Articol
În „Arhiva Centrală a Bisericii Evanghelice C.A. din România” la Centrul de dialog și cultură "Friedrich Teutsch", se află un patrimoniu parțial al arhitectului sas Fritz Balthes, care era risipit în fondurile unor arhive parohiale din localitățile în care arhitectul a activat.
Recenta expoziția „Patria zidită”, rezultatul unor cercetări arhivistice și în teren, a stârnit curiozitatea multor vizitatori, cea mai mare parte a lor fiind arhitecți și studenți la arhitectură din țară și de peste hotare, fascinați de gândirea și opera arh. Fritz Balthes.
„Friedrich Balthes a fost un tânăr maestru al stilului arhitectural național al sașilor transilvăneni. Din păcate a fost aproape complet uitat. Interesul față de Friedrich Balthes a crescut recent deoarece este precursorul arhitecturii moderne și tradiționaliste săseți din Transilvania: un stil adus din Germania, și adaptat peisajului cultural din Ardeal. Una dintre numeroasele creații arhitecturale ale lui Balthes alături de școala evanghelică este și casa parohială din Bruiu (construită între 1912 și 1914). Cele două sunt exemple care ne arată stilul care depășea art nouveau, fiind foarte modern pentru acea perioadă. Mă refer la o combinație armonioasă a motivelor vernaculare săsești transilvănene, cu elemente inspirate din Reformarchitektur german, promovat de arhitectul și teoreticianul arhitecturii Hermann Muthesius” ne-au precizat gazdele expoziții sibiene.