Articol
În cadrul acțiunii "Jupiter", sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Inspectoratului General al Poliției Române, la data de 30 mai, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul I.P.J. Sibiu, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, au efectuat cinci percheziții domiciliare, în județele Sibiu (3) și Cluj (1) și în municipiul București (1), într-o cauză penală care vizează săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală.
Din cercetările efectuate a rezultat că, în perioada 2018 – 2021, un operator economic cu sediul inițial în municipiul Sibiu și, ulterior, în municipiul București, ar fi înregistrat în evidența contabilă cheltuieli fictive cu titlul de achiziții de la mai multe societăți. De asemenea, operatorul economic ar fi prestat servicii de construcții fără a înregistra veniturile realizate. Prin aceste practici, bugetul consolidat al statului a fost prejudiciat cu 400.000 de lei.
În urma acțiunii din cursul acestei dimineți, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor, mai multe mijloace de probă, telefoane mobile, documente și sume de bani.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Poliția Sectorului 6 și de sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Sibiu.
Inspectoratul General al Poliției Române și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție continuă operațiunea JUPITER, pentru combaterea infracțiunilor economico-financiare și a celor de natură judiciară.
În toată ţara, polițiștii şi procurorii au făcut peste 140 de percheziții domiciliare, în cadrul unor acțiuni operative, "pentru tragerea la răspundere a persoanelor implicate în comiterea de fapte penale și protejarea comunității de activitățile ilegale".
Activitățile sunt efectuate în cadrul unor dosare penale în care se fac cercetări pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, înșelăciune, contrafacere, executare de activități miniere fără permis sau licență, fals, obținere ilegală de fonduri, delapidare, fals, infracțiuni prevăzute de Codul fiscal, furt calificat, fals informatic, distrugere și în domeniul silvic. Acțiunile urmăresc documentarea activității infracționale a persoanelor cercetate, recuperarea prejudiciilor și indisponibilizarea bunurilor obținute din săvârșirea de infracțiuni sau deținute ilegal.