Articol
Suntem în plină campanie electorală, iar candidații propun diferite proiecte pentru dezvoltarea orașului. Sibienii sunt, ca de fiecare dată, îmbiați cu propuneri electorale atractive, cu scenarii ce promit schimbarea la față a burgului. Am dorit să aflăm ce cred cetățenii pe care i-am întâlnit pe străzile orașului că îi lipsește Sibiului, care sunt lucrurile ce-i nemulțumesc și unde cred că ar trebui făcute investiții, în cel mai scurt timp. Majoritatea celor intervievați își doresc mai multe spații verzi, o atenție sporită acordată Educației și o mai mare grijă pentru clădirile din centrul istoric, lăsate în paragină.
Am întâlnit și turiști care s-au arătat încântați de ceea ce le oferă Sibiul oaspeților săi, de transportul în comun pe care îl consideră foarte bine pus la punct.
Mai multă curățenie
Valeriu e trecut de a doua tinerețe și este de părere că: "Sibiul are nevoie de oameni de bună calitate".
Anca este o sibiancă în opinia căreia "Ar trebui mai multă curăţenie. Clădirile lăsate în paragină cum sunt cele pe strada Andrei Şaguna nu ne fac cinste. E o zonă prin care trec mulţi străini care nu au ce vedea, doar case părăginite, ceea ce nu este specific Sibiului".
Andrei este un tânăr sibian care își dorește o dezvoltare turistică: "Sibiului îi lipseşte implicarea pe orice domeniu, mai ales pe partea de turism. Ar trebuisă existe o implicare mai mare. Investiţile are trebui să se facă în şcoli, în principu, pentru că sunt la pământ".
Problema spațiilor verzi e ridicată de Nicolae, un localnic ce are și alte recomandări: "Un spital nou, ar trebui o a doua centură şi mai multe spaţii verzi".
Eterna problemă a locurilor de parcare
Problema locurilor de parcare și a spațiilor verzi e o nemulțumire constantă a multor sibieni: "Mai multe spaţii verzi şi mai multe locuri de parcare. Să existe o fluidizare mai bună a traficului şi bineînţeles mai multe locuri pentru tineri, pentru a petrece timpul liber. Cred că ar trebui să se investească mai mult în educaţie şi -de ce nu?- şi în spaţiile de cultură", spune Ovidiu.
Și Maria ridică problema spațiilor verzi: "Mai multe spraţii verzi în care să poţi să mergi cu copiii, spaţii în care adulţii pot să se relaxeze. În momentul în care se iau decizii pentru renovarea unor clădiri şi reconstrucţia unor străzi, extinderea pistelor pentru biciclete să fie realizate, să nu fie doar bifate pe lista investiţiilor. Ar trebui să se investească mai mult în zona de educaţie şi în direcţia turismului, ne bazăm foarte mult pe frumuseţile noastre naturale din judeţ."
"Din punctul meu de vedere nu îi lipseşte nimic pentru că m-am mutat de puţin timp aici, mă bucur momentan de tot ce îmi oferă el. Din contră, mi se pare că oamenii de aici sunt mult mai deschişi şi am găsit mai multe plusuri decât în alte oraşe. Încă nu am avut timp să analizez ca să îmi dau seama ce schimbări ar trebui făcute”, spune Petra.
Cosmin își dorește un parc modernizat: "Parcul Sub Arini mi-aş dori să se modernizeze în stil european. Cred că ar trebui să se investească mai mult în educaţie".
"Cred că spaţiile verzi sunt foarte importante. Piaţa Mare era foarte frumoasă înainte, cu vegetaţie și flori. Ar trebui modernizate clădirile şi mai mult îngrijite şi de asemenea ar trebui investit în patrimoniul cultural. Sibiul este un oraş istoric”, este de părere Irina.
Mihai şi Alexandra sunt doi tineri care au vizitat Sibiul de câteva ori. Burgul i-a încântat şi susţin că este printre preferatele lor: "Nu suntem localnici, suntem turişti. Din punct de vedere turistic, Sibiul mi se pare foarte bine amenajat, în special trecerea dintr-o piaţă în alta, transportul este forate bine pus la punct. Nu am stat suficient de mult ca să ne dăm seama ce ar mai trebui îmbunătăţit. Până acum aş putea spune că este unul dintre oraşele mele preferate din punct de vedere turistic”, conchide tânărul.
Dorin şi Elena, un cuplu de pensionari se declară nemulţumiţi de investiţiile din Sibiu: "Ca sibian constat multe neajunsuri. E inadmisibil să ai o piaţă de secolul 21 în halul în care ea arată. Aş mai spune clădirea Tribunalului, Gara, clădirile coşcovite, curăţenia lasă de dorit. Oamenii au nevoie de o relaxare. Nu vrem să se mai promită lucruri şi să nu fie realizate".
Maria Antonia OANA
Dragoș BAKO
Foto: Răzvan NEGRU