Articol
Am o experienţă a protestelor mai lungă şi mai lată decât mulţi dintre cei care se agită prin zona publică că ar fi mari luptători "de stradă". Ori am participat activ la ele, când mă identificam cu ce se dorea pro sau contra. Ori am participat de pe margine, de curios. Ori n-am avut încotro, pentru că meseria şi datoria. Ori doar am vrut să văd cât de urât-frumos pot să facă protestatarii. Vor sări unii iar cu ciocul că "uite bă, ce se dă ăsta mare că a fost şi a făcut". Treaba lor, dar e vorba de altceva. Despre simplul fapt istoric că am fost la tot felul de proteste, ale oricui. Cu care am rezonat total, parţial, deloc sau dimpotrivă. Unele au fost OK, altele m-au dezgustat, altele m-au revoltat, altele m-au făcut să mi se rupă în multiplu de 14 de ce îi "durea" pe manifestanţi. Am câştigat o experienţă în privinţa unor asemenea manifestări şi am avut de învăţat de la fiecare ceva.
Că de n-ar fi, nu s-ar ieşi Orice protest are o cauză
Ne place sau nu ne place, suntem pentru-pentru sau pentru-contra, orice protest indiferent dacă e "al nostru" sau nu, are o cauză. Sau un motiv. Sau un pretext. Adică cineva, de regulă Statul, a comis-o. A făcut (sau n-a făcut) ceva care a enervat multă lume. A scumpit, a sărăcit, a dat nişte legi aiurea, a comis porcării, a lăsat de izbelişte, a defavorizat pe unii în favoarea altora, a sfidat. Cauza aia a generat efectul: oameni nemulţumiţi care au ieşit în stradă: coloane, lozinci, jos-jos, cine nu sare, ololeoleole, vrem bani mai mulţi să mergem la Maldive că ni s-a luat tot de Grecia. Protestul de acum a avut şi el cauze. Multiple şi cam toate generate de către Guvern, în cursa lui de a stoarce bani de la contribuabili sub tot felul de pretexte mai mult sau mai puţin "europene". Care unele ne afectează pe noi, chiar dacă nu se spune că nu, că totul va fi super, iar altele au afectat şi pe, să zicem, "producătorii agricoli şi pe transportatori", ca să folosim termenul "clasic" din comunicate şi din presă. Alte probleme erau mai vechi, dar nerezolvate pentru că arătaţi-mi un guvern care se gândeşte la cele mai bune soluţii pentru oameni, nu pentru ceata şi clientela lor, ori pentru stăpânii lor suprastatali. Asta de la Cuza încoace, că tot e perioadă aniversară. Deci toate acestea, la care se adaugă supărări mai vechi şi colacul peste pupăză aruncat de cei de la putere prin măsurile fiscaloide luate la vrac fără a se cugeta prea mult la impactul lor, au făcut ca o categorie esenţială pentru România să apuce calea carosabilului şi să dea, în coloane, ture de oraşe, de drumuri naţionale, centuri şi chiar autostrăzi, claxonând şi făcând deliciul spectatorilor, fotografilor de profesie şi al super-jurnaliştilor care au avut un motiv să genereze ştiri pe bandă ba de pe margine, ba din tractor, ba din mijlocul drumului, ba din orice poziţie, mai ceva ca ăia inexistenţii care au tras în noi la 1989.La aceasta se adaugă valul de proteste ale agricultorilor din Europa, mai ales Germania, care a avut şi el o cauză: politica anti-fermieri a altor state sau chiar europeană.
Un protest susţinutde majoritatea românilor
Cred că protestul acesta a fost cel mai popular şi mai susţinut în rândul românilor. Normal, era vorba de cei care produc şi transportă mâncare. OK, transportă şi alte chestii, dar în primul rând aici vorbim de mâncare. Măsurile care îi afectau pe ei te afectează, direct şi indirect, şi pe tine. Că e vorba de bani şi de papa. Creşte acciza? Cresc cheltuielile, creşte preţul. Bubuie RCA-ul? Creşte preţul. Plus alte aspecte, mai de bucătăria specifică agro-transportatoare care, indirect, făceau ca tot la preţ să se ajungă şi tot pe noi toţi ne afectează la buzunare.
Plus că aici era vorba de ai noştri, privaţi, contribuabili care dau la stat, nu de bugetari care primesc de la stat. De aceea lumea a fost, majoritatea, cu ei. Nu era aici nici de spitale-nu-catedrale, nici de muiepesede, nici de vrem bani pentru că vrem bani, nici de antivaxi, nici de sindicate de partid care fac urât când partidul le e în opoziţie apoi fac vehement ciocul mic când "ai noştri" ajung la putere. Ci de portofelul tuturor, de la protestatar la spectator de pe margine. Normal să fii cu ei, că doar nu vei fi cu guvernul.
Şi pentru că protestul era prea popular, au apărut strâmbele...
Deci, cum spuneam, protestul acesta a fost unul dintre puţinele care a avut susţinerea românilor. Nu 100%, dar covârşitor majo-
ritară. Pentru că toţi suntem nemulţumiţi
de "ei". Pentru că, în definitiv, trăiesc pe banii noştri de abia ne mai ajung banii (tot ai) noştri iar măsurile luate afectează până la urmă tot banii noştri. Normal că lumea a fost cu producătorii. Normal că le făcea cu mâna de pe marginea drumului chiar dacă le întârzia autobuzul din cauza coloanei şi tot normal că erau claxonaţi din solidaritate chiar dacă se bloca circulaţia. Ei, asta, solidaritatea asta, nu a plăcut, chiar dacă discursurile oficiale sunt pline de "împreună" şi de "unitate", că vezi, "împreună"-ul ăsta era periculos că se cam unise lumea. Aşa că s-a pornit mecanismul de discreditare. Cam ca pe vremea referendumului PENTRU DEFINIREA FAMILIEI (ca să fie clar despre ce era de fapt vorba), când băieţii au lucrat excelent ca să îi convingă pe fraieri că ba era vorba despre puteri nelimitate lui Dragnea, ba despre ură, ba despre dragoste care "nu se negociază", ba despre modificarea Constituţiei în aşa fel încât să se ajungă la dictatura neapărat a PSD, ba că interzicea orice ţinea de sexualitatea non-hetero.
Tot cu aceleaşi metode specifice am aflat că protestul e ba "haurist", ba "al lui Şoşoacă", ba anti UE, ba e mâna lui Putin, ba e electoral, ba e ca să promoveze în viaţa politică pe cine ştie care ascuns care nu va mai fi după aia ascuns. În plus, a apărut hâra aia că uite ce tractoare au, că oricum au bani sau altele din seria "uite popa cu merţanu", ba că se forţează ceva. Le putem analiza pe fiecare ca să vedem ce e cu ele. Problema este că se vedea că strâmbele astea erau făcute prost, adică, cum să spun, mai puţin profesionist şi vehement ca alea emise de activiştii de profesie şi ale părţii speciale de "societate civilă".
De la protestul lui Şoşoacă la mânăria lui Putin. Ce spuneau "experţii"
Ce am aflat ba din reţele, ba de la oameni, ba de la ştirile cu dedicaţie? Că protestul e de naşpa. De ce? Uite de ce:
Că protestatarii nu sunt săraci aşa cum spun ei. Şi ar trebui să fie, nu? Păi să nu fie săraci că de ar fi, ar vinde terenul ca la Şelimbăr şi în loc de ogor cultivabil cultivat ai avea cultivate blocuri unu-ntr-altul. Şi ai mânca betoane şi pietriş. Şi bca. Da, au mai spus că oricum primesc subvenţii. Aşa, şi? Să primească. Si bugetarii primesc vouchere de vacanţă şi ei ce produc? Nici profesorii nu sunt săraci aşa cum spun ei şi aţi fost tot călare cu solidaritatea pe ei. Aţi vrea să fie ca în comunism, toţi săraci şi un Zeu Ceauşesc să NE DEA, ca să-l putem slăvi cu burţile pline. Staţi liniştiţi, la cum merg lucrurile exact aşa va fi curând.
Că uite ce tractoare şi maşini au. Şi că nu era niciun tractor românesc pe stradă. Acum ai vrea ca omul să nu aibă tractoare performante şi să producă cu pluguşorul tras de boi, ia mai mânaţi măi flăcăi, că e tradiţional şi mai de la daci. Şi să însămânţeze mândruţa, din şurţă. Şi să recoltezi cu secera. Asta cu uite ce tractoare au e din seria "uite popa cu merţanul", adică uite ce au ăia şi EU NU AM. Păi ia-ţi şi tu în loc de beanveu, un John Deere.
A, deci nu au fost tractoare româneşti? Eu am numărat trei bucăţi de Universal din care unul, un 650M, demn de orice muzeu al retromobilului pardon retrotractorului la ce frumos şi îngrijit era. Apropo, mai fabricăm cumva tractoare româneşti? Că unde era UTOS apoi "Tractorul" la Braşov, acum văd la ştiri pline de glorie că e "cel mai mare mall din Transilvania".
Că ei au bani (din nou) dar îşi plătesc angajaţii cu minimul pe economie. Poate nu ştiaţi, doamnelor şi domnilor, că minimul ăla pe economie sau cu ceva puţin deasupra lui este un salariu obişnuit în mediul privat din România, mai ales mic privat. Obişnuit şi foarte răspândit. Şi fără tichete de masă, creşteri periodice, vouchere de vacanţă, sporuri de şmecherie, concedii duble că maram stres, tichete de masă, indemnizaţii de chestii-socoteli. Şi nimeni nu sare la gâtul "antreprenorilor", că vorba aia, sunt privaţi şi e treaba lor şi dacă nu-ţi convine aşteaptă 100 la poartă. Na, şi fermierii sunt privaţi şi e treaba lor. Dacă nu mai puteţi de mila salariaţilor din agricultură, angajaţi-i voi, că vorba aia aveţi cunoştinţe cu care vă lăudaţi la chefuri.
Că cer prea multe. Asta e ideea negocierilor. Ceri prea multe ca să primeşti ce îţi trebuie. Că dacă ceri doar ce îţi trebuie, primeşti mai puţin. Şi în definitiv nu cer de la tine, ci de la guvern. Care are de unde da, atâta vreme cât îşi permite să plătească atâtea posturi frumoase şi bănoase despre care tu ca om care trage pentru salariu, nu ştii cu ce ajută României, în afară că cineva o duce superb pe banii tăi ocupând doar un birou. Plus super pensiile acelea speciale care ajung cam tot la cei care au slujit statul.
Că protestul era susţinut de (H)AUR şi Şoşoacă. Nu protestul era de la (H)AUR şi Şoşoacă, ci (H)AUR şi Şoşoacă voiau să fie de la protest. Nici măcar nu pot fi învinuiţi de asta, totdeauna partidele se lipesc de nemulţumirile oamenilor. Uite, Golaniada, cât era ea de Golaniadă, avea spate şi chiar logistică de la PNL şi PNŢ. Protestele sindicaliste erau în funcţie de în ce partid era liderul şi alianţa. Îmi amintesc cum cei din Educaţie rupeau străzile în vremea lui Jos Băse, asta până sindicatul lor s-a lipit de PDL. După aia nema protest, totul devenise perfect. Apropo de protestele cu Jos Băse, erau cu spate de la PSD-PC. De REZIST ce să spun, că era o coaliţie întreagă: ONG-uri sorosiste, membri PNL plini, simpatizanţi, membri USR şi mai plini plus simpatizanţi, că a fost primul protest care era mai mult pro decât contra, ca cele din vremea Revoluţiei Culturale maoiste din China. Protestele "one man show", cele pentru parale mai multe, cele de întreprindere sau de filarmonică nu le pun la socoteală. A, dar ziceam de AUR şi SOS. Păi ambele partide au căutat să se lipească, repetat, de protest şi la fel de repetat au fost hâşăite chiar de către protestatari. Adică înţelegeţi, regula e să nu sari la şefu sau la sponsor. Adică Iohannis cu geacă roşie nu a fost "concediat" de rezişti ci ovaţionat. Adică se mergea la Sibiu să i se cânte porţii locuinţei prezidenţiale Imnul Naţional, pe ton de corul robilor nemâncaţi. Nu se spunea la Văvedem din Sibiul că "bă, ia toţi useriştii şi liberalii de aici hai pa, la revedere, că aici e Sparta civicilor şi a intelectualilor apolitic". Înţelegeţi ideea, care e: "nu te pune rău cu şefu". AUR şi SOS s-au băgat pentru a le sugera protestatarilor că ei sunt soluţia politică a solicitărilor lor. Într-un mod aşa subtil precum s-a văzut. Dacă AUR şi SOS erau şeful, nu erau "concediaţi" şi trimişi în treaba lor. Protestul a fost susţinut, însă, de USR. Ca USR să susţină un protest al AUR nici mintea mea supersatirică nu şi-ar închipui. OK, tot din interes politic, dar nu cred că ar fi fost aşa mare interesul încăt să se dea mână cu mână taman cu adversarul cel mai adversar (deşi metodele de manifestare se aseamănă uneori). Asta cu AUR a lansat-o în spaţiul public, iniţial şi indirect, un ministru, şi era versiunea ideală de a-i compromite. Pentru că cele două partide sunt o armă aşa perfectă în a lovi în idei şi manifestări încât am impresia că de aceea sunt întreţinute în spaţiul public. Dar ăsta e alt subiect. Bun. Dar protestele femierilor germani tot pe Simion şi Şoşoacă i-au avut la butoane?
Că protestul e putinist. Sau că Putin e băgat. Da, acum şi dacă nu ţi se mai scoală, Putin e de vină. E fain cum războiul din Ucraina e un pretext superb pentru etichetări şi metode de închis gura când nu îţi convine ce se spune. Zici ceva despre pace? Eşti putinist (a zis-o în Parlamentul european însuşi Siegfeied Mureşan). Zici că prea mult cu războiul ăsta? Zici că Occidentul o ia razna? Zici că zahărul românesc e din sfeclă de la UA? Eşti putinist. Eşti ortodox, gata eşti putinist. Nu-ţi plac aberaţiile care acum au devenit politici de stat în Vestul "civilizat", eşti putinist. Zici de Bâstroe? Eşti foarte putinist. Eşti anti certificat cretino-verde? Eşti cel mai putinist din curtea şcolii. Aşa că PR-ul făcut pe genunchi a zis că hai să le-o tragem şi ăstora. Îi facem putinişti, lumea se sperie (Ău! Ăştia e cu ruşii pă familia mea!") mişcarea revendicativă se stinge, noi mergem tot înainte ("ca ruşii", că aşa era vorba) cu măsuri de dat cu dreptul în stângul de dragul teoretic al cerinţelor UE şi de cel practic al pompatului de bani într-un Stat supraponderal. Şi ce interes ar avea Putin în scăderea RCA sau a accizei la români, să zicem? Sau în reglementările de condus tractoare?
Că protestul e anti Europa… … care le-a dat bani de tractoare şi le dă subvenţii. Asta e o mostră de mentalitate de nuntaş. Adică cum să te superi pe văru' care a venit la noi la nuntă şi a pus pe masă 1.000 de mărci? Sau mentalitate de slugă, adică ceva tipic românesc. Adică cum, stăpânul ţi-a dat şi tu te revolţi împotriva lui? Le sunt datori fermierii Europei cu ceva? NU. NU le-au venit bani pe tavă, au avut de îndeplinit nişte criterii şi trebuie să respecte nişte condiţii pentru a-i primi pe banii ăia. Iar când politica (agricolă) europeană o ia pe ulei, ce faci? Dai slavă că vorba aia, de acolo ţi-ai luat maşina second şi că acolo mergi să diasporezi? Sau spui "nu" că încă ai dreptul ăsta? Plus că la noi nu a fost prea mult antieuropenism, excepţie făcând chestiile cu importurile din Ucraina care au făcut praf piaţa agricolă, ceea ce e totuşi, altceva decât cererea de Roexit. Apropo, de când e obligatoriu să iei poziţia de drepţi când e vorba de Europa? Uite o aberaţie UE: Dopul ăla legat de sticlă. Sau taxa pe "emisiile de carbon". Şi dacă era anti UE, de ce europarlamentarii români, inclusiv Dacian Cioloş care numai anti european nu e, spunea că protestatarii au dreptate?
