Articol
Concurența dintre firmele de taximetrie clasică și companiile de ride-sharing se simte și la Sibiu. Taximetriștii nu scapă nicio ocazie să-i blameze pe cei despre care spun că le „suflă” clienții. „N-am nimic cu oamenii care fac altfel de taximetrie, ce mă dranjează e faptul că diferă reglementările. Noi trebuie să îndeplinim tot felul de condiții, avem tot felul de costuri, în timp ce la ei sunt alte reguli. S-au schimbat multe. Înainte refuzam o cursă scurtă, fiindcă ziceam că nu rentează. Acum te bucuri de fiecare client”, ne mărturisea, zilele trecute, Mircea, un sibian care practică taximetria, de vreo 20 de ani.
Dacă nu cum mult timp înainte cei ce voiau să cheme un taxi sunau la numerele de telefon ale companiilor, așteptând uneori și câteva minute să li se răspundă ori să li se preia comanda, acum există varianta comenzii prin aplicație. Totuși, taximetria clasică își păstrează clienții fideli, în special vârstnici, în ciuda expansiunii companiilor de ride-sharing.
Poți călători cu pisica sau câinele, fără negocieri
Înainte, cei care doreau să se deplaseze cu taxiul, având cu ei un animal de companie, erau nevoiți să trateze cu șoferul direct ori prin intermediul dispecerului. Nu toți taximetriștii erau dispuși să primească în mașină un câine sau o pisică, ceea ce complica puțin lucrurile. Avantajul companiilor de ride-sharing este că, în aplicație, poți include în comandă opțiunea prin care anunți că ai cu tine un animal de companie. Există șoferi înscriși pe platformă care acceptă animale, iar aplicația îi selectează direct, nemaifiind nevoie de stăruințe și negocieri. Clienții care sunt însoțiți de câini sau pisici vor plăti mai mult pentru o cursă, însă diferența de preț nu e foarte mare. De exemplu, pentru a traversa orașul, să zicem de pe strada Ludoș din Valea Aurie, până pe strada Podului, cursa costă între 32-36 de lei, în funcție de oră, condiții de trafic etc. Dacă optezi pentru varianta cu un animal de companie, prețul crește cu 4-5 lei, deci traversarea orașului alături de prietenul necuvântător va costa în jur de 36-41 de lei. „Sunt foarte mulțumită de opțiunea pet de la firmele de ride-sharing. Înainte trebuia să parlamentez cu taximetristul pentru că am un cățel și nu toți acceptau să îl ia în mașină. Unii erau cumsecade și mă lăsau cu el, dar alții spuneau că le lasă păr pe banchetă. Acum e mult mai simplu, șoferul care vine la comandă știe că ai și un animal de companie, e mult mai civilizat așa”, spune Alexandra.
Aceeași distanță, prețuri diferite
Monica obișnuiește să se deplaseze cu Bolt, însă, uneori, apelează și la taxiul clasic. „De exemplu, de la Farmacia 24 până pe Intrarea Siretului am plătit și 10 lei la Bolt. Altădată, pentru că probabil erau alte condiții de trafic, am plătit și 14-16 lei. Într-o zi am luat un taxi obișnuit pentru că aveam ceva probleme cu telefonul și mi se accesa mai greu aplicația. Am plătit pentru aceeași distanță 20 de lei”, spune sibianca.
„Eu rămân la taxiul vechi. Sun, vine la poartă, nu mă uit la câțiva lei”
Există și sibieni care preferă să rămână fideli taxiului clasic. Ioan este unul dintre ei: „Merg de o viață cu taxiul și m-am obișnuit să dau telefon, cred că mă și cunoaște doamna de la dispecerat. Pentru noi, cei mai în vârstă, e mai simplu așa, decât cu aplicație, cu plata prin telefon. Am facebook, am messenger, dar asta cu aplicațiile nu mă mai prinde la vârsta mea. Eu rămân la taxiul vechi. Sun, vine la poartă, nu mă uit la câțiva lei”.