Când renovezi o clădire veche, este foarte posibil ca, între pereți, podele, în tavan, prin diverse compartimente secrete sau prin podul imobilului, să găsești documente, lucruri sau chiar adevărate comori, pitite aici, din diverse motive, de vechii proprietari sau locuitori. Așa s-a întâmplat zilele trecute și la Tălmaciu, muncitorii care lucrează la reabilitarea și modernizarea imobilului principal al primăriei orașului, identificând, între grinzile groase ale podului clădirii, mai multe documente vechi, din perioada anilor 1920 – 1940.
În podul Primăriei Tălmaciu au fost găsite documente ce fac referire la taxele și impozitele plătite de locuitori către administrația locală, convocatoare ale întâlnirilor consiliului local, schițe și planuri de imobile, registre și alte informări considerate importante pentru istoria destul de recentă a localității.
„Odată cu eliberarea pentru renovare a clădirii primăriei s-au descoperit mai multe documente vechi, registre și scrisori din perioada anilor 1920 – 1940. Acestea au fost bine păstrate într-un loc ”aproape secret” – între grinzile podului, sub un strat consistent de cărămidă, nisip și rumeguș. Am găsit în aceste documente informații fascinante din istoria administrativă a orașului, precum registrul de taxe și impozite pe care le plăteau tălmăcenii pentru bunurile și animalele avute, convocatoare ale ședințelor de consiliu local, consiliu din care făcea parte preotul comunei și dascălul, proiecte în creion pentru construcție casă și alte documente care au stau martore istoriei”, informează primarul orașului Tălmaciu, Ioan Oancea.
Am mai aflat că toate documentele vechi găsite în urma desfășurării lucrărilor de reabilitare a sediului Primăriei Tălmaciu vor fi eliberate de praf și vor fi păstrate în ordine, ulterior urmând a fi decisă destinația acestora.
Primarul din Tălmaciu a mai transmis, printr-o postare pe contul de socializare al instituției pe care o conduce, că „toate documentele au fost găsite odată cu demararea lucrărilor de renovare a sediului Primăriei Tălmaciu, clădire care în ultimii 100 de ani a mai funcționat și ca grădiniță, închisoare, clădire administrativă și spațiu pentru pompieri”.
De câteva săptămâni, datorită unei finanțări obținute prin Planul Național de Redresare și Reziliență, la sediul principal al Primăriei orașului Tălmaciu au început ample lucrări de reabilitare și modernizare.
D.F.