Articol
Protestul agricultorilor şi transportatorilor a continuat şi joi, chiar dacă a fost de o anvergură mai mică decât în prima zi a lui. Câteva zeci de autovehicule, majoritatea tractoare, dar şi alte autovehicule, de la capete tractor de TIR la autoturisme particulare, au circulat, din nou, în semn de protest, pe străzile Sibiului, majoritatea lor intrând în oraş ori dinspre Şura Mare, ori dinspre aeroport.
Traseul protestului a fost cel stabilit şi aprobat iniţial, traficul rutier fiind parţial blocat doar în zonele din oraş pe unde se deplasa coloana de vehicule sau la intrarea în Sibiu. Protestul a avut loc pe traseul: intrarea în Sibiu dinspre Șura Mică – str. Salzburg – Șos. Alba Iulia – str. Maramureșului – str. Cristian – str. Avrig – str. Argeșului – str. Gheorghe Dima – str. Rahovei – Bulevardul Vasile Milea – Piața Unirii – str. Andrei Șaguna – Șos. Alba Iulia – str. Malului – str. Râului – str. Autogării – Șos. Alba Iulia – zona Aeroport (punct defluire pentru participanții din zona Cristian, Orlat, Gura Râului) – Șos. Alba Iulia – Calea Turnișorului – str. Reconstrucției (punct de defluire pentru participanții din zona Mediaș , Șura Mare, Slimnic, Șeica) –Calea Șurii Mici – ieșirea din Municipiul Sibiu spre Șura Mică.
Protestatariie rau aşteptaţi în jurul orei 13.30 pe Şoseaua Alba Iulia-Maramureşului, iar în jurul orei 15.30, coloana se afla pe str. Rahovei îndreptându-se spre bd. Vasile Milea. Altă coloană a venit în Sibiu de pe Calea Şurii Mari.
*Protestul la nivel naţional al transportatorilor și fermierilor va continua, punctul culminant fiind în zilele de duminică, luni şi marţi, coloanele de maşini vor intra în Piaţa Victoriei din Bucureşti. Protestul a fost aprobat de către Primăria Municipiului București, dar cu condiţia ca să participe maximum 100 de utilaje și 10.000 de persoane.
*
În paralel, premierul Marcel Ciolacu a anunţat joi, înaintea şedinţei de Guvern, că se va aproba "un prim pachet de măsuri convenite împreună cu fermierii și transportatorii".
El spune că a discutat cu fermierii, cu transportatori aflați în stradă și cu marile asociații de profil. "Este clar că protestele au fost îndreptățite, iar deciziile pe care le adoptăm confirmă că mare parte din cerințele lor sunt absolut legitime. Am promis că vom rezolva problemele oamenilor, atât eu și membri ai Guvernului astăzi ne vom ține de cuvânt", a spus Ciolacu.
Premierul a promis, în privința fermierilor, acordarea unui sprijin direct de 100 de euro la hectar cultivatorilor din sectorul vegetal, pentru a compensa pierderile suferite din cauza războiului din Ucraina, la culturile înființate în toamna lui 2022. "Compensația pe fiecare întreprindere agricolă nu poate depăși 280.000 de euro. Estimăm peste 162 de mii de beneficiari și un efort bugetar de aproape 250 de milioane de euro, sumă deja prevăzută în buget. Fermierii noștri merită din plin această compensație. În plus, mi s-a părut de bun simț și cererea de echivalare a permisului auto la categoriile B și B1 pentru a conduce tractoare, așa că o vom legifera azi", a spus, joi, Ciolacu.
Protestul de la Sibiu al transportatorilor şi fermierilor a început luni la Sibiu, el continuând, cu întrerupere de o zi şi cu o intensitate mai mică, miercuri şi joi. Este aprobat de către Primăria Municipiului Sibiu pentru perioada 17-21 ianuarie, între orele 12 şi 20.