Ceremonia oficială de la Headquarters Multinational Corps South-East a fost condusă de General-locotenent Stephen Kelsey

Despre ”Maestrul de ceremonii”

Imagine intercalată
Imagine intercalată

General-locotenent Stephen Kelsey şi-a început cariera în 1985 ca soldat în Regimentul Scoţian canadian. Din1988, el a intrat sub ”serviciul steagului NATO” în Lahr, Germania de Vest. Mai târziu s-a alăturat regi­mentului Lord Strathcona’s Horse (Royal Canadians) în 2000. A fost numit în funcţii de comandă în anii 80 şi 90 pe unităţi de tancuri Leopard şi unităţi de recunoaş­tere blindate în grupurile de brigadă mecanizată a 4-a şi 1 canadiană. Între 2010 şi 2012, a comandat ”Centrul de antre­nament pentru subunităţi” în trei provincii, înainte de a fi numit comandant adjunct al Centrului canadian de antrenament pentru manevre. A fost Director Armor şi a participat la operaţiunile din Croaţia şi Muntenegru în cadrul Naţiunilor Unite şi de două ori în Afganistan (2004 sub ISAF; 2009 ca parte a Misiunii de Instruire a NATO – Afganistan). În 2015, a comandat baza forţelor cana­diene Kingston înainte de a fi trimis în Irak în calitate de şef de stat major al comandamentului componentei terestre a forţelor comune combinate. A fost directorul general al armatei canadiene pentru dezvoltarea capacităţilor terestre şi strategia şefului de stat major, ulterior a fost numit şef de dezvoltare a forţelor armate canadiene. Este absolvent al Programului de Securitate Naţională, deţine un Master în Analiza Conflictelor, a absolvit programul de Senior Executivi în Securitate Naţională şi Internaţională la Harvard şi este absolvent al Colegiului Baltic de Apărare . În decursul carierei militare a primit ”Legiunea de Merit” din SUA, ”Medalia Apărării Naţionale” a Franţei ”Eşalonul de aur” şi ”Decoraţia Onorifică Co­mună a Statului Major al Apărării Italiei, Acum este Coman­damentul Forţelor Comunite Aliate din Napoli, comandant adjunct la 3 iunie 2022”. În intervenţia domniei sale generalul a făcut referiri la evoluţia Headquarters Multinational Corps South-East, la procesul laborios, serios precum şi rapid de operabilitate, amintind eforturile depuse de comandanţii generali români dar şi de întreaga structură militară a Coman­damentului NATO de la Sibiu. După ce a reiterat actualul conflict generat de Rusia, prin invadarea teritoriilor Ucrainei, o Rusie generatoare de insta­bilitate regională şi nu numai, o Rusie ”agresivă” la adresa Mol­dovei, Georgiei şi a Ţările Baltice, generalul a reiterat importanţa Headquarters Multinational Corps South-East ca parte a NATO Force Structure, dar şi rolul pe care îl are România în acest flac al NATO. Domnia sa a apre­ciat evoluţia Corpului pe mandatul Generalului-locotenent Dragoş-Dumitru IACOB manifestându-şi încrederea în Generalul-maior Cristian-Daniel DAN şi în expertiza militară a acestuia.

Un spirit de unitate şi de forţă sporite

Generalul-locotenent Dragoş-Dumitru IACOB şi Generalul-maior Cristian-Daniel DAN au avut intevenţii publice relaxate dar ferme, într-o engleză articulată, în care termenii şi ideile esenţiale au fost lansate cu precizie militară şi susţinute cu argu­mente. Nu au lipsit nici micile picanterii, ceea ce denotă că armata noastră inclsuiv liderii decidenţi sunt siguri pe ei pe ori­zontul militar pe care îl gestio­nează la nivel înalt, ca urmare a expertizei militare pe care o deţin, coroborat cu schimburile teoretice şi practice cu omologi din NATO. Cei doi generali au făcut referiri unul la altul, la viziunile şi la strategiile comune începute din tinereţe (în calitate de militari ) valori care acum sunt ancorate în priorităţile ţării. Chiar şi modul plin de reverenţă faţă de oficialităţile locale şi naţionale, faţă de mediul diplo­matic dar şi cel ecumenic ne-au intărit ideea că din punct de vedere militar România este refor­mată şi că se află pe un drum co­rect şi drept, un model care acum trebuie urmat/preluat de societate. Aceste idei lansate de noi au primit confirmare chiar de la gene­ral Vlad Gheorghiţă, şeful Statului Major al Armatei Române (n.n. re­cent înaintarea în gradul de gene­ral  cu patru stele la data de 1 decem­brie 2023, în baza decre­tului semnat de Preşedintele Klaus Iohannis)

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Briefing ca la carte

Din declaraţiile media făcute de şeful Statului Major al Armatei Române şi de comandantul Corpului Multinaţional de Sud-Est am reţinut câteva idei: ”Vom con­tinua procesul de extensie înce­put şi ne pregătim pentru aplicaţii pe care le avem planificate. O primă perioadă este rezervată cunoaşte perso­nalul din coman­dament pentru a putea finaliza mi­siunile încre­dinţate. Vom continua investiţiile legate de infrastructură progra­mate conform graficului iniţial. Avem în vedere creşterea stan­dardelor dar şi a numărului personalului actual in cadrul co­mandamnetului. Tebuie să fim conectaţi la provocările mediului de securitate de orice tip şi de orice fel. Atenţia oficialităţilor militare şi civile este focusată spre acest comandament pentru ca totul să decurgă conform strategiei NATO, pentru exercita­rea actului de comandă fluent din acest coman­dament care va conduce tot flancul estic NATO în caz de război. În acest sens ne pregătim intens pentru diferite scenarii militare în care se im­pune să fim defensivi ori proactivi. În plus dorim să atingem capaci­tatea operaţională finală la sfârşitul anului în curs. Vom fi atenţi la arhitectura de securitate şi la formele războiului hibrid care este greu de definit şi de identificat. Practic nu avem societăţi pregă­tite pentru un astfel de război, dar cred că naţiunea noastră are capacitatea necesară de a susţine rezilienţa societală în faţa acestui  fenomen. Avem un parteneriat strategic cu SUA foarte puternic, suntem membri NATO şi membri în UE…. iată ”trei piloni” esenţiali pentru graniţele noastre, de facto pentru a face faţă Federaţiei Ruse, un stat tot mai agresiv şi mai imprevizibil”.

18 ianuarie 2024 la 22:00

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 28 minute
Măldărășanu: ”Cu UTA, va fi cel mai greu meci al nostru!” Din ce motive se teme tehnicianul lui Hermannstadt…
Antrenorul echipei sibiene se teme că unii dintre jucătorii săi nu vor fi complet refăcuți după semifinala din...
Actualitate
5 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 1 oră
O plimbare pe probabil cea mai puţin circulată stradă din Sibiu: străpungerea de la Tursib
Am văzut-o deseori din autobuz sau când ne plimbam pe calea Dumbrăvii. Ne-am întrebat sau nu ce e...
Actualitate
6 min de citit
acum 2 ore
Gata (din nou) cu lacătele de amor de pe Podul Minciunilor
Scriam, în urmă cu ceva zile, că "Ar trebui din nou ceva curăţenie pe la lacătele de la...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 2 ore
Doar un simplu indicator vandalizat din Sibiul cel civilizat şi occidental
Distrugere şi degradare. Fapte ce se pedepsesc cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu...
Actualitate
3 min de citit