Articol
Mulți dintre părinți se întreabă: „Oare eu sunt un părinte bun pentru copilul meu?”, iar de cele mai multe ori răspunsul nu este lămuritor. Sâmbătă, de la ora 16.00, la Centrul Cultural „Ion Besoiu” se va desfășura evenimentul ParentX, un prilej numai bun pentru mame și tați de a învăța, de a afla răspunsuri de la oameni cu experiență. Într-un interviu acordat cotidianului Tribuna, fondatorul ParentX, Răzvan Vasile, a vorbit deschis despre profilul părintelui din Sibiu, despre dependența de droguri și ecran, despre idei preconcepute și temeri ale părinților și copiilor.
La evenimentul de sâmbătă, se vor afla pe scenă Nicolle STĂNESE (jurnalist, om de televiziune, fondatoarea Melor și Shining Body, moderatorul evenimentului); Răzvan VASILE (personalitate TV, fondator ParentX și MBAKids Academy, creatorul primului software de afaceri, Personalitatea Inspirațională a Anului în Educația Tinerilor, Mindset Coach); Psih. Niculina GHEORGHIȚĂ (fondator Parentx, personalitate TV, Psiholog Clinician Principal, Formator, Expert Terapeut Bowen, Prezentator si Supervizor IMAGO); Marius MOGA (artist și producător internațional); Radu SECOȘAN(antreprenor în IT); Anca ALUNGULESEI (nutriționist, expert în psihonutritie si neurofitness); Dr. Ana BĂIESCU (doctor în psihologie, psihoterapeut cognitiv comportamental, terapeut relațional avansat IMAGO, educator parental certificat COS) ; Părintele Radu TĂNASE (preot paroh al Parohiei Cisnădioara); Dr. Claudiu MATEI (neurochirurg de excepție cu peste 4000 de operatii in ultimii 10 ani); Nicu DASCĂLU (triplu campion mondial în Arte Marțiale).
Cum este părintele din Sibiu
„O trăsătură a părinților din Sibiu o reprezintă pretențiile foarte mari. Ei vor ca ai lor copii să respecte niște standarde de note, iar pe scenă vom vorbi efectiv despre ce înseamnă „nota” în viața unui copil. Vom discuta foarte mult despre educația viitorului ce înseamnă viitorul și ce presupune educația viitorului, pentru că dacă noi ținem cont că 85 % dintre joburile viitorului, adică ale anului 2030, nu există astăzi, atunci observăm și ne dăm seama clar că degeaba punem presiune să ia 7, 8, 10 la geografie sau matematică, când 85 % dintre joburile anului 2030 nu există azi. Totul se face prin echiparea copiilor pe bază de abilități.
Aici, în Sibiu, părinții au o tipologie care pune accent pe 3 I: pe Inerție, Ideologie și puțin pe Ignoranță. Nu trebuie să ignorăm niciodată ce presupune viitorul, trebuie să fim atenți la activitățile pentru viitor. Vă pot da exemplu de niște rețineri și niște opuneri ale părinților privind abilitățile digitale și financiare care sunt esențiale pentru viitor. Mai sunt alte 3 categorii de abilități foarte importante precum cele de self – leadership, interpersonale și cognitive. Deci aceste 5 categorii presupun 54 de abilități esențiale pentru viitor. Despre toate vom vorbi pe scenă. Profilul părintelui de Sibiu este unul conservator, este profilul unui părinte un pic mai mult sau puțin rigid, un părinte care nu are un „manual de utilizare” al adolescentului sau al copilului și încearcă să conducă sau să-i conducă copilului viața sau încearcă să îi coordoneze copilului viața în funcție de ceea ce a trăit el. Iar pentru un copil nu există o problemă sau o durere mai mare decât viața neîmplinită a părinților lui. Să înțelegem că un copil nu seamănă cu mami și cu tati, ci cu relația dintre ei” a declarat, pentru Tribuna, Răzvan Vasile.
