Articol
Pentru că oscilau între a-și cumpăra Bentley sau Ferrari și pentru că nu reușeau să decidă unde să plece în concediu, în Maldive sau în Hawaii, românilor li se aplică din prima zi a lunii iulie o suplimentare a birurilor. După cum eram anunțați încă de la începutul anului, de la 1 iulie crește acciza la carburanți și se scumpește nițel și gazul. Ca să ne aclimatizăm cu situația, benzina și motorina și-au vândut cifra octanică, oricum, mai scump încă de acum o săptămână, mărirea accizei fiind doar o cireașă aplicată pe acest tort al creșterilor. În fond, e vorba despre o dublă lovitură pe care guvernanții le-o dau cetățenilor.
Pe de o parte le scumpesc benzina și motorina pentru a mai aduce niște bani la buget, iar pe de altă parte facilitează dezlănțuirea majorărilor prețurilor tuturor produselor transportate cu utilaje ce folosesc motorină sau benzină.
Comerciantul hulpav va profita de ocazie pentru a-și motiva majorările de preț, uitând să le ieftinească atunci când carburanții se vând la tarife mai mici (am dat de nenumărate ori acest exemplu). În nețărmurita-i ingeniozitate, Guvernul îi mai jupoaie pe contribuabili, după ce le-a mai crescut acciza recent. Asta, în contextul în care sporovăielile despre creșterea nivelului de trai se preling în fiecare zi din ecrane și difuzoare, fără ca receptorii brașoavelor de acest fel să simtă nițică bunăstare.
Dar nu trebuie să ne simțim ăi mai năpăstuiți de pe continent: de curând am trecut prin Serbia, Macedonia și Albania. Cea mai ieftină motorină am cumpărat-o în Macedonia (aproximativ 6 lei/litru), în vreme ce în Serbia costa vreo 8 lei, iar în Albania circa 9 lei/litru. Știu, nu ne încălzește cu nimic faptul că sârbii și albanezii alimentează mai scump, voiam doar să mai îndulcesc amarul. Nu știu dacă ei au parte de aceeași pandemie de promisiuni deșarte precum noi, însă în ceea ce ne privește, e frustrant să auzim cât e ziua de lungă că trăim mai bine, că ne crește puterea de cumpărare. La ce? La pufarine? Și alea s-au scumpit de două-trei ori.
Îmi amintesc de protestele din alte țări, iscate de anumite scumpiri și măsuri fiscale împovărătoare. La noi se protestează mut, în gând, probabil în confortul solitudinii. O înghițim și pe asta, că doar unde merge mia, merge și suta sau invers.