Articol
Unul dintre cele mai vechi și cunoscute obiceiuri din județul Sibiu și din România, „udatul Ionilor” de la Tălmăcