Zidurile vechii cetăţi ies la iveală lângă Parcul ASTRA

Acasa >

Articol

Ca în cazul oricăror lucrări ce au loc în centrul Sibiului, "riscul" ca să se descopere ceva din istoria uitată îngropată a oraşului e destul de ridicat. A fost şi cazul lucrărilor de reabilitare a străzii Ioan Lupaş, strada care delimitează, pe o latură, parcul ASTRA.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Pe porţiunea de stradă care dă înspre Piaţa Unirii, au apărut, la câţiva zeci de centimetri sub trotuar, urmele unor ziduri de fortificaţie, realizate din piartă şi cărămidă. 

La faţa locului, arheologul expert Claudia Urduzia de la Muzeul Naţional Brukenthal, ne-a explicat că s-a descoperit o porţiune din zidul celei de-a III-a centuri de fortificaţii a oraşului, realizată în secolul al XIV-lea, din care fac parte şi zidul şi turnurile de pe strada Cetăţii.

"Avem o porţiune, surprinsă arheologic, din a III-a centură de fortificaţii a oraşului Sibiu, care se leagă direct de turnurile şi zidul care mai sunt încă în picioare pe str. Cetăţii. Cea de-a treia centură de fortificaţii a fost construită în 1366 şi a fost demolată pentru reamenajarea acestui spaţiu, când funcţionalitatea acestei centuri îşi pierduse importanţa. Săpătura va continua, eventual, cu un al doilea sondaj faţă de ceea ce se vede, în vederea stabilirii traiectului celei de-a treia centuri pe zona străzii Ioan Lupaş. Rezultatele de pe stradă vor fi corelate cu rezultatele săpăturilor din Parcul ASTRA efectuate în octombrie 2023", ne-a declarat Claudia Urduzia.      

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Anterior, săpăturile făcute pe sectorul dinspre str Mitropoliei a Parcului ASTRA au scos la iveală porţiuni de ziduri de fortificaţiile şi urmele unui turn rectangular.

Centura a III-a de fortificaţii înconjura Sibiul pe traseul: piaţa Unirii, str. Ioan Lupaş, (posibil(posibil) porţiueea dintre străzile Centumvirilor/Hass-Odobescu, Pasajul Scărilor, Piaţa Mică, str. Movilei, aproximativ str. Felinarului, str. Manejului, Pompeiu Onofreiu şi Cetăţii. În Zona Ioan Lupaş, hărţile de epocă arată existenţa a trei turnuri iar zidul cetpşiie ste la un momendat deviat din zina carosabilului spre interiorul parcului.  

Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image

Autor
29 iulie 2024 la 12:15

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 1 oră
Noaptea în care a răsunat “Hristos a Înviat” (şi) la biserica de pe Mihai Viteazu
Sărbătoarea Învierii, ca orice sărbătoare a creştinătăţii, este, în desfăşurarea ei, aceeaşi. Nu e ceva diferit de la...
Actualitate
3 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 20 ore
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 21 ore
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 1 zi
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit