Articol
Referitor la candidatura sa pentru Primăria Sibiu, Ciprian Faraon spunea, înaintea aleegri sale, că din 2014 încoace, prezența sa în comunitatea sibiană "s-a făcut simțită și resimțită". "…Pentru că nu au fost puține momente în care am intervenit din perspectiva președintelui Centrului InfoBizz, din perspectiva de membru al Consiliului de Administrație al Aeroportului. (…) Au fost nenumărate situații în care, prin Centrul InfoBiz, am organizat foarte multe evenimente antreprenoriale, am susținut antreprenoriatul local, prin evenimente care au dus la o educare a mediului de afaceri local, prin susținere de specialitate. (…) Lista poate să continue. Am înființat Patronatul Județean al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Sibiu, am fost președinte executiv. Nu mai spun de articolele – cât am avut eu experiența – publicate în două ziare locale. De nenumărate ori, am luat poziții față de o decizie a unui consiliul local, CJ sau Primăriei. M-am luptat și am cerut în 2020 Primăriei să reducă taxele și impozitele pentru mediul de afaceri local. E adevărat, a fost o reacție promptă și din 2021 ele au fost reduse”, a explicat Ciprian Faraon.
La Conferinţa Judeţeană a partidului Forţa Dreptei Sibiu, au fost prezenţi 235 de delegaţi din tot judeţul. Pe lâgă candidaţii pentru alegerile locale şi judeţene, a mai fost ales Biroul Judeţean al partidului, comisiile judeţene de arbitraj şi de cenzori, secretarul general şi trezorierul.
Orban despre comasarea localelor cu europarlamentarele: decizia este neconstituţională şi va fi atacată la CCR
"Fiecare alegere este un exerciţiu democratic distinct. Nu poţi să amesteci alegerile locale cu cele parlamentare", a spus Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei. El spune că e xistă şi o hotâărâre a CCR care confirmă ca fiind neconstituţională o comasare a localelor cu parlamentarele. "Nu are nicio legătură alegerea pentru reprezentanţii României în Parlamentul European cu alegerile locale. Din punctul meu de vedere este nedemocratic şi neconstituţional să organizezi alegeri locale odată cu alegerile pentru Parlamentul European. Dealtfel nici nu se poate constituţional, pentru că în conformitate cu prevedrile Constituţiei, mandatul aleşilor locali este de minimum patru ani, aleegrile locale au avut loc în 27 septembrie 2020, (…) deci nu se poate intra în mandat mai devreme de 15 octombrie".
Ludovic Orban spune că ideea de alegeri comasate "este disperarea politică a partidelor de guvernământ, în special a PSD-ului, mai mic, mai timid, mai prost organizat, care îşi dă seama că a luat-o la vale şi-şi imaginează că dacă îi forţează pe primari să facă campanie nu numai pentru alegerile locale, ci să facă campanie şi pentru alegeri parlamentare sau europarlamentare sau prezidenţiale, vor lua mai multe voturi". Orban mai spune că Forţa dreptei este "categoric împotrivă" privind comasarea aleegrilor şi că vor ataca la Curtea Constituţională "orice lege prin care s-ar încerca săs e încalce Constituţia şi să se organizeze scrutinuri de alegeri". Singurele alegeri care pot fi comasate sunt parlamentarele cu unul din tururile din prezidenţiale, "deşi nu e obligatoriu",a mai spus orban.
Despre "noul spital judeţean" Ludovic Orban spune că "s-a făcut de râs cine a promis că face spitalul", respectiv cine este la conducerea Consiliului Judeţean şi la conducerea Guvernului. "Nu există nicio scuză pentru nefinanţarea spitalului". "Eu am susţinut acest proiect, aşa cum am susţinut şi proiectul de realizare a autostrăzii de centură. (…) Constat că anjgajamentele pe care şi le-au luat atât cei de la guvernare cât şic eid e la conducerea Consiliului Judeţean, nu valorează nici cât două cepe degerate pentru sibieni", a mai spus Ludovic Orban.
