Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a decis: Părintele Arsenie Boca, în rândul sfinţilor, alături de Dumitru Stăniloae şi Ilie Cleopa

Acasa >

Articol

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a aprobat canonizarea pentru 16 sfinţi români. Printre ei, cel cunoscut de români ca Sfântul Ardealului, părintele  Arsenie Boca. Numele său de sfânt va fi pomenit ca Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop, care va avea ziua de cinstire pe 28 noiembrie.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Arsenie Boca nu a fost iniţial inclus pe lista propusă

Patriarhul Daniel a explicat acest lucru în cadrul unei ședințe de lucru a Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei. Practic decizia îi aparține. Părintele Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic român al secolului al XX-lea. Patriarhul Daniel a menționat că există proiecte de texte liturgice care trebuie să fie aprobate pentru slujbele dedicate a trei părinți: Cuviosul Arsenie de la Prislop, preotul Constantin Sârbu și preotul Ilie Lăcătușu. Aceste texte au fost transmise Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei deoarece cei trei părinți și-au trăit viața pe teritoriul canonic al Arhiepiscopiei Bucureștilor, care este parte a acestei Mitropolii. În contextul ordinii de zi a fost aprobată și solicitarea Cancelariei Sfântului Sinod privind desemnarea de către Sinodul mitropolitan a membrilor titulari și supleanți pentru Consistoriul Superior Bisericesc și Consistoriul Superior Bisericesc Monahal.

Arsenie Boca, cunoscut ca "Sfântul Ardealului", martir al opresiunii comuniste (pe numele de familie a Zian Boca), a fost părinte ieromonah, teolog, artist plastic, dar și stareţ la Mânăstirea Brâncoveanu ulterior la Mânăstirea Prislop. În anul 1959, regimul comunist a desfiinţat lăcaşul de cult din Hunedoara, l-a transformat în cămin de bătrâni, iar părintele Arsenie Boca a fost alungat din mânăstire. Securitatea i-a interzis să mai slujească în vreo biserică din România. Părintele a fost arestat şi torturat de fosta Securitate în anii 1948 şi 1951 pentru presupuse legături cu legionarii, fapte negate de acesta. Închis la Jilava, Bucureşti, Timişoara şi la Oradea, condamnat la muncă silnică la Ocnele Mari şi la Canal, părintele a revenit, la sfârşitul pedepsei, ca stareţ la Mănăstirea Prislop.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

*
Ceilalţi 15 sfinţi români sunt: arhimandrit Sofian Boghiu – Sfântul Cuvios Mărturisitor Sofian de la Antim, cu cinstire în ziua de 16 septembrie; părintele Dumitru Stăniloae – Sfântul Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae, cu cinstire în ziua de 4 octombrie; părintele Constantin Sârbu- Sfântul Preot Mucenic Constantin Sârbu, cu cinstire în ziua de 23 octombrie; părintele Ilie Lăcătușu – Sfântul Preot Mărturisitor Ilie Lăcătușu, cu cinstire în ziua de 22 iulie; părintele ieroschimonah Paisie Olaru, duhovnicul Mănăstirii Sihăstria- Sfântul Cuvios Paisie de la Sihăstria, cu cinstire în ziua de 2 decembrie; arhimandrit Ilie Cleopa, starețul Mănăstirii Sihăstria – Sfântul Cuvios Cleopa de la Sihăstria, cu cinstire în ziua de 2 decembrie; arhimandrit Dometie Manolache – Sfântul Cuvios Dometie cel Milostiv de la Râmeț, cu cinstire în ziua de 6 iulie; arhimandrit Serafim Popescu, starețul Mănăstirii Sâmbăta de Sus- Sfântul Cuvios Serafim cel Răbdător de la Sâmbăta de Sus, cu cinstire în ziua de 20 decembrie; părintele Liviu Galaction Munteanu, profesor de teologie la Cluj-Napoca- Sfântul Preot Mucenic Liviu Galaction de la Cluj, cu cinstire în ziua de 8 martie; arhimandrit Gherasim Iscu, starețul Mănăstirii Tismana – Sfântul Cuvios Mucenic Gherasim de la Tismana, cu cinstire în ziua de 26 decembrie; arhimandrit Visarion Toia, starețul Mănăstirii Lainici – Sfântul Cuvios Mucenic Visarion de la Lainici, cu cinstire în ziua de 10 noiembrie; protosinghel Calistrat Bobu, duhovnic la Mănăstirea Timișeni și la Mănăstirea Vasiova – Sfântul Cuvios Calistrat de la Timișeni și Vasiova, cu cinstire în ziua de 10 mai; părintele Ilarion Felea, profesor de teologie la Arad – Sfântul Preot Mucenic Ilarion Felea, cu cinstire în ziua de 18 septembrie; protosinghel Iraclie Flocea, exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Chișinăului – Sfântul Cuvios Iraclie din Basarabia, cu cinstire în ziua de 3 august; protoiereu Alexandru Baltaga – Sfântul Preot Mucenic Alexandru din Basarabia, cu cinstire în ziua de 8 august.

 

Sfântul Sinod a mai decis, printre altele şi ridicarea la rang de arhiepiscopie a Episcopiei Ortodoxe Române a Marii Britanii, cu titulatura de Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Autor
12 iulie 2024 la 15:00

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 7 ore
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 8 ore
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 1 zi
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Anunț important din partea Muzeului ASTRA privind accesul la Slujba de Înviere
Credincioșii care doresc să participe la Slujba de Înviere de la Biserica din Bezded, din cadrul Muzeului ASTRA...
Actualitate
1 min de citit