Mașini de închiriat în Sibiu: mici și ieftine sau „de fițe”, mai scumpe ?

Acasa >

Articol

Sibiul e un oraș turistic, însă nu doar binecunoscutele sale atracții precum Piața Mare, Muzeul Brukenthal, Podul Minciunilor, Muzeul Civilizației Populare din Dumbravă sunt obiective ce-i îmbie pe oaspeții din țară și străinătate. Mărginimea Sibiului, stațiunile Păltiniș și Ocna Sibiului, cetățile fortificate din județ, Mediașul, Bâlea Cascadă, Bâlea Lac sau spectaculoasa Transalpina sunt câteva dintre atracțiile spre care se îndreaptă mulți turiști care ajung, pentru câteva zile, în Sibiu. Pentru că e bine poziționat, în centrul țării, Sibiul poate fi un punct de plecare și către alte orașe precum Brașov, Alba Iulia, Cluj Napoca sau Hunedoara, unde turiștii fac excursii de o zi. Cum transportul feroviar către obiectivele din județ ori spre orașele amintite nu ofertant, iar cel rutier îl condiționează pe turist în funcție de programul de circulație, varianta închirierii unei mașini rămâne o soluție tot mai des luată în calcul. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Faptul că Sibiul are aeroport internațional e un avantaj, atât pentru cei ce vin în minivacanță aici, cât și pentru cei care vor să viziteze obiective din județele învecinate. Cei care vor să închirieze o mașină, direct de la Aeroport, pot beneficia de acest serviciu asigurat de câteva companii. Totul se întâmplă ca în orașele turistice din Europa: ai aterizat, ai preluat mașina, pleci pe traseul propus, iar la întoarcere o predai tot la Aeroport. 

De la 112, la 3.682 de lei, pentru 3 zile

Au trecut vremurile în care turiștii își planificau excursiile în funcție de programul trenurilor sau al autobuzelor ce urmau să-i poarte către destinațiile pe care voiau să le calce. Varianta ”Ia-mă nene!”, acum sub forma nouă BlaBlaCar nu mai e ce a fost pe vremuri, așa că opțiunea închirierii unei mașini intră în planurile tot mai multor turiști și nu numai. Firmele din Sibiu, care se ocupă cu închirierea mașinilor practică tarife care încep de la aproximativ 8 euro și se opresc la 240 de euro/zi, pentru închirierea unei autoturism, în funcție de model. Am făcut o simulare, încercând să închiriem, pentru 3 zile, o mașină din toate categoriile: mică, medie sau SUV. Prețurile diferă de la o companie la alta. La fel și condițiile de închiriere, suma ce trebuie lăsată drept garanție. Cel mai mic preț pe care l-am primit pentru închirierea unei mașini (Dacia Sandero Stepway) a fost de 112,82 lei, pentru 3 zile. Nu există limită de kilometri. Tot pentru 3 zile, aceeași companie închiriază un Renault Megane cu 114,67 lei, un Renault Captur cu 195,26 lei. Depozitul ce trebuie constituit pentru garanție variază între 1500 și 3000 de lei, în cazul în care mașina este avariată fiind reținut cuantumul necesar acoperirii daunei. Există și posibilitatea încheierii unei asigurări care îl va scuti pe cel ce a închiriat mașina de emoții. Aceeași companie închiriază și mașini din gama premium, tot pentru 3 zile, evident la alte prețuri: Audi A4 – 1.071,97 lei, Mercedes E-Class – 1.715,85 lei, Mercedes ML – 2.097,16 lei, Audi Q5 -3.682,36 lei.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Altă companie, alte prețuri

O altă companie, aflată sub sigla unei firme cu renume internațional, oferă spre închiriere, în Sibiu, mașini la prețuri ceva mai mari. De exemplu, o mașină mică precum Opel Corsa costă 46 de euro/zi. Pe măsură ce trecem la o altă categorie, crește și prețul: Renault Megane – 72 de euro/zi, Dacia Duster – 76 euro/zi, Hyundai Elantra – 80 de euro/zi. Garanția pe care trebuie să o depui și care ți se va returna integral dacă nu se constată probleme la înapoierea mașinii este cuprinsă între 700 și 1000 de euro. Firmele care închiriază mașini oferă, la cerere, și accesorii precum scaun pentru copil, GPS, lanțuri pentru zăpadă etc. În medie, acestea costă între 15 – 17 euro/ intervalul de închiriere. Se plătește suplimnetar și pentru includerea în contract a încă unui șofer care are dreptul să conducă mașina închiriată. Taxa este tot de 15 – 17 euro/închiriere, existând situații când se percepe un tarif suplimentar pentru conducătorii auto care au vârsta mai mică de 22 de ani (35 de euro).

La ce trebuie să fim atenți

Închirierea unei mașini a devenit un procedeu simplu. Platformele electronice care facilitează rezervarea unei mașini oferă toate datele necesare, de la preț, valoarea depozitului, până la condiții (acestea din urmă trebuie foarte bine studiate, pentru a nu exista clauze intepretabile). E bine ca atunci când închiriezi o mașină să te uiți cu atenție la zgârieturile de pe caroserie, roți, la kilometraj, la starea mașinii. Câteva poze realizate în momentul preluării, la o rezoluție care permite detectarea unor zgârieturi sau a micilor avarii existente pot fi de un real folos în cazul în care, la returnare, angajatul desemnat să verifice starea mașinii ar putea invoca anumite daune. Totodată, închierea unei asigurări suplimentare poate însemna un confort psihic, polița acoperind anumite daune ce se pot produce fără ca beneficiarul să aibă vreo vină.     

Și sibienii închiriază mașini

Nu doar turiștii închiriază mașini în Sibiu pentru a ajunge în diferite destinații din zonă. Sunt și sibieni care atunci când au nevoie de o mașină, pentru o scurtă perioadă, apelează la companiile de închirieri. Cristi obișnuiește să folosească acest serviciu pentru deplasările în țară: ”Avem o singură mașină pe care o folosim eu și soția. Am vrut să mai cumpărăm una, pentru că sunt situații în care eu trebuie să plec în țară pentru 2-3 zile, iar ea are nevoie de autoturism pentru a merge la serviciu. Am făcut un calcul și nu rentează, mai ales că locuim la bloc și e problemă cu locurile de parcare. Am descoperit varianta închirierii și e o soluție bună. Nu sunt pretențios, închiriez o mașină mai ieftină, care consumă puțin, îmi fac treaba cu ea, o duc înapoi și nu mă mai interesează parcarea, impozitul, reviziile, asigurarea, ITP și restul cheltuielilor pe care le ai cu orice mașină. Prețurile sunt variabile, în funcție de perioadă și sunt comparabile cu cele de afară”. 

 

 

 

Autor
30 mai 2024 la 10:43

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 11 ore
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 12 ore
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 1 zi
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Anunț important din partea Muzeului ASTRA privind accesul la Slujba de Înviere
Credincioșii care doresc să participe la Slujba de Înviere de la Biserica din Bezded, din cadrul Muzeului ASTRA...
Actualitate
1 min de citit