Salvarea caselor vechi din Mărginime, pasiunea unui student

Acasa >

Articol

Sucursala Județeană Sibiu a UAR de la reactivarea sa (n.n. în iulie 2011) şi până în prezent numără peste 40 de arhitecţi membri activi şi un membru asociat. Sucursala este una dintre cele mai dinamice din structurile asociative care compun Uniunea Arhitectilor din România, moștenitoarea morală, patrimonială și continuatoarea tradițiilor Societății Arhitecților din România (n.n structură asociativă fondată în anul 1891, reconfirmată prin Decretul-Lege în 1990). Bunele practici din această sucursală sunt datorate, fără îndoială, președintelui în exercițiu, arh. Mircea Țibuleac, secondat cu brio de vicepreședintele arh. Fănel Pârvu și de arh. Dorin Boilă – membru al Consiliului Teritorial.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Casele vechi din Mărginimea Sibiului

Activitatea Sucursalei Judeţene Sibiu a UAR, dincolo de excursii de studii şi socializare, susținerea arhitecților pensionari, este focusată și pe acţiuni culturale finanţate din Timbrul de Arhitectură, în care sunt angrenaţi tinerii arhitecţi sibieni. În nota unor astfel de evenimente, (n.n. cum ar fi ,,Tabără de Pictură Arhitectură în pastel din Mărginimea Sibiului”) am include și recentul vernisaj găzduit în sediul sucursalei. Cu acest prilej președintele UAR Sibiu l-a prezentat numeroasei asistențe (formată din studenți, profesori dar și persoane care sunt proprietari de case vechi) pe timișoreanul Cornel Șimon. Arhitectul Mircea Țibuleac, dincolo de prezentarea studentului de la secția de Conservare și Restaurare Arhitectură din Sibiu, remarca faptul că acesta ”și-a descoperit în cadrul facultății pasiunea de salvare a caselor vechi și reprezentative mediului rural aflate în ruină, o pasiune care a prins viață chiar în casa din Poplaca în care locuiește”.

Machete din lut și nu numai

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Studentul Cornel Șimon, cu sfială dar cu încredere, a susținut ca o scurtă prelegere cercetarea lui din teren exemplificată prin recrearea (din lut și nu numai) a unor replici – la scara plasticii mici – care vizau imobilele studiate. De facto sunt machete ale unor case vechi din Mărginime, în care descifrăm inclusiv elementele  structurale aflate în stare avansată de degradare, așa cum sunt ele azi la fața locului. Demersul tânărului vizează  susținerea restaurării și conservării celor mai reprezentative case din mediul rural. Cornel Șimon și-a botezat expoziția într-o notă romantică „Rămâi & nu te întoarce”, o formulă prin care dorește să sensibilizeze proprietarii caselor construite în urmă cu 100, 120 de ani, de a le reînnobila și de a nu le schimba cu ”niște cuburi uriașe, hibride monstruoase și lipsite de bun gust”. Studentul a ținut să sublinieze, în fața profesorilor și a asistenței, că limbajul ”expertizei sale profesionale” se îndreaptă, fără echivoc, spre ”salvarea patrimoniului arhitectrual rural”.

Reacția cadelor univesitare și a proprietarilor de case

Prof. univ Cosmin Pavel, de la secția de Conservare și Restaurare de Arhitectură din Sibiu nota ca fiind lăudabil demersul studentului, în contextul în care abandonarea caselor vechi este tot mai evidentă. În aceeași notă, Ștefan Vaida, restaurator în cadrul proiectului ”Ambulanța pentru Monumente” îi îndemna pe proprietarii acestor frumoase case din România să le introducă în circuitul cultural-turistic, context în care valoarea imobilelor ar crește. La rândul domniei sale profesorul Liviu Gligor menționa că studenții de la UAUIM Sibiu au această nobilă misiune, anume de a veni în sprijinul locuitorilor Mărginimii de a găsi /a identifica cu aceștia modalități dar și surse financiare pentru salvarea patrimoniului, un efort care are în vedere și responsabilizarea proprietarilor față de tezaurul moștenit de la înaintașii lor. În finalul evenimentului membrii a două familii din Mărginime au luat legătura cu mediul universitar pentru a afla mai multe informații referitoare la restaurarea caselor pe care le dețin, case prezentate în studiile de caz expuse de studentul timișorean. Mai mult, au ținut să achiziționeze machetele caselor pe care le dețin.

 

Autor
05 martie 2024 la 14:39

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 7 ore
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 9 ore
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 1 zi
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Anunț important din partea Muzeului ASTRA privind accesul la Slujba de Înviere
Credincioșii care doresc să participe la Slujba de Înviere de la Biserica din Bezded, din cadrul Muzeului ASTRA...
Actualitate
1 min de citit