Articol
E foarte interesant cum vremea a ajuns prilej de breaking news şi mai ales de isterie panicardă. Graţie propagandei cu încălzirei globale şi "climate change", orice anotimp e acum prilej de "o să fie vai de noi", presa chirăie ca oltencele la nuntă pe vremuri, (numai că ele erau simpatice, presa asta nu) de nu te poţi bucura nici de iarnă, nicic de vară nici de restul, că totul e un dezastru şi un cataclism. Daă ninge, e "vortex polar". Dacă e cald, e "praf saharian" sau "val de aer african", sau mai rău, "cupola de foc". Pentru a te băga în sperieţi că planeta e pe ducă şi doar nişte taxe suplimentare plus nişte scumpiri la combustibili şi mâncare o mai pot salva de la extincţie totală, s-a trecut la calculat temperatura nu conform regulii, cu cea de la umbră, cu mult mai utila şi înspăimântătoarea "temperatură resimţită". Care e mai relativă decât ora la care vine trenul în gară.
Deci avem prima caniculă de anul acesta. Prilej de, normal, isterie. Că deja am sărit de 30 de grade, iar 2012 a fost demult, când la 30 de grade te lua cu răcoare după trei săptămâni de 40şi de grade. Dar e cald, oricum. Iar temperatura nesimţită adică scuzaţi, resimţită e mare. O simt şi eu, că nu-s resimţit, pardon nesimţit (decât când am chef). Iar Primăria, în generozitatea sa, a luat măsurile specifice: a instalat "puncte de hidratare", adică, pe româneşte, locuri de băut apă.
OK, nu îmi place religia asta a încălzirii globale, o religie plină de habotnici şi fanatici şi mai ales de profeţi mincinoşi şi lupi în haine de oaie, dar, hai să recunoaştem, afară e cald. O căldura din aia bolnavă, care te usucă şi îţi mănâncă resursele de te descarci ca un telefon cu bateria veche. Putea să nu fie aşa cald, sau să fie un cald suportabil, dar s-a muncit mult la asta, pentru că altfel nu s-ar povesti. Şi reveniem la povestea veche şi valabilă şi nebăgată de nimeni în seamă mai ales oficial, că e neplăcută şi incomodă.
Deci: cum stăm cu spaţiile verzi ÎN oraş? Nu la margini, nu puneţi Dumbrava şi Şopa la socoteală, ci ÎN oraş. Vă spun eu: prost. Dar cu locurile de parcare? Ştiu, insuficiente, ca de obicei. Chiar dacă pentru acele locuri de parcare s-au tăiat mulţi copaci, s-au mătrăşit multe spaţii verzi, arbuşti, garduri vii, grădiniţe de bloc. Ei bine, locurile alea cu "tufe şi buruieni" asigurau o temperatură OK la nivelul trotuarului. Dar era prea OK. Aşa că am plantat maşini care, ia calculaţi câte sunt în exterior, cu câte grade li se încinge tăblăria aia de maşină "propietate" şi câtă căldură emit în jur, per total. Da, "aşa a cerut lumea". Lumea poate cere multe rahaturi, dar nu e obligatoriu să li se şi dea.
Spaţiile verzi au fost înlcouite de nişte petice de gazon care sunt tunse periodic în aşa fel încăt nu asigură nicio protecţie a solului împotriva căldurii. Dar e bine că am betonat şi asfaltat, e un hobby chiar, dacă nu o obsesie. Uite poţi distruge un strat vegetal frumos şi consistent pentru a băga acolo o pistă de biciclete "verde". Care pe caniculă e ideală să faci omletă pe ea, de la căldura emanată. Să mai pomenim de campaniile de defrişări din intravilan din ultima vreme, inclusiv cea de pe malurile Cibinului? Nu, că se ştie. Deci asta e, unde nu e vegetaţie şi copaci, ai căldura direct în cap. Acum mergeţi la hidratare în punctele sepcial amenajate conform.
O altă super-contribuţie la încălzirea locală parte a încălzirii globale este faptul că la Sibiu se construieşte. Cum ai un spaţiu liber de la ceva, de la demolarea unei fabrici, o parcelă uitată sau un teren mai consistent, ce faci? Păi construieşti. Cum construieşti? Beton sticlă, placare cu tablă dacă vrei să fie fiţă. Doar nu vei face parc, ce, câţi bani aduce parcul la bugetul local şi buzunarul personal? Mai bine aprobi la un imobiliar, unde arhitecul va proiecta exact ce trebuie, mai puţin spaţii verzi, că ele nu aduc câştig. Iar construcţia şi betoneala asta ce face vara? Emană căldură. Contracarată de ce-de cine? De cucu, că vegetaţie nema, copaci nix că nu era oportun. Şi tot aşa, multiplicat pe suprafaţa Sibiului, avem caniculă. Pe care o contracarăm cu puncte de hidratare. Că bei apă şi-ţi trece. Doar nu vei înfiinţa parcuri în plin oraş, ce, câştigă cineva ceva din asta? Plus că nici nu mai ai unde…