Înaltpreasfințitul Laurențiu Streza a participat la ceremonia aniversară de la monumentul Crucea Nord din Cincu

Acasa >

Articol

Înaltpreasfințitul Dr. Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a participat la ceremonia religioasă și militară prilejuită de aniversarea a 105 de ani de existență a Centrului Naţional de Instruire Întrunită „Getica” de la Cincu. Evenimentul desfășurat la monumentul Crucea Nord din Cincu, situat în poligonul de instrucție al centrului militar, a avut loc în ziua în care Biserica Ortodoxă și poporul român l-au prăznuit pe voievodul Moldovei, Ștefan cel Mare și Sfânt. Înaltpreasfințitul părinte Laurențiu Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului după săvârșirea slujbei, alături de soborul slujitor, a sfințit o plachetă comemorativă care a fost dezvelită în cadrul ceremoniei aniversare menționate. În soborul slujitor s-au aflat consilierul de misiune al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Liviu Iulian Tarcău, protopopul de Făgăraș, pr. Iulian David, preoți militari dar și slujitori ai sfintelor altare din împrejurimi.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Au onorat evenimentul Adrian Veștea – ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Mihai Cătălin Văsîi – prefectul Județului Brașov, Mircea Dorin Crețu – prefectul Județului Sibiu, generalul Gheorghiță Vlad – șeful Statului Major al Apărării, General de brigadă Daniel Pop – locţiitor al şefului Statului Major al Forţelor Terestre, general de brigadă prof.univ.dr.ing. Ghiță Bârsan – rectorul Academiei Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu din Sibiu și Gen.Bg.dr. Ioan Marian Cristurean, comandantul Centrului Naţional de Instruire Întrunită „Getica”, oficialități locale, militari şi invitaţi.

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Ceremonii militare

 

A urmat ceremonia militară propriu-zisă în cadrul căreia Drapelul de luptă al unității a fost decorat de Președintele României cu „Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Ofițer”, în plus i-a fost acordată ”Emblema de onoare a Forțelor Navale”. 

În cadrul ceremoniei au mai fost înmânate distincții celor mai merituoși militari și personalului civil din partea șefului Statului Major al Apărării și din partea șefului Statului Major al Forțelor Terestre. Cei care au luat cuvântul au reamint celor prezenți parcursul istoric și însemnătatea acestui centru, atât pentru Comandamentul forțelor aliate ale NATO în România, cât și pentru Armata Română. Am reținut intervenția Comandantul centrului, Generalul de Brigadă Ioan-Marian Cristurean, cel care a mulțumit pentru decorarea drapelului de luptă și pentru sprijinul acordat de instituțiile locale și centrale, dar și celor care fac parte din Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” pentru modul exemplar în care au muncit și au contribuit la dezvoltarea structurii și îndeplinirea misiunilor. Șeful Statului Major al Apărării a apreciat rezultatele obținute de militarii centrului pe parcursul celor 105 ani de existență și a mulțumit întregului personal pentru contribuția adusă la instruirea trupelor Armatei României, respectiv a celor aliate si partenere. Ceremonia militară s-a încheiat cu o paradă militară.

 

Repere din cei 105 de ani de istorie

 

În anul 1913 armata austro-ungară, prin Corpul 12 Armată Imperial şi Regal Austro-Ungar şi în baza unui contract de închiriere, organizează în mod oficial în zona localităţii Cincu un poligon de manevră pentru nevoile sale operaţionale. Prima menţionare istorică pentru Armata Română a fost făcută în contextul Primului Război Mondial, când se menţionează luptele crâncene purtate între Divizia 6 Infanterie, comandată de către generalul Nicolae Arghirescu, şi Divizia 89 Infanterie germană, comandată de către generalul von Lutwitz. Atunci, în septembrie 1916, după o încleştare deosebit de sângeroasă, ofensiva trupelor germane a fost respinsă. Ca o mărturie a acestor evenimente, pe locul denumit acum generic Crucea Nord Cincu aflat în perimetrul zonei de instrucţie, se găseşte un monument şi un mic cimitir în care odihnesc deopotrivă combatanţi ai celor două tabere. La 1 octombrie 2007, poligonul de tragere Cincu se resubordonează Statului Major al Forţelor Terestre şi se transformă în Centrul de Instruire al Forţelor Terestre, structură fundamentală a Forţelor Terestre în ceea ce priveşte instrucţia şi exerciţiile marilor unităţi şi unităţi din această categorie de forţe. În acest scop, unui nucleu de militari i s-a încredinţat misiunea iniţierii acestui proiect, scop pentru care s-a urmat un stagiu de pregătire la Joint Multinational Training Center Hohenfels, centrul de pregătire al forţelor Statelor Unite ale Americii staţionate în Europa cu care structura similară românească a legat o strânsă colaborare pentru anii următori. La data de 16 septembrie 2009, Centrul preia tradiţiile de luptă ale Poligonului de trageri Cincu şi se redenumeşte Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre. Începând cu data de 1 martie 2017, Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre se transformă în Centrul Național de Instruire Întrunită. Ceremonia militară s-a încheiat cu o paradă militară.

 

Autor
08 iulie 2024 la 14:51

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 7 ore
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 9 ore
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 1 zi
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Anunț important din partea Muzeului ASTRA privind accesul la Slujba de Înviere
Credincioșii care doresc să participe la Slujba de Înviere de la Biserica din Bezded, din cadrul Muzeului ASTRA...
Actualitate
1 min de citit