„DANSUL GENERAȚIILOR”, spectacolul de suflet al agnițenilor

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Marele spectacol „Dansul generațiilor” este cel mai frumos și elocvent raport de activitate al Casei de Cultură „Ilarion Cocișiu” din Agnita, este modul prin care această instituție de cultură a orașului le prezintă agnițenilor rezultatele celei mai importante activități desfășurate; păstrarea, cultivarea și promovarea folclorului, element fundamental al patrimoniului național. Și ca de fiecare dată și la cea de a XXII ediție truditorii din această instituție au avut ce arăta, cu ce se pot mândri.

În cele peste trei ore de spectacol, cei prezenți au aplaudat rezultatul a sute de ore de repetiții, în care cei mai mici au învățat primii pași de joc iar cei mai mari s-au perfecționat și au învățat  jocuri din alte zone ale României.

În cele peste trei ore pe scena din Agnita a fost o revărsare de bucurie și de voie bună exprimată prin jocuri și cântece primite cu drag și admirație  de spectatori.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Au oferit această bucurie patru generații de jucători, prichindeii care au învățat primii pași de joc, ansamblurile Hârtibaciul, Cununa și Cununa Veterani, pregătiți de neobositul coregraf Ioan Sârbu, alături de care a venit Ionuț Mihăilă cu o minunată grupă de tineri jucători.

Cu un repertoriu bogat de jocuri populare, ansamblul Cununa  a încântat nu numai  cu jocuri ardelenești de pe Valea Hârtibaciului, Mărginime și Valea Târnavelor ci și cu suite din Banat, Oltenia și înfocate jocuri țigănești.

Spectacolul prezentat de jucători a fost completat de cântecele interpretate de soliștii și grupurile vocale.

Au trecut 10 ani de când pe scena Casei de Cultură au apărut mlădițele Florilor Hârtibăcene, grupul vocal pregătit de profesoara Doina Părău. Mic și timid la început, grupul a crescut și acum, cu un repertoriu foarte bogat, a devenit un buchet ce împodobește spectacolele Casei de Cultură.

De remarcat că la această ediție au apărut, prin grija aceleiași profesoare, alți muguri de Flori Hârtibăcene ce vor completa repertoriul cântecelor populare și nu numai.

De remarcat debutul în acest tradițional spectacol, al grupului de saxofoniști pregătiți de profesorul Daniel Țârlea care au încântat publicul cu o suită de doine și cântece de joc.

N-au lipsit din acest frumos spectacol soliștii vocali Paula Moldovan, Teodora Țerbea, Sanda Lupșa, Claudia Mihăilă, și Marcel Părău Brâncoveanu cântăreți consacrați, iubiți și aplaudați de spectatori.

Orchestra Casei de Cultură, condusă de Nicolae Vâștea, a realizat acompaniamentul soliștilor vocali, le-a cântat jucătorilor și a prezentat o suită de cântece de pe Valea Hârtibaciului.

Spectacolul a fost prezentat de îndrăgitul Tin Vasilescu care a crescut pe această scenă ca interpret și jucător iar acum a dovedit că are calități de prezentator, reușind să pună în valoare toate momentele artistice desfășurate pe scenă. În frumosul spectacol, Tin a fost prezentator, jucător și solist vocal îmbogățind spectacolul cu talentul și spiritul lui.

Tradiționalul eveniment s-a bucurat de susținerea Primăriei și a Consiliului Local Agnita. 

Autor
26 februarie 2024 la 19:19

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Mihai POP
acum 17 minute
Tentativă de înșelăciune în numele primarului
În după-amiaza de vineri, 25 aprilie ac, contul de WhatsApp al lui Mircea Dragomir, primarul comunei Biertan, a...
Actualitate
2 min de citit
Autor b.o.n.
acum 55 minute
Amenzi în valoare de 2.000 de lei într-o singură oră pentru parcare neregulamentară, pe Bd. M. Viteazu
Polițiștii Biroului Rutier Sibiu au monitorizat opririle neregulamentare de pe Bulevardul Mihai Viteazu, în cadrul acțiunilor specifice de...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 3 ore
Măldărășanu: ”Cu UTA, va fi cel mai greu meci al nostru!” Din ce motive se teme tehnicianul lui Hermannstadt…
Antrenorul echipei sibiene se teme că unii dintre jucătorii săi nu vor fi complet refăcuți după semifinala din...
Actualitate
5 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 4 ore
O plimbare pe probabil cea mai puţin circulată stradă din Sibiu: străpungerea de la Tursib
Am văzut-o deseori din autobuz sau când ne plimbam pe calea Dumbrăvii. Ne-am întrebat sau nu ce e...
Actualitate
6 min de citit