Articol
În precuvântarea primului număr, redacţia formată doar din veterani de război, coordonată de regretatul col.(r.) prof. Gheorghe Popescu (n.n prea respectabilul meu tată), lansa public următorul mesaj: "Edităm aceste apariţii editoriale pentru a lăsa mărturie tributul plătit de camarazii de arme din judeţul Sibiu pe întinsele câmpuri de bătălie de la Marea Caspică, Viena şi până în Moravia. Noi, veteranii de război, putem afirma cu tărie şi certitudine că indiferent pe ce front am participat, am luptat animaţi de puternice sentimente patriotice şi de devotament pentru/faţă de patria noastră. Cei care mai suntem în viaţă aducem un omagiu fierbinte camarazilor noştri căzuţi eroi în teatrele de operaţiuni militare. Nu vom uita nici răniţii, dispăruţii, prizonierii de război răspândiţi în Asia sovietică şi până în Oceanul Atlantic. Este bine ca următoarele generaţii care ne succed să afle că în Est cât şi în Vest am avut pentru ce lupta, anume pentru readucerea în vatra românească a teritoriilor din trupul ţării. În plus am avut mereu temerea ca România să nu fie încorporată sine die chiar şi de imperiul bolşevic". Printre confesiunile publicate în cele nouă reviste, cu un bogat conţinut istoric şi arhivistic, am regăsit şi amintirile veteranului de război maior (r.) Simion Dragoman.
A dorit să-şi serbeze cei 100 de ani în România, la Sibiu
Vineri, 24 mai, la ora 10.00, în găzduirea Cercului Militar Sibiu, militarii Garnizoanei Sibiu şi structurile asociative din sfera de activitate a Ministerului Apărării Naţionale îl sărbătoresc pe veteranul de război maior (r.) Simion Dragoman la împlinirea celor 100 de ani de viaţă. Preşedintele ANVR filiala "Traian Moşoiu" Sibiu, colonel în rezervă Marius Popenţa spune că: "Medicul chirurg ortoped pediatru Simion Dragoman, cu o practică de specialitate de peste 50 de ani, în România şi în Germania, a împlinit anul acesta, în 24 aprilie, vârsta de 100 de ani. Domnia sa a revenit de puţine zile la Sibiu, pe meleagurile natale, din Germania, unde este rezident din anul 1974.
Evenimentele tulburi ale celui de-Al Doilea Război Mondial l-au găsit pe Simion Dragoman ca elev caporal, concentrat pentru instrucţie în cadrul Secţiei de Pregătire Militară a Facultăţii de Medicină din Cluj, dislocată la acea vreme la Sibiu, unitate operaţionalizată pentru nevoile frontului la 23 august 1944. Proclamaţia către ţară a Regelui Mihai a ascultat-o la radio, în postul de santinelă. Acum doi ani, la împlinirea a 98 de ani de viaţă, domnul Dragoman a fost primit la Academia Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu" de ministrul Apărării Naţionale, însoţit de comandantul Academiei şi de studenţi militari. Emoţionat, venerabilul veteran a primit, din mâinile ministrului Apărării, medalia "Crucea Comemorativă a celui de-Al Doilea Război Mondial" şi o diplomă de recunoştinţă pentru tot ce a dăruit şi realizat în numele României. Îi aşteptăm alături de noi, în acest demers de suflet, pe toţi cei care consideră firesc să îi menţinem în lumină şi în neuitare pe ultimii sfinţi ai neamului care au ales să umble încă pe pământ…".