Articol
Se spune că trebuie să fii atent la greci, când îți fac daruri, pentru că ele pot fi otrăvite. N-am cunoștință dacă guvernanții noștri au oarece rădăcini elene, dacă vreun strămoș al lor și-a făcut veacul pe la Atena ori Salonic, dar în materie de cadouri cu două tăișuri sunt specialiști.
Au tot încercat de-a lungul timpului să mai scoată un ban, să mai stoarcă un venit la presa impozitării, iar acum li s-a cășunat pe meditații. Cu multă viclenie, încearcă să se dea pe lângă părinți, promițându-le facilități fiscale, dacă declară plata pentru meditații. Bineînțeles, și profesorii care dau lecții în particular vor fi impozitați, ceea ce, într-o formulă simplă și decentă, n-ar fi tocmai gaură în cer. Dar înainte de a dijmui niște bani deja trecuți prin ciurul impozitării (pentru orice venit, plătim biruri destule), guvernanții ar fi trebuit să se întrebe de ce apelează tot mai mulți părinți la meditații pentru copiii lor. Nu cumva e o problemă cu programa școlară, cu nivelul de pregătire al cadrelor didactice, cu lipsa de corelare dintre subiectele la examenele naționale și ceea ce se predă la clasă, cu supraaglomerarea din unele școli? Elevii de clasa a VIII-a sau a XII-a mergeau la meditații și acum 20, 30 de ani, dar nu în număr atât de mare și doar în pragul examenelor; azi, părinții își trimit copiii să ia lecții în particular încă din clasa a V-a și a IX-a.
Poate că e și o modă, poate că societatea a luat-o razna și în această privință, dar nici în ograda Educației lucrurile nu sunt foarte bine puse la punct. De fapt, cei ce propun noile impozitări și așa-zisele facilități fiscale nu sunt interesați de actul educațional în sine, ci doar de cum să mai strângă niște bani la buget, pentru a-i sparge pe fel și fel de acțiuni sterile.
Nici în cazul în care vor implementa această gogomănie, nu putem vorbi despre sume salvatoare pentru teșchereaua statului, însă dă bine la impresia artistică, în prag de alegeri, să mimăm grija pentru bieții părinți și elevi.
E un demers de marketing politic și nimic mai mult. După alegeri, miserupismul guvernamental va continua să se lăfăie peste tot ceea ce înseamnă educație, sănătate ș.a.m.d. În fond, de ce le-ar trebui unor asupritori un sistem de învățământ performant? S-ar putea trezi pe cap – Doamne ferește! – cu inși mai greu de manipulat, iar ăsta nu-i lucru de șagă, când vrei să controlezi norodul.