Prima lojă masonică din Sibiu, în 250 de exponate la Muzeul de Istorie

Acasa >

Articol

Vineri, la Muzeul de Istorie "Casa Altemberger"  a avut loc deschiderea  expoziției primei Loje Masonice din Sibiu, intitulată "Prietenia și iubirea pentru oameni". Pe lângă iubitorii de artă, la eveniment au fost prezenți Alexandru Chituță-directorul Muzeului Național Brukenthal, Raluca Frîncu, Vlad Năstase, Eugen Ghimiș, Laurențiu Balcu, care au prezentat pe scurt istoria masoneriei, rolul pe care îl are aceasta în societate și scopul conceperii expoziției.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Alexandru Chituță a spus că muzeul deține cele mai importante piese din colecția masonică: „Muzeul Brukenthal are cea mai importantă colecție de piese masonice din România, pentru că o mare parte din ele au aparținut primei loje masonice. În septembrie, vom găzdui o mare conferință, unde vom lansa catalogul expoziției de piese masonice pe care l-am sprijinit să apară de sub teascurile tiparului”.

Marele maestru al Marilor Loje Naționale, Vlad Năstase spune că masoneria trebuie să aibă o deschidere mare către societate: „Felicitări pentru ambalarea cu delicatețe și eleganță a acestui moment. Ducem mesajul masoneriei către societatea civilă, sper că acest muzeu, deschis publicului, să ajute la această comunicare pe care masoneria trebuie să o aibă către societatea civilă prin valorile pe care masoneria le-a avut de-a lungul timpului”.

Cât despre expoziție, organizatorii au spus că s-au axat foarte mult pe piesele expuse. Raluca Frîncu a explicat  care este semnificația temei alese: „Expoziția conține aproximativ 250 piese extrem de valoroase, piesele sunt variate, avem șorțuri de ucenic, însemne, colane, iar titlul expoziției este inscripția de pe colanele existente în colecție.  Suntem fericiți să vă primim la o expoziție permanentă, care reprezintă o parte din colecția lojei masonice „Sf. Andrei la cele trei frunze de lotus".

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Loja sibiană a promovat în Transilvania ideile iluministe, a manifestat o mare deschidere spre cultură, reușind să contribuie la apariția unor publicații și periodice la Sibiu, dar și la unele descoperiri importante, la fondarea unor instituții.

În cei treizeci și trei de ani de activitate în loja sibiană au fost primite 259 de persoane. Dintre acești, pe lângă alții, se aflau 110 funcționari de stat, 86 ofițeri, 20 de dascăli și fețe bisericești și 15 medici.

Cătălin Tohăneanu, Mare Maestru al Marii Loji Naționale din România a transmis un mesaj de mulțumire pentru inițiativa amenajării Templului masonic în cadrul Muzeului de Istorie Casa Altemberger: „Doresc să vă transmit cele mai sincere mulțumiri pentru inițiativa extraordinară de a amenaja un Templu masonic în cadrul Muzeului de Istorie Casa Altemberger. Realizarea acestui proiect este un pas important în promovarea și conservarea valorilor masoneriei, oferind publicului larg, acces la o parte semnificativă a istoriei și culturii noastre.

Prin deschiderea primului modul expozițional al unui templu francmasonic, în cadrul expoziției „Prietenia și iubirea pentru oameni”, dedicată activității masoneriei din Sibiu, aduceți un omagiu Baronului Samuel von Brukenthal, un reprezentant de seamă al francmasoneriei în România și fondatorul acestui muzeu remarcabil. Activitatea sa și a Lojei Masonice sibiene din secolul al XVIII-lea sunt reliefate în noul cadru expozițional, oferind o perspectivă profundă asupra influenței masoneriei în dezvoltarea și educația societății.

Aș dori să vă mulțumesc în mod special, domnule Alexandru Chituță, pentru dedicarea și pasiunea cu care ați coordonat realizarea acestei noi expoziții. Datorită eforturilor dumneavoastră și ale echipei pe care o conduceți, asistăm la inaugurarea unui spațiu expozițional care evidențiază o parte importantă a istoriei masoneriei și a contribuțiilor sale la dezvoltarea comunității noastre.

Vernisajul expoziției permanente „Prietenia și iubirea pentru oameni” marchează nu doar un eveniment cultural de excepție, ci și o recuperare importantă a unei părți din istoria orașului Sibiu, evidențiind contribuția semnificativă a francmasoneriei la dezvoltarea și educarea societății. Activitatea Lojei Masonice sibiene, atestată între anii 1749-1790, a fost un punct central al dezvoltării comunității locale, iar această expoziție scoate în evidență eforturile și realizările acestei perioade.

Suntem profund recunoscători pentru dedicarea și pasiunea cu care am realizat această nouă expoziție, care credem că va fi de mare interes pentru publicul larg și va contribui la o mai bună înțelegere a istoriei și valorilor masoneriei. Acest demers este, de asemenea, în deplină concordanță cu programul Marii Loji Naționale din România de deschidere către societatea civilă.

Adresez mulțumiri călduroase și Fraților din Loja “Cele trei chei de aur” din Sibiu pentru sprijinul deosebit pe care l-au adus acestei inițiative. Mulțumirile mele speciale se îndreaptă către Marele Maestru de Onoare AD VITAM – Cosmin Balcu, a cărui dedicare și implicare au fost esențiale în realizarea acestui proiect deosebit. Fără contribuția sa valoroasă și fără eforturile conjugate ale Fraților din Lojă, acest proiect nu ar fi fost posibil”. 

Foto: Răzvan NEGRU

 Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image

Autor
12 iulie 2024 la 20:25

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 7 ore
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 8 ore
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 1 zi
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Anunț important din partea Muzeului ASTRA privind accesul la Slujba de Înviere
Credincioșii care doresc să participe la Slujba de Înviere de la Biserica din Bezded, din cadrul Muzeului ASTRA...
Actualitate
1 min de citit