Articol
Fără îndoială, chirurgia laparoscopică a revoluționat medicina. Astăzi, intervenţiile minim-invazive laparoscopice sunt tratamentul standard pentru majoritatea bolilor care anterior erau operate printr-o abordare “deschisa”, în care chirurgul opera printr-o incizie mare, de câţiva centimetri.
Dată memorabilă
Data de 08.03.2024 rămâne memorabilă pentru Spitalul Clinic Militar de Urgență ,,Dr. Alexandru Augustin” din Sibiu. Aici a fost realizată prima intervenție chirurgicală ghidată ICG (Indocyanine Green) în cadrul Secției Clinică Chirurgie Generală. Intervenția medicală a fost realizată de o echipă condusă de către colonel med. dr. Adrian Popențiu. În cadrul operației/intevenției chirurgicale a fost folosită una din liniile moderne de chirurgie laparoscopică recent achiziționate, cu ajutorul Direcției Medicale a MApN.
Tehnica de vizualizare în fluorescență ICG poate fi folosită într-o multitudine de intervenții (chirurgia hepatobiliară, oncologică, chirurgia peretelui abdominal), aducând un plus de siguranță pentru rezultate optime ale intervențiilor. Pacienții Spitalul Militar Sibiu au la dispoziție o metodă care asigură un tratament optim pentru pacienți.
Succesul laparoscopiei
Grație medodei chirurgicale medicul poate să vadă și să opereze în interiorul abdomenului pacientului prin intermediul a trei sau patru incizii mici, de doar 5-10 milimetri, prin care este introdus tot instrumentarul chirurgical. Chirurgia efectuată printr-o astfel de tehnică minim-invaziva este mai puțin traumatică, necesită o spitalizare mai redusă și permite o recuperare mai rapidă.