Articol
Temperaturile extrem de ridicate din ultima perioadă nu ne afectează doar pe noi, ci și animalele din Grădina Zoologică Sibiu. Pentru a fi diminuate efectele caniculei, animalele primesc hrana mai rece, la o temperatură de 5-6 grade, iar apa le este schimbată mai des, pentru a fi cât mai proaspătă. Spațiile în care trăiesc animalele sunt dotate cu sisteme de picurare care emană vapori de apă, iar cel mai mare beneficiu pe care îl au necuvântătoarele din Grădina Zoo Sibiu este faptul că zona este împădurită.
Am stat de vorbă cu medicul veterinar Liviu Todescu care ne-a povestit despre metodele prin care animalele pot scăpa de căldură: „Suntem privilegiați pentru că avem pădurea, foarte multe animale sunt de pădure și atunci pot alege. Dacă vorbim de maimuțe, le schimbăm apa periodic, există un sistem de picurare care emană vapori de apă pentru a răci spațiul și lăsăm amplasamentul deschis, astfel încât animalele pot alege dacă să intre sau să rămână afară. Cele care mănâncă legume și fructe sunt hrănite cu pepene, castraveți, roșii, toate având un conținut ridicat de apă, la o temperatură de 5-6 grade”.
Lupul alb și bufnița polară, cele mai vulnerabile
Cele mai afectate de căldură sunt bufnița polară, care are un umbrar udat periodic și o grotă unde se poate adăposti, și lupii albi. Aceștia din urmă sunt protejați de spațiul împădurit și vegetația abundentă.
De asemenea tigrii, jaguarii și urșii au bazine cu apă în care intră și se răcoresc de câte ori vor, iar pentru animalele care au spații betonate, periodic se udă șapa cu apă pentru a oferi senzația de răcorire.
Marți cei care au trecut pragul Grădinii Zoologice din Sibiu au avut parte și de un spectacol amuzant oferit de un urs care se bălăcea voios în bazinul cu apă încercând să se răcorească. Moș Martin a fost imortalizat de cei prezenți și a devenit vedetă pe rețelele de socializare.