Articol
Pe un fond de trafic intens şi de claxoane "de încurajare" (conducătorii auto au recunoscut "protagoniştii" evenimentului) s-au explicat motivele şi detaliile închiderii parţiale a Văii Oltului şi s-au oferit variantele alternative de circulaţie pe parcursul lunii în care se va lucra la defrişarea versantului muntos din zona Boiţa-Lazaret.
Defrișarea versantului dintre Boița și Lazaret este considerată de ministrul Grindeanu ca fiind "un pas extrem de important pentru construcția Autostrăzii Sibiu – Pitești". Concret, vor fi defrişaţi, pe o lungime de aproximativ opt kilometri, peste 20.000 de copaci pentru ca să se încneapă lucru la secțiunea Boița – Cornetu a autostrăzii.
Închis pe Valea Oltului "pentru că noi vrem să construim autostrăzi"
Sorin Grindeanu a anunţat (din start) că traficul pe Valea Oltului va fi închis între orele 6 şi 20, "pentru a efectua aceste lucrări absolut necesare pentru realizarea autostrăzii" şi că Ministerul Transporturilor, împreună cu Poliţia Română şi cu CNAIR, au încercat să minimizeze la maxim "disconfortul pe care îl va crea această lucrare celor care vor fi în trafic în această lună". El a mai făcut un "apel la înţelegerea românilor", "pentru că noi vrem să construim autostrăzi".
"Eu ştiu că anul acesta e un an electoral. Şi ştiu că probabil (…) nouă din zece colegi de-ai mei din politică n-ar fi făcut acest lucru cu câteva luni înainte de alegeri, dar să ştiţi că autostrăzile sunt mult mai importante decât alegerile. Eu (…) îmi asum acest lucru, este o perioadă pe care dacă o ratăm acum, în această vară, următoarea fereastră de oportunitate este primăvara anului viitor. Asta înseamnă vreo opt, nouă, zece luni chiar de întârziere, asta înseamnă 80.000.000 penalităţi şi ca să fiu şi mai clar, să ştiţi că nimeni nu a venit cu altă soluţie decât aceasta. Noi nu putem să punem în pericol viaţa celor care sunt în trafic. Acest lucru este cel mai important. E mai important decât zece autostrăzi, dacă vreţi…", a spus ministrul, care a mai argumentat că, pentru "ca să facem aceste autostrăzi, avem nevoie de restricţii (timp de) o lună de zile, NENEGOCIABIL".
El a mai spus că va fi urmărit "la maxim" stadiul lucrărilor şi că CNAIR a atenţionat compania care lucrează pe acest tronson că va fi monitorizată, "pentru ca această perioadă de 30 de zile să fie folosită la maxim". "Ştiu de acest disconfort dar că, dacă vrem să avem autostrăzi, atunci trebuie să facem aceste lucrări absolut necesare. Nu s-au inventat altcumva lucrurile, deocamdată, în lumea asta", a mai spus Sorin Grindeanu.
El a mai precizat ulterior cu nu vor fi singurele restricţii de pe traseul noii autostrăzi. "Asta nu însemană că pe parcursul următorilor ani nu vor mai fi porţiuni care vor fi restricţionate", a spus Grindeanu.
Rutele CNAIR, cam aceleaşi cu cele "găsite" de noi: Braşov şi Târgu Jiu
Conform CNAIR (care a şi emis un comunicat în timp ce conferinţa de presă încă avea loc la Turnul Spart), circulaţia rutieră pe Valea Oltului va fi închisă între 8 iulie şi 9 august, între orele 6 şi 20.
Variantele ocolitoare propuse sunt în principiu cele găsite şi de noi în articolul "Revine vremea "Olteanului"? Mai uşor ajungi cu trenul la Vâlcea decât pe rutele "alternative" (vezi AICI )
Astfel, se propune varianta inclusiv pentru vehiculele de tonaj ridicat (mai mare de 7,5 tone) aflate în tranzit, varianta Sibiu – Braşov – Ploieşti – Bucureşti şi retur, spre R. Vâlcea existând varianta Braşov- Râşnov – Piteşti.
Pentru relația București – Simeria şi zonele de vest, centru și nord ale țării este varianta București – Pitești – Râmnicu Vâlcea – Târgu Jiu – Simeria, cu varianta de la Pitești spre Craiova – Filiași – Târgu Jiu – Simeria.
Circulația vehiculelor rutiere între Rm. Vâlcea și punctul de lucru de la km 242 + 600, (Lazarert) și între Sibiu/Boița și punctul de lucru de la km. 250 + 000 se va desfășura pe DN7 "conform reglementărilor legale în vigoare".
Pentru autovehiculele cu greutatea mai mică de 7,5 tone există şi varianta de ocolire prin drumurile naționale și județene din proximitatea sectorului închis circulației pe DN7.
Valea Oltului NU va fi închisă pentru autovehiculele cu regim de circulaţie prioritară şi a ambulanţelor.
CNAIR a mai ridicat restricțiile de circulație, în perioada marți – joi, pentru autovehiculele de peste 7,5 t pe sectorul DN1 Centura Ploiești – Brașov. Au mai fost luate măsuri astfel încât pe variantele recomandate, în toată această perioadă de închidere a Văii Oltului, să nu apară alte restricții de circulație, iar acolo unde acestea există, să fie ridicate în cel mai scurt timp posibil
Probleme cu navetiştii. Revin "cursele muncitoreşti" pe calea ferată
Oprirea circulaţiei pe timp de zi pe Valea Oltului crează mai probleme navetiştilor care au locul de muncă la Sibiu şi în zona Sibiului. O încercare de atenuare a situaţiei a fost făcută prin ridicarea temporară a închiderii traficului, între orele 7:30 – 8 și 16:30 – 17, "pentru a permite tranzitarea sectorului de drum de către riveranii care lucrează în localitățile din proximitatea acestuia". Trecerea autovehiculelor se va realiza sub supravegherea constructorului, "astfel încât să fie eliminat riscul apariției oricărui eveniment care să pună în pericol integritatea participanților la trafic sau a personalului implicat în desfășurarea lucrărilor".
Grindeau şi Pistol au mai spus, ambii, că au discutat şi cu conducerea CFR şi se va asigura suplimentarea trenurilor pe ruta Sibiu – Râmnicu Vâlcea. CFR va transmite, în cel mult 48 de ore, câte garnituri vor fi în plus şi în ce interval orar.
O prezenţă surpriză: Ioan Deac de la COMPA
Printre cei rpezenţi s-a aflat şi CEO-ul COMPA, Ioan Deac, care a făcut apel la suplimentarea curselor feroviare spre Sibiu. Solicitarea a fost făcută în numele COMPA dar şi a altor companii din Sibiu ale căror angajaţi fac naveta. El a cerut suplimentarea trenurilor "dimineaţa, la amiază şi seara"
"Toată lumea discută de mers la mare, toată lumea discută de transportatori. Eu discut de faptul că trebuie să produc. Eu trebuie să produc bunuri pe care transportatorii trebuie să le conducă şi trenuie să le lucrez trei schimburi", a spus Deac precizând că aceste restricţii vor crea probleme celor aproximativ 200 de angajati ai săi din localităţile de pe Valea Oltului.
Declaraţiile lui Sorin Grindeanu şi conferinţa de presă, aici: