Prietenie româno-poloneză la FITS. Raluca Turcan: "Prezența poloneză la festival este semnificativă"

Acasa >

Articol

Prima conferinţă de presă din cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, care  avut loc sâmbătă, a fost sub semnul prieteniei şi colaborării culturale româno-poloneze.  

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Evenimentul, moderat de Octavian Saiu, desfăşurat în Sala Oglinzilor de la sediul Forumului Democrat German din România, s-a bucurat de prezenţa directorului FITS, Constantin Chiriac, a ministrului Culturii, Raluca Turcan, alături de Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român. Partea polonă a fost reprezentată de Hanna Wroblewska, ministrul Culturii și Patrimoniului Național din Polonia și Olga Wysocka, directorul Institutului Adam Mickiewicz. Discuţiile s-au axat în principal pe proiectele comune româno-poloneze şi legătura de prietenie creată între cele două țări, România și Polonia, inclusiv în cadrul festivalului de la sibiu. 

Cu acest prilej, directorul Teatrului Naţional "Radu Stanca" şi al FITS 2024, actorul Constantin Chiriac, a declarat că a învățat de la polonezi ce înseamnă un spectacol de succes:  "…tot ceea ce noi facem, facem cu energie, voință, pasiune, dar de multe ori lucrurile sunt negândite și puse în capul nostru.De-a lungul timpului, am avut șansa și onoarea să o cunosc marea cultură poloneză pentru că e bine să spunem cee ce ni s-a întâmplat în viață, am învățat enorm de la ceea ce înseamnă cultura si arta poloneză. Am avut șansa să fiu președintele juriului Comisiei Europene pentru capitala culturală europeană și am vizitat cele 16 orașe care au fost pregătite impecabil, iar competiția a fost atat de frumoasă si acerbă. Dacă ne uităm la istoria de 31 de ani a festivalului international de teatru am învățat de la polonezi ce înseamnă spectacolele de succes". 

"…Avem atat de multe de oferit pentru ca publicul să beneficieze de pe urma a ceea ce facem, iar artiștii să poată să primească șansa de a lucra în proiecte foarte bune. Avem Fabrica de cultură, la toate spațiile pe care am reușit să le sfințim cu ceea ce înseamnă tușa marilor spectacole care au un impact uriaș. Aseară au fost peste 100 000 de oameni", a mai spus Chiriac. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Ministrul culturii, Raluca Turcan, a spus despre FITS că este cel mai complex eveniment din România şi că festivalul "este un motiv de mândrie națională și este un simbol al culturii, apreciat și aplaudat peste tot în lume". Ea a mulţumit, cu acest prilej, lui Constantin Chiriac, echipei FITS și tuturor ceor care pun umărul de peste 30 de ani la realizarea acestui excepțional fenomen cultural". 

Destre relaţiile culturale româno-polone, Turcan a spus că prietenia dintre cele două ţări, "prietenia în cadrul unui proiect cultural care în fiecare colț al Sibiului și din sfera digitală, vibrază prietenie, prietenie între public și artișiti, între Sibiu și România, între România și toate țările din jurul nostru". 
"Am simțit nevoie aprofundării relațiilor de prietenie între țările noastre și cum am fi putut aprofunda mai tare această relație dacă nu prin cultură dacă nu printr-un sezon cultural care debutează în acest an la Festivalul Internațional de Teatru  de la Sibiu, un loc perfect pentru cât de puternică este realția dintre țările noastre. Prezența poloneză la festival este semnificativă, expoziția "Tatra" de la muzeul Brukental este incitantă și emoționantă, ne arată picturi, gravuri, fotografii care simbolizează frumusețea și bogăția culturală care leagă structural și visceral țările și popoarele noastre. FITS este cel mai puternic  ambasador cultural pe care România îl are, sunt realități dacă ne uităm la numărul de participanți, la diveristatea proiectelor din cadrul FITS, este cel mai complex eveniment cultural din România și relevant prin tematic la nivel internațional. O prietenie nu poate exista fără suflet", a mai spus ministrul culturii. 

"Este un program care are două componente, este un sezon polonez în România și un sezon românesc în Polonia. Este o șansă pentru vizibilitatea programului, dar și un lucru firesc. Este un start foarte puternic. Pe langă programul dedicat în sezonul polonez colaborăm pentru bursa de specacole. Sezonul de spectacol româno-polonez oferă un prilej bun pentru creatori de a deschide noi căi de colaborare”, a mai spus la rândul său Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român. 

 Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image

Autor
22 iunie 2024 la 12:12

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 7 ore
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 8 ore
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 1 zi
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Anunț important din partea Muzeului ASTRA privind accesul la Slujba de Înviere
Credincioșii care doresc să participe la Slujba de Înviere de la Biserica din Bezded, din cadrul Muzeului ASTRA...
Actualitate
1 min de citit