Articol
Ziarist care să mulţumească pe toată lumea cu relatările sale n-ai să găseşti niciodată. Şi cum eu îmi asum responsabilitatea informaţiilor din Australia, tot aşa voi accepta şi eventualele reproşuri venite din partea celor nemulţumiţi de stilu-mi acid uneori şi/sau nonconformist alteori. O fac din dorinţa de a fi cât mai direct şi cât se poate de explicit.
Desigur, evenimentele puse pe tapet sunt de regulă cele cu impact socio-emoţional, cunoscut fiind faptul că "Ţara Cangurilor" atrage ca un magnet persoane care vor să ducă o altfel de viaţă, poate mai bună decât în ţările de origine. Încercarea multora de a atinge pământul acestui stat îi determină pe unii protipendanţi să aleagă pe lângă căile legale, şi "albiile" prin care eludează legea: cu paşapoarte false (uneori cu substituiri de persoane), cu vize de turism care ar dori să suplinească vizele de muncă (pentru care ai nevoie de o calificare), cu intrări frauduloase (de regulă cu ambarcaţiuni)… Unii reuşesc pentru moment, dar toţi ajung în final să se "bucure" de ceea ce le oferă detenţia. Îi adaug aici şi pe acei studenţi din universităţile australiene implicaţi în fraudarea legii privind falsificarea identităţii deponenţilor (s-au câştigat milioane din asemenea afaceri, au declarat anchetatorii). Evident viaţa din puşcăriile australiene nu se compară cu cea din alte ţări, întrucât deţinuţii de aici suportă privarea de libertate mai uşor, "convieţuind" unul sau doi într-o celulă cu televizor, beneficiind de săli sau terenuri de sport, biblioteci şi chiar mâncare bună… Am făcut această "prezentare" pentru că nu cu mult timp în urmă au fost eliberaţi din închisori peste 150 de infractori proveniţi din rândul emigranţilor ilegali. Mulţi dintre aceşti indivizi "nu pot fi returnaţi" în ţările din care provin întrucât au fost condamnaţi la moarte pentru faptele comise înainte de a pune piciorul pe tărâm australian: crime, droguri, pedofilie, trafic de persoane… prin China, Taiwan, Indonezia.. S-au găsit câţiva avocaţi "deştepţi" care au descoperit o fisură în lege şi în numele banilor care să le umple buzunarele şi a "Drepturilor omului" cică, penitenciarele au trebuit să-i elibereze pe cei închişi de câţiva ani. N-au trecut prea multe zile şi poliţia a şi demarat arestările privindu-i pe cei puşi în libertate: pe unul pentru omor, pe altul pentru pedofilie şi uite aşa "lanţul slăbiciunilor" se extinde, timp în care guvernul caută soluţii privind readaptarea legilor.
Şi dacă tot am vorbit de criminali, se pare că Australia nu prea duce lipsă. Trebuie
să-l amintesc şi pe unul din Sidney ce a înjunghiat într-un mall mai multe persoane (dintre care şapte au decedat), ştire devenită virală şi pe internet. şi parcă n-ar fi fost îndeajuns doar cu zdruncinatul ăla, a mai apărut un altul, de 16 ani, cu avântul atavicului îndoctrinat de islamism. Ăsta a dat năvală într-o biserică creştină de sorginte siriană şi a lovit cu cuţitul în cel care slujea. Enoriaşii care i-au sărit în ajutor preotului, înlăturându-l pe deconcertat, au fost la rândul lor atacaţi în afara lăcaşului de cult de susţinătorii palestinianului, alţi tulburaţi la dovleac. Împrăştiaţi cu greu de poliţie, "înveliţii", dezveliţi de cearşafuri de astă dată, au fost identificaţi ulterior cu ajutorul camerelor de luat vederi şi arestaţi pentru pagubele produse în zonă şi deteriorarea maşinilor de intervenţie, prin călcătură apăsată şi ţopăială pe capote, parbrize…
Şi în Perth, în chiar preajma Sărbătorilor pascale, un alt bulversat, tot de 16 ani, înarmat cu un cuţit s-a gândit că şi numele său poate să rezoneze în clanul teroriştilor dacă face de petrecanie cuiva din preajma unui mall. Din fericire n-a apucat întrucât a fost împuşcat mortal de poliţişti. Convertit la islam cu câţiva ani în urmă şi radicalizat ulterior, acesta se afla deja sub observaţia autorităţilor pentru o explozie pricinuită în incinta şcolii pe care o frecventa. E periculos traiul alături de smintiţii care fără cap îşi fac de cap.
S-a întors lumea cu fundu-n sus. Eşti primit cu braţele deschise într-o ţară ce-ţi oferă o multitudine de oportunităţi, iar răsplata… din partea unora se reflectă prin crime, jafuri…
Şi pentru că am vorbit de emigrare, trebuie menţionat că în Australia sunt acceptaţi în fiecare an peste 500 de mii de aplicanţi. Din păcate ei se vor confrunta chiar de la început cu o problemă deloc uşoară, cea de a găsi o locuinţă de închiriat, că de cumpărat… cine are peste juma de milion de dolari economisiţi "acasă", nu mai e tentat de o schimbare de domiciliu.
Preţurile imobilelor s-au tot mărit şi se preconizează să mai crească în următorii 3-4 ani cu 30%, vorbesc de Perth unde o locuinţă cu trei dormitoare, dependinţe… a ajuns să valoreze aproape 700 de mii de dolari. Pe coasta de Est în schimb, Sidney, Melbourne… valoarea unui "adăpost" similar cu cel din Perth se ridică în jurul a unui milion de dolari, iar procentul de creştere pentru următorii ani se estimează a fi de 10%.
Revenind la persoanele eligibile (emigranţi la început de drum), ce doresc să închirieze o locuinţă în Australia, ele ar trebui să lucreze undeva pentru a demonstra proprietarului că au un venit, iar cei ce oferă un loc de muncă o pot face numai dacă ai o adresă la care poţi fi contactat. În aceste condiţii ce pui înainte, calul sau căruţa? Lucrezi dacă ai unde sta. Ai un acoperiş deasupra capului dacă prestezi un serviciu. Puţin probabil e să le ai pe amândouă odată, iar agenţii de emigrări… De aproape 25 de ani n-am auzit de vreun aranjament făcut de ei în care să fie incluse ambele doleanţe.
Mult noroc le doresc cutezătorilor, mai ales în aceste vremi unde neprevăzutul e scăldat în atâta ambiguitate.
Perth, Mai, 2024
Marius Ghinescu