Că protestul e anti Ucraina.DA? Unde era scris ceva antiucrainean pe pancartele protestatarilor? A, era vorba şi de tratamentul favorizant pentru exporturile ucrainene. Asta e altceva. Nu e anti-Ucraina, e anti politici cu Ucraina care afectează România. E altceva. Nimeni nu a spus că e anti- Ucraina, ba chiar şi Guvernul a spus că sunt măsuri pentru a compensa pe agricultorii români cu privire la chestia cu importurile de cereale din Ucraina, e oficial, ce mai? Dar şi "Ucraina" e acum cuvând magic de etichetare a ceea sau cuiva ce unii consideră "duşmănos".
Că ei se plâng că trebuie să scumpească dacă creşte acciza dar nu ieftinesc atunci când scade preţul la combusitbili. Ei aici, aşa e. Corect. Toţi se plâng, că aşa e modelul. Cu cât ai mai mult, cu atât te plângi mai vehement. Şi nu, nu scad preţul dacă scade preţul. Pentru că, simplu, nimeni nu o face. Uite, de când cu Ucraina şi cu sclemberismele "verzi", supermarketurile o ţin tot într-o scumpire, când le spui asta ori se fac că ninge ori dau vina pe furnizor (aiurea, am văzut scumpiri la marfa de la raft, ACEEAŞI) şi mai au şi tupeul să pună reclame cu mamă ce ieftin e la ei. Poate să scadă preţul grâului, pâinea dacă e scumpită rămâne aşa. Aşa e obiceiul. Plus că e plin de investitori şi "antreprenori" care spun că vai ce rău le merge, apoi te salută dintr-un SUV nou şi strălucitor sau îi vezi postând selfiuri din Dubai sau Caraibe.
Că protestul a dereglat traficul. Da, l-a dereglat, dar ne-a plăcut. Şi eu am fost blocat în Turnişor de a trebuit să o iau pe jos până pe Alba Iulia, mare pagubă, dar mi-a plăcut atmosfera.
Şi acum ca epilog…
Treaba s-a relativ calmat, fermierii şi transportatorii au primit nu tot ce au cerut, dar suficient cât să se liniştească. Ce m-a mirat a fost că oameni cu păreri politice opuse au fost de data aceasta în aceeaşi tabără şi că toată zvonoteca asta cu AURi şi Putini a avut impact zero. Nu vreau să fac apologia celor care au ieşit în stradă, spunând că "fără ei vom mânca făină de gândaci" (postare pe febeu) sau să strig că toată lumea să blocheze şosele în semn de protest. Dar categoria aceasta e mai utilă societăţii şi oamenilor decât alte categorii care mai mult consumă decât produc, iar motivul ieşirii în stradă a fost, clar, justificat. Amuzant a fost cum oficial, li s-a dat dreptate deşi tot oficial, cei care le-au dat dreptate sunt exact cei care au fost cauza protestelor, prin deciziile luate cu japca şi cu aroganţa unor "elite" ajunse cumva la putere dar au impresia că nu dau socoteală nimănui doar pentru că se supun şi ele altor elite. Adică dacă nu o comiteau în halul acela, totul era OK şi nu aveam nino nino şi shoewoom mobil pe traseul stabilit.
Şi apropo, e şi an electorat. Ar trebui să fie şi anul taxărilor din partea noastră. Că văd că altfel nu merge. Hai pa, la protestul viitor, că pun pariu că vor mai fi. Doar e an electoral, repet.