Fake-news expuse la Centrul "Ion Besoiu". O expoziţie despre, nu cu ştiri false

Acasa >

Articol

Am fost anunţaţi, pe mailul redacţiei, că la Sibiu va veni, în "turneu", o expoziţie cu şi despre fake news. Cu numele oficial "Pe urmele minciunilor". Care este definită de către organizatori, ONG-ul "Funky Citizens" ca expoziți "educativă și interactivă", ce "își propune să exploreze complexitatea și evoluția dezinformării de-a lungul timpului". "De la propaganda „tradițională” până la cele mai sofisticate manipulări digitale din prezent." 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Expoziţia a fost una itinerantă, adică a fost pe la Cluj (normal, fără Cluuuj, viaţa e pustiu), a poposit la Sibiu şi urma să ajungă la Bucureşti. La noi a stat la Casa de Cultură a Sindicatelor, actualmente "Centrul Cultural "Ion Besoiu" (nu am auzit pe cineva să-i spună aşa). Expoziţia, spun organizatorii, este făcută (şi) în contextul multiplelor alegeri de anul acesta, adică, maramite, să nu te laşi prostit în votul tău de manipulatori, ci să te laşi prostit doar de candidaţi, zic eu.

Mă aşteptam la o EXPOZIŢIE de fake news. Voi cum vedeţi o expoziţie de fake news? Eu o văd aşa: Doua segmente, unul DESPRE, altul CU. Aşa mă aşteptam şi aici şi eram nerăbdător să port o discuţie despre fake-uri şi false fake-uri, despre pro şi anti-sistem şi fake-urile emise, despre fake-uri oficiale, despre propagandă bună sau rea, despre dublul standard şid espre noua cenzură. Care tot de fake ţin. 
Ce a fost? 

A fost o expoziţie DESPRE fake news

Imagine intercalată
Imagine intercalată

La momentul expoziţiei, la Casa de Cultură, pardon Centrul Cultural, era în plină desfăşurare "Este Film Festival" (înăuntru), iar afară se pregătea să se desfăşoare una dintre cele patru ploi zilnice. Tot la momentul expoziţiei, cu excepţia celor din grupul organizatorilor, nu se afla niciun alt vizitator. Probabil or fi fost mai mulţi în zilele anterioare, sper. La mine a fost caz aparte, că eu am căutat-o. 

Expoziţia a constat în primul rând dinn câteva panouri metalice ce-mi aminteau de paturile "ţambal"  din armată, unde erau expuse definiţii, destul de scurte dar foarte bogate în "data", despre felurile în care informaţia se poate falsifica. MAIe rau ceva deviceuri, şi un loc de discuţii. Lucru extrem de instructiv pentru oricine, cu condiţia să dorească să fie informat corect, nu să facă parte din categoria consumatorilor de lăutărie media. Aflai aici şi despre fake, despre ce e un bias, despre propagandă, despre moduri şi elemente de a identifica un fake, despre decontextualizare, dezinformare, jumătăţi de adevăruri, în fine, un deliciu pentru pasionaţi. 

Din păcate, expoziţia NU a fost bogată în exemple expuse. Posibil să fi avut sesiuni video sau de discuţii în care să fi fost exemple, dar acolo, la acel moment în care am fost eu, nu.
Da, era ceva cu editări foto cu Papa în diverse posturi ne-papale, pe care le ştiam de pe fb. Mai erau exemple cu Dan Diaconescu şi "clarvăzătoare", sau despre tunelurile dacice de la Naşul TV. Adică, în termeni profesionali, cam chestii second hand faţă de fake-urile grele de care e plin netul şi presa. 

…Şi ceva cu covidul sau nu cu covidul

Evident nu au lipsit aici şi referiri la "teoria conspiraţiei". Un lucru în principiu pozitiv dacă nu ar fi folosit tocmai de către generatorii de fake-news-uri pentru a descuraja orice investigaţie sau opinie contrară în acest sens. Deci, la o "rubrică" unde apare un covid cu ochelari de spion, avem explicaţia, sub titlul "Teorii ale conspiraţiei":  "Social Media şi Internetul permit ideilor să circule libere dintr-o parte în alta, fie că sunt adevărate sau false. Teoriile conspiraţiei –  explicaţii alternative şi senzaţioale ale evenimentelor reale –  sunt create astfel încât să ne capteze atenţia şi săe xploateze emoţiile şi prejudecăţile oamenilor. Aceste teorii pot fi folosite pentru a răspândi dezinformare, dar şi pentru a cultiva neîncrederea în instuituţii".

OK că o parte din isteria covid (că tot a fost folosit ca ilustraţie sugestivă) s-a bazat pe fake-uri şi pe teorii ale conspiraţiei (ca de exemplu ca cea că cei care au fost la mare atunci,în vara lui 2020, erau vinovaţi că au crescut numărul de infectări, ca să nu mai pomenim de pandemia de fake-news-uri covidiste şi vacciniste venite pe canalele cât se poate de oficiale sau de presă mainstream) nu mai încape îndoială. La fel, multe din "teoriile conspiraţiei" au devenit, de atunci, practici curente. Dar să n-o mai lungim. A, mai era ceva la fakuri despre… Trump. Normal că Trump, că cine altcineva?  
 
Şi cam atât. Păcat, venisem pregătit pentru oarecari dezbateri pe tema fakenews, dar nu a fost să fie şi am fost ca vizitator, nu ca provocator. Sper ca cei care au trecut pe la "Pe urmele minciunilor" să fi învăţat ceva pe acolo. Eu oricum ştiam şi ştiu. Dar a fost o vizită utilă. Cumva.

 Custom Image Custom Image Custom Image

Autor
03 iunie 2024 la 20:05

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 6 ore
Noaptea în care a răsunat “Hristos a Înviat” (şi) la biserica de pe Mihai Viteazu
Sărbătoarea Învierii, ca orice sărbătoare a creştinătăţii, este, în desfăşurarea ei, aceeaşi. Nu e ceva diferit de la...
Actualitate
3 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 zi
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 zi
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 1 zi
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit