Articol
Ceea ce era de așteptat s-a întâmplat miercuri: transportatorii, îngrijorați de prețurile majorate la carburanți, polițe RCA și alte cele au protestat, blocând circulația pe centura capitalei și în oraș. Nesăbuința guvernanților a produs, așadar, primele reacții din acest an.
Creșterea accizei la carburanți (apropo, în vară e pregătită încă o majorare a taxei) este o decizie pe cât de pripită, pe atât de distructivă, căci din cauza războiului din Israel, conflict ce antrenează marile puteri mondiale și generează probleme, inclusiv la nivel economic, prețul benzinei și motorinei ar putea crește, în viitorul apropiat. Această majorare este inclusă în prognoza reprezentanților BNR, ceea ce o situează în afara ariei suspiciunilor născute de zvonuri. Majorarea cauzată de creșterea accizei e o povară pe care cei ce taie și spânzură în Executiv au pus-o pe umerii românilor, înainte ca efectele crizei generate de război să-și facă simțită prezența. Scumpirea polițelor RCA e o altă buturugă așezată în calea funcționării firești a unei industrii mari, cum este cea a transporturilor.
Mascotele guvernamentale ce ies periodic să ne anunțe că o ducem bine (în fond, trebuie să ți-o spună cineva, din moment ce nu simți bunăstarea), nu pricep că atunci când sufoci activitatea unui domeniu de care depind o sumedenie de alte sectoare, generezi probleme în lanț. Politica celor ce conduc România este, în acest moment, una de jumulire, de stoarcere a micilor și marilor întreprinzători, presiunea aceasta încetinind simțitor mersul economiei. Nu poți respira sănătos când cineva îți îndeasă perna pe față, iar politicienii cocoțați în funcții de conducere asta fac, crezând că horcăitul poate da roade.
Există, în alte țări, o politică funcțională, aceea a colectării constante, masive, a unor biruri rezonabile. Când contribuabilul nu se simte sugrumat, ci respectat, înțelege mai lesne că trebuie să dea ceva statului din ceea ce a câștigat; când i se pune piciorul pe gât, pornește în căutarea subterfugiilor, prin care poate ocoli achitarea dărilor.
E un mecanism atât de simplu, încât l-ar putea pricepe și unii mai puțin înzestrați la minte, însă când ești fidel unor practici primitive, de forță, nu ai cum să înțelegi că relaxarea poate fi eficientă. Le place sau nu celor ce decid în instituțiile publice, transportul de marfă și de persoane e legat ombilical de carburanți precum benzina și motorina. A crește prețul acestora din urmă, suplimentar față de scumpirile dictate de situația globală, e un semn de neînțelegere a realității, ca să nu spunem că e o dovadă de prostie crasă.