Despre ce se discută sâmbătă
„În principiu, 99 % pe scenă se va discuta despre educația viitorului și despre adicțiile, dependențele și viciile copiilor și, bineînțeles, despre carențele părinților. Nu ceea ce nu știm neapărat ne împiedică pe noi să pășim pe drumul spre succes, pe noi ca părinți sau pe copii, ci ceea ce știm și știm greșit este cel mai mare obstacol. Este foarte important și iarăși se va vorbi mult pe scenă, despre credințele limitative care sunt blocajele, care sunt fricile, lucrurile care pe noi ne țin într-o cutie de confort și nu ne lasă să ne descoperim și să ne exploatăm adevăratul nostru potențial și al copiilor noștri. 88 % dintre copii cred că ei nu sunt suficient de buni. Acest lucru vine din pierderea celei mai mari puteri a lor care este unicitatea. Ea se pierde prin comparație, prin etichetare, prin presiunea generată de violență verbală, fizică. Din cauza acestei pierderi a unicității, copiii și caută în exteriorul lor validare și iubire și astfel se ajunge la cele mai importante două dependențe pe care le-am văzut într-un procent mare peste tot în Sibiu: dependența de droguri și cea de ecran” a mai explicat Răzvan Vasile.
Drogurile, o mare problemă printre copiii din Sibiu
„În ceea ce privește drogurile, problema este amplă și am înțeles că Sibiul este undeva între primele poziții, dacă nu pe prima poziție în România la consumul de droguri în cazul copiilor cu vârsta între 12 și 14 ani, dacă nu mă înșel. Drogurile înseamnă acoperirea unei lipse de iubire din interior. Unii copii și-o acoperă cu ecrane precum am zis, alții cu droguri, alții cu fumat, alții cu alcool, alții prin validare, alții prin bullying. Dar strict referitor la droguri se va discuta pe scenă modul în care funcționează creierul, condițiile care trebuie „îndeplinite” pentru ca un copil să ajungă dependent și condițiile pe care un părinte trebuie să le asigure ca al lui copil să nu mai fie dependent. În plus, vom discuta și de ce putem face acum când copiii deja au ajuns să consume și se află într-un mediu anume. Vom explica cât de important este să putem controla mediul, să putem controla anturajul în care se află copilul, să putem direcționa atenția și nevoia de dopamină a copilului spre alte zone pozitive, de încărcare, pentru ca el să nu mai ajungă acolo. Despre vocație, despre talent, creativitate, pasiune vor vorbi Marius Moga și Niculina Gheorghiță.
Dependența de ecrane presupune afectarea unei glande a creierului care se numește cortex cingular anterior. Dacă un copil stă mai mult să se joace pe tiktok, pe social media, în general pe orice înseamnă frame, dacă sunt mai mult de 2 ore pe zi, această glandă se autocanibalizează, iar ea este responsabilă de empatie, atenție și motivație. Deci un copil care câțiva ani la rând stă mai mult de 2 ore pe zi în fața ecranelor își pierde empatia, nu mai poate comunica, nu mai poate socializa. nu se mai poate integra, își pierde motivația, iar asta înseamnă lipsă de obiective, lipsa de motivare și își pierde atenția, nu mai poate absorbi informații noi. Este efectiv dezastruos. Acesta este un prim pas pe care noi încercăm să rezolvăm prin acest eveniment.
Marius Moga, de exemplu, va vorbi despre ceva foarte interesant, metaforic: în mintea noastră se luptă 2 lupi unul mare, negru, plin de întuneric și de disperare și altul alb, plin de lumină și speranță, iar el ne va întreba pe scenă cine credem noi că va câștiga și vă dau acum răspunsul: cel pe care noi îl hrănim cel mai mult, acela va câștiga. Deci atenție ce și cum hrănim prin gândurile, prin emoțiile, prin comportamentul și acțiunile noastre. Cel mai important este însă să reținem că toți copiii au neuroni oglindă, iar copiii niciodată nu vor face ce le spunem, ei vor face ce văd, deci noi, ca părinți, trebuie să fim modele exemplare, trebuie să fim oglinzi curate, necrăpate, neprăfuite” a conchis fondatorul ParentX.