Articol
Anul 2024 marchează 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu, erou național, cel ce a jucat un rol important în Revoluția de la 1848 din Transilvania. Anul 2024 a fost instituit ca fiind „Anul Avram Iancu”, printr-o lege promulgată de preşedintele Klaus Iohannis în 2023.
În acest sens, promoția militarilor din acest an (2024) a fost denumită onorific tocmai „Avram Iancu – 200”, pentru a marca aniversarea a 200 de ani de la nașterea marelui revoluționar român.
Vineri, 26 iulie, începând cu ora 10.00, se va desfăşura ceremonia militară de acordare a primului grad de ofiţer absolvenţilor Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu.
Promoția 2024 de la AFT este compusă din 91 femei şi 201 bărbați, care se vor încadra în funcţii în Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informații Externe, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Administrația Națională a Penitenciarelor. Evenimentul găzduit în incinta reputatei academii miliare din România va fi onorat de personalități publice.
De menționat că în urmă cu o zi absolvenții promoţiei și-au ales primele funcții din garnizoanele în care își vor începe carierele de ofițer în Armata României. Activitatea s-a desfășurat în prezența comandantului rectorului Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, gl.bg.prof.univ.dr.ing. Ghiță Bârsan și a reprezentanților din cadrul Statului Major al Apărării și Statului Major al Forțelor Terestre.
Absolvenții promoției „Avram Iancu – 200” care s-au clasat pe locul I pe arme și specialități militare și cei care au obținut nota 10 la examenul de licență și de diplomă au fost felicitați personal de comandantul AFT. A fi parte din generația promoției ”Avram Iancu – 200” este onorantă pentru acest nou contingent de tineri militari dacă avem în vedere că dincolo de imaginea revoluționarului și susţinătorului luptei pentru emancipare naţională şi socială a românilor transilvăneni, Avram Iancu a fost și comandant al Legiunii Auraria Gemina, cu sediul la Câmpeni, fiind un bun strateg care s-a ocupat de coordonarea tuturor acţiunilor militare din zona Apusenilor, de aprovizionarea trupelor cu hrană, arme şi muniţie. Mai mult în tabăra lui s-au adăpostit numeroşi exilaţi politici din Moldova şi din Ţara Românească, printre care Nicolae Bălcescu, Alexandru G. Golescu, Ion Ionescu de la Brad, I. Bălăceanu, pictorul Barbu Iscovescu ş.a.