Elevi de la „Brukenthal”, într-un schimb de experiență

Acasa >

Articol

În perioada 29 februarie – 03 martie a avut loc cea de-a V-a ediție a proiectului internațional „European Youth Parliament 2024” organizat de școala "Carl Maria von Weber" din Eutin, Germania. Un grup al Colegiului Național "Samuel von Brukenthal, format din 8 elevi și doi profesori coordonatori (prof. Varga Cristina și prof. Marga Ieremia) au beneficiat de un schimb de experiență între două instituții, în cadrul unui proiect european. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

„Este o școală cu care avem o colaborare de mulți ani, drept pentru care anual se desfășoară și un schimb de elevi între cele două instituții, iar Colegiul Național "Samuel von Brukenthal" a participat la 4 ediții ale acestui proiect european, ultima fiind menționată anterior” a declarat prof. Varga Cristina, coordonatoarea delegației. 

În acest an au participat delegații din 6 țări, respectiv Danemarca, Germania, Italia, România, Suedia și Elveția, elevii având vârste cuprinse între 16 și 18 ani.

Ce presupune proiectul

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Proiectul le oferă tinerilor posibilitatea de a experimenta modul în care abordezi o problemă politică într-un proces democratic și ce înseamnă să încerci să găsești soluții politice pentru probleme sociale și economice. Totodată, participanții se familiarizează cu activitatea din cadrul  comisiilor Parlamentului European, desfășurând practic un joc de rol. 

Astfel, în cadrul comisiilor elevii au fost împărțiți și puși să identifice, să discute probleme pe o anumită temă dată și să ajungă la o rezoluție pe care mai apoi, fiecare comisie o prezintă în cadrul unei Adunări Generale (General Assembly) a Parlamentului. În urma discuțiilor rezoluția prezentată este aprobată sau respinsă, prin vot democratic, iar cele care sunt aprobate sunt trimise la Parlamentul European.

Proiectul încurajează multiculturalismul, toleranța și valorile democratice

Prin intermediul proiectului sunt încurajate multiculturalismul, toleranța, valorile democratice și cooperarea între țările participante, practic valorile Uniunii Europene. Un alt aspect important al proiectului este faptul că participanții sunt găzduiți în familii, având  posibilitatea de a cunoaște mai îndeaproape viața cotidiană a gazdelor.

Din spusele prof. Varga Cristina elevii au fost fascinați de acest schimb de experiență: „Tinerii au fost extrem de încântați de această experiență, iar noi, în calitate de coordonatori suntem mulțumiți că elevii noștri au dorința de a cunoaște cât mai bine tot ceea ce ține de Uniunea Europeană și de valorile ei”. 

 

Acesta nu este singurul proiect de acest fel, liceul participând anual la ediții MUN (model United Nations) organizate de diferite instituții cum ar fi școala Laude-Reut din București, sau la seminarul pe teme politice organizat la Heiligenhof, Bad Kissingen, Germania etc. 

Autor
11 martie 2024 la 13:57

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 17 minute
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 oră
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 20 ore
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 21 ore
Anunț important din partea Muzeului ASTRA privind accesul la Slujba de Înviere
Credincioșii care doresc să participe la Slujba de Înviere de la Biserica din Bezded, din cadrul Muzeului ASTRA...
Actualitate
1 min de citit