Cu prilejul sărbătoririi Zilei Internaționale a Nonviolenței în Școală (30 ianuarie), elevii și cadrele didactice de la Liceul Tehnologic Mârșa au desfășurat o serie de activități cuprinse în proiectul „Curcubeul Prieteniei”, desfășurat în cadrul programului inițiat de Ministerul Educației – Împreună prindem curaj.
Cuvântul cheie de la care au pornit dezbaterile a fost PRIETENIA, abordată sub diverse forme, în funcție de nivelul de învățământ al elevilor. ,,Carnavalul emoțiilor" – nivel preșcolar, ,,Curcubelul prieteniei" – nivel primar, ,,Sunt o persoană valoroasă promovând RESPECTUL, GENEROZITATEA, TOLERANȚA ȘI EMPATIA" – nivel gimnazial și ,,Împreună împotriva violenței" – nivel profesional, au fost atelierele în cadrul cărora, prin diferite metode, copiii coordonați de cadrele didactice au promovat valori pentru a construi o ȘCOALĂ PRITENOASĂ.
Alături de reprezentanții liceului mârșean s-au aflat responsabili ai proiectului din partea instituțiilor și entităților partenere: Radu Tiberiu – Serviciul de Siguranță Școlară și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu, prof. Marilena Savu și prof. Genoveva Tiba – Centrul Județean de Asistență Educațională Sibiu și comisarul șef de poliție Consuela Ghidiu de la Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Sibiu. Aceștia au prezentat, prin diverse mijloace de expunere, informații și exemple utile, ce pot ajuta copiii să evite situațiile conflictuale, să le gestioneze cât mai eficient sau să nu se implice în diverse activități situate în afara legii ori care le pot afecta dezvoltarea normală, armonioasă.
În afara activităților desfășurate în sălile de clasă, în programul proiectului a fost inclusă și o întâlnire în curtea instituției de învățământ, ce a cuprins „Parada Emoțiilor” (organizată de preșcolari), „Dansul Prieteniei” (ciclul primar), „Împreună împotriva bullying-ului” – o paradă a tricourilor cu mesaje sugestive pe această temă, prezentată de elevi ai ciclului gimnazial și „Elevi pentru toleranță” – defilare cu pancarte inscripționate cu mesaje anti-violență, prezentată de elevii de la școala profesională. La finalul activității, toți participanții s-au „prins” într-un dans colectiv, în semn de prietenie și bună înțelegere.
D.F.