Adrian Oros: "Astăzi foarte mulţi fermieri sunt în faliment sau se apropie de faliment
Adrian Oros, vicepreşedinte al Forţei Dreptei şi fost ministru al Agriculturii în guvernele Orban şi Cîţu, a precizat că protestele recente ale fermirilor sunt justificate pentru că în ultimii doi ani s-a acumulat foartte multă presiune "datorită bâlbelor guvernamentale legate de mărirea taxelor, mărirea impozitelor, bâlbe guvernamentale care au dezavantajat exact partea activă a societăţii". "Peste toate aceste bâlbe, a venit criza din Ucraina, care a făcut ca impotenţa sau interesul unor băieţi şmecheri din Statul Român să rămână foarte multe cereale în România, cereale care trebuiau să treverseze practic România, să ajungă în destinaţiile lor tradiţionale şi care au destabilizat piaţa cerealelor. Astăzi foarte mulţi fermieri sunt în faliment sau se apropie de faliment".
Oros îl face răspunzător pe minsitrul agriculturii actual, Florin Barbu, pentru modificarea, pe ascuns, pe când era preşedintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, a unei legi care a "tramsformat" Delta Dunării în păşune, "Asta după ce, sigur, stăpânul lui care l-a pus, domnul Stănescu (Paul Stănescu, PSD) a concesionat 40.000 de hectare, astfel că domnul Stănescu, prin firmele respective a depus o cerere la APIA, prin care urma să primească 6 mlioane de euro pentru exploatarea stufului, din banii fermierilor". Oros mai spune şi că astfel, Barbu, aflând de ancheta desfăşurată de către Parchetul European, a plecat la Bruxelles pentru a cere demisia comisarului pentru agricultură".
Violeta Alexandru: "Nu se poate ca această ţară să nu aibă variantă în faţa acestei combinaţii nefireşti între PSD şi PNL"
"Nu e puţin lucru să vezi că se întâmplă în interiorul unui partid politic un proces electoral corect şi fără intervenţii, telefoane, rpesiuni şi alte asemenea forme care denatureazăd emocraţia", a spus, la rândul ei, vicepreşedintele Forţei Dreptei, Violeta Alexandru.
"Sunt cu adevărat siderată de modul în care arată aşa-zisa democraţie a noastră astăzi, care nu este o democraţie funcţională la standarde europene, aşa cum merităm fiecare dintre noi. Un guvern care foloseşte Fondul de Rezervă, adică din pixul lui Marcel Ciolacu, adică pentru cheltuieli de funcţionare, nu s-a mai întâmplat niciodată să funcţioneze aşa. Un guvern care în Parlament trimite proiecte care (…) intră pe ordinea de zi cu cinci minute înainte fiind programate, în timp ce altele, dezbătute de bine de rău, aşteaptă cu anii, cu lunile, pentru că nu vin de la gaşca, de la grupul care are influenţă în acest moment la nivelul ţării. Un asemenea sistem poltiic (şi vă dau doar exemplele care se văd. Multe altele nu se văd, dar se simt) te face să te întrebi ce se întâmplă în această ţară, şi din acest motiv sunt alături de colegii mei care rezonează cu aceste temeri şi care pun umărul săs chimbe lcururile.
Violeta Alexandru a spus că a simţit nevoia să întărească echimele Forţa Dreptei pentru că acest partid este o alternativă serioasă, "în sensul care refuz să cred că această monstruoasă alianţă, nefirească, vizibil anormală între un partid aşa-zis de dreapta şi unul de stânga, trebuie să existe o variantă la care oamenii să se uite şi pe care să o vadă s-o cântărească dacă nu e mai bună". "Alternativa de a avea AUR-ul singura variantă la această coaliţie, vă mărturisesc că mă cutremură. Nu se poate ca această ţară să nu aibă variantă în faţa acestei combinaţii nefireşti între PSD şi PNL şi ca atare acum o spun direct, la o construcţie de dreapta, formată din oameni care ştiu meserie în ceea ce ei vor să facă, care sunt oneşti, care ştiu să tragă, să muncească.", a mai spus Violeta Alexandru.