Colțul ispășirii”. Aici erau expuși oprobriului cei care încălcau legile comunității.
Astăzi, lângă Casa calfelor, există un stâlp de lemn cu piroane, dar și alte obiecte de mici dimensiuni împlântate în el. Neofiții îl percep ca gesturi haotice, ori ca o formă de exprimare gestual-artistică. De fapt, este un obicei tradițional al calfelor de a lăsa la plecarea lor din locul pe unde au trecut un semn personalizat al prezenței lor în zona popasului din „traseul transhumanței multiculturale” (”Reise des Lehrlings) unde lasă un cui, un ban sau ceva ce i-a aparținut.
Calfele perindate prin Sibiu l-au botezat simplu, dar sugestiv ”pomul vieții calfelor”. În acest copac vor lăsa amprenta lor și noii meșteșugari călători, care de luni, 5 august a.c. au venit în Sibiu pentru a promova în Piața Huet, arta meșteșugărească, pentru a reaminti opiniei publice tradițiile calfelor călătoarea de lume. Este o oportunitate și pentru noi de a reitera istoricul calfelor din Sibiu, și a menționa că Albrecht Köllner a fost printre primele calfe călătoare care ajungeau în 2002 la Sibiu, loc ales pentru a se stabili împreună cu familia tocmai în Șomartin/Martinsberg.
După o scurtă perioadă (de acomodare) miercuri, 7 august 2024, la ora 19.00, calfele vor fi prezente la deschiderea festivă a atelierelor. Sibienii au posibilitatea de a discuta cu tinerii meseriași. Inițiatorii doresc să organizeze în răstimpul prezenței calfelor în Sibiu cursuri legate de tehnologia meseriilor practicate de vechile calfe și evenimente culturale, cum ar fi concerte, spectacole de teatru, seri de prezentare, film și discuții care să fie legate de această veche tradiție.
Asociația Casa Calfelor Sibiu, cunoscută și sub numele de Gesellenherberge Hermannstadt, a pregătit și o surpriză pentru ziua de deschidere, anume concertul trupei Șatra Regală a asociației Elijah condusă de violonistul Țucă Parnică. Șatra Regală este una dintre formațiile muzicale ale unei asociații care desfășoară diverse activități sociale și educative în satele de pe Valea Hârtibaciului, cel mai cunoscut fiind evenimentul anual Dansul Corbilor, menit să integreze social copiii din comunitate prin muzică și dansuri tradiționale, oferindu-le o platformă pentru a-și dezvolta abilitățile și a-și arăta potențialul nativ.