Articol
Piața Mare nr. 3 Biserica Romano-Catolică „Sf.Treime” (continuare). Dintre elementele valoroase din interior menţionăm: – fresca reprezentând „Maria cu pruncul” ce decorează altarul principal, opera pictorului Anton Steinwald (1777); – altarele laterale, plasate în spaţii compartimentate prin coloane dorice dublate, care datează din perioada construcției bisericii.
Pictura navei aparţine pictorului german Ludwig Kandler şi a fost realizată în anul 1904.
In forma sa originală se păstrează altarul Sfântului Iosif – monumentul funerar al generalului conte Otto Ferdinand Traum de Abensberg (1677-1747), comandant militar al Transilvaniei între 1744-47. Lucrarea în relief înalt şi rondo-bosso din bronz aparține sculptorului Anton Schuchbauer din Cluj (1719-1789). Reprezintă un cartuş dreptunghiular ce conţine inscripţia comemorativă, deasupra căruia, pe o coloană, este plasat medalionul cu portretul defunctului, precum şi blazonul familiei sale.
De o parte şi alta apar reprezentări alegorice ale Victoriei, Credinţei, Speranţei şi Milei; vitraliile ferestrelor executate în 1901 la Budapesta. – confesionalele în stil baroc care datează din sec. al XVIII-lea.
Biserica romano-catolică, renovată la începutul sec. al XX-lea, a fost reinaugurată la 22 decembrie 1904. Lăcaşul a fost iluminat electric la data de 24 decembrie 1910.
Clădirea a fost restaurată şi între anii 1971-1973, iar pictura în anii 1977-1978.
Piața Mare nr. 4 Muzeul Național Brukenthal. Palatul a fost construit în perioada 1778-1788 pe un teren obţinut de Samuel von Brukenthal prin demolarea casei moştenite de soţia sa, Sophia, de la tatăl ei, senatorul Georg Klockner, şi a unei clădiri invecinate, cumpărate de baron în anul 1775. Lucrările de construcţie au fost începute la un an după numirea lui Brukenthal în funcţia de guvernator al Transilvaniei (1777). Palatul, în stilul Barocului târziu – după modelul palatelor vieneze, a fost locuința baronului Samuel von Brukenthal, iar în prezent găzduieşte colecţiile de bază ale Muzeului Brukenthal. (va urma)
ing. Ioan Dejugan