Cuiburi noi pentru berzele din Avrig și împrejurimi

Pentru a proteja berzele, cele mai cunoscute păsări zburătoare care trăiesc la noi în țară, dar și pentru a evita apariția unor situații neplăcute, cauzate de producerea unor avarii la instalația de transport a energiei electrice, administratorii orașului Avrig au decis construirea unor baze noi pentru cuiburi și montarea acestora în locul celor vechi, multe dintre acestea construite în locuri periculoase.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Noile culcușuri pentru berze au fost deja amplasate în mai multe locuri din oraș, câteva dintre acestea fiind deja ocupate de frumoase exemplare sosite de pe continentul african. Și nu doar că au fost ocupate, dar au început să fie amenajate și întărite de harnicele păsări, astfel încât să fie cât mai confortabile.

„La început de primăvară, Primăria orașului Avrig le-a construit berzelor care își fac cuiburi pe stâlpii din oraș, structuri mai trainice și mai sigure. Cuiburile lor trebuie să fie poziționate deasupra cablurilor de tensiune. Astfel, grațioasele păsări sunt în siguranță, iar oamenii scapă de penele de curent, cauzate de multe ori, de faptul că berzele aduc în cuiburi bucăți din metal, care alunecă și provoacă scurtcircuite”, informează reprezentanții administrației locale din Avrig.

”Ne-am gândit să venim cu un mic ajutor în întâmpinarea berzelor care își fac cuiburi, de mulți ani, în oraș și localitățile aparținătoare. Angajații noștri de la Serviciul de Administrare a Domeniului Public au confecționat șase structuri de susținere din metal, de 120 x 120 cm, pentru a ajuta fundația cuiburilor. În colaborare cu Electrica, zilele acestea, am reușit să le și montăm pe stâlpii de electricitate din Avrig, Bradu și Săcădate. Cuiburile vechi erau destul de periculoase, unele fiind construite chiar pe cablurile de curent. În plus, aceste cuiburi sunt refolosite mulți ani la rând, astfel că, sperăm că vor fi folosite de multe generații de berze”, completează viceprimarul Ciprian Stoișor, care a coordonat această operațiune.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Barza albă cuibărește cel mai frecvent pe stâlpii rețelelor electrice, pe acoperișuri sau pe trunchiuri de copac. Populația de berze din țara noastră reprezintă un procent important din populația la nivel european a acestei specii, monitorizarea speciei fiind astfel foarte importantă. Numărul berzelor a scăzut îngrijorător pe parcursul secolului trecut, stabilizându-se doar în ultimele decenii.

Specialiștii ornitologi consideră că prezența berzelor în anumite zone reprezintă un adevărat barometru de mediu, aceste păsări preferând pentru cuibărit locurile în care nu există poluare.

D.F.

01 aprilie 2024 la 06:53

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 5 ore
FC Hermannstadt o va întâlni pe vicecampioana CFR Cluj în finala Cupei, la Arad
Echipa sibiană se va duela pentru trofeul Cupei României cu CFR Cluj în finala de peste trei săptămâni,...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 7 ore
Suporterii sibieni explică motivul pentru care au părăsit peluza, la pauza semifinalei cu Rapid. Acuzațiile aduse forțelor de ordine. De la ce s-a pornit, cât e adevăr și cât fantezie?
Cei prezenți, miercuri seara, pe Stadionul ”Municipal”, la semifinala de Cupă dintre FC Hermannstadt și Rapid, au fost...
Actualitate
9 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 8 ore
E OFICIAL! Calificarea lui FC Hermannstadt mută finala Cupei României de la Sibiu, la Arad, pe ”Francisc Neuman”
Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal a stabilit, în această după-masă, ca finala din acest an a...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 10 ore
S-au trezit prea târziu! Baschetbaliștii sibieni au obținut al patrulea succes consecutiv acasă, dar vor juca în plau-out
  ”Galben-albaștrii” au obținut, miercuri seara, a șasea victorie din ultimele opt meciuri disputate în Liga Națională și, totodată,...
Actualitate
3 min de citit