Sibiul va fi din nou gazda „Întâlnirii Internaționale a Sașilor din Transilvania”, în perioada 2 – 4 august 2024, eveniment care aduce împreună atât comunitățile săsești din România, cât și pe sașii din diaspora. Un concert extraordinar al cântărețului german de origine română Peter Maffay, un superstar în rockul german, va avea loc în premiera pe o scenă din România. Sunt anunțate parade de costume populare săsești, expoziții și multă muzică live în Piața Mare.
Întâlnirea Internațională a Sașilor din Transilvania este cea mai mare reuniune a comunității săsești din România, un eveniment-reper al spațiului cultural germanofon din România la care participă atât sașii rămași în Transilvania, cât și cei care au emigrat și descendenți ai acestora. Anul acesta are loc a 2-a ediție a acesteia, evenimentul fiind organizat de Forumul Democrat al Germanilor din Transilvania împreună cu asociațiile sașilor din Germania, Austria, SUA și Canada. Din toate aceste state sunt anunțate grupuri de participanți.
În acest an, la evenimentul care va avea loc în Piața Mare din Sibiu sunt așteptați circa 10.000 de vizitatori
„Decizia de a susține acest concert a fost una dintre cele mai ușoare pe care le-am luat vreodată”, a declarat Michael Schmidt, președintele Fundației M&V Schmidt. „Peter Maffay este un vechi și drag prieten al meu și al României, iar unul dintre lucrurile la care ține foarte mult este să cânte în fața publicului din țara sa de origine. Acesta este probabil cel mai frumos cadou pe care i l-am putea oferi. Mulți dintre noi îl cunosc prin prisma activității sale caritabile alături de Fundația Tabaluga, organizație pe care a fondat-o și prin intermediul căreia oferă sprijin pentru copiii din mediile defavorizate. De această dată, cei care vor vizita Sibiul în timpul întâlnirii sașilor transilvăneni vor avea ocazia de a-l vedea pe scenă pe acest mare artist, un muzician complet ale cărui creații acoperă multiple genuri muzicale, de la rock la piese pentru copii și musical.”
În România, Fundația Tabaluga operează în satul Roadeș Casa Tabaluga – un program complex destinat copiilor traumatizați și neglijați social.
La ediția din acest an a "Întâlnirii Internaționale a Sașilor în Transilvania", spectatorii vor putea asista la spectacole de muzică populară și ușoară, dansuri tradiționale săsești, parada porturilor populare și alte evenimente organizate de asociații din mai multe țări.
Unul dintre evenimentele centrale ale manifestării va fi expoziția care marchează aniversarea a 800 de ani de la decernarea așa-numitei Diplome andreene (Diploma Andreanum), un document emis în anul 1224 de regele Andrei al II-lea al Ungariei prin care acorda sașilor stabiliți în Transilvania o serie de privilegii de natură administrativă, fiscală și comercială care au rămas în vigoare pentru circa 650 de ani. Încă și mai important, documentul a consacrat identitatea juridică a sașilor din această provincie, oferind o bază legală care a asigurat supraviețuirea comunității săsești timp de opt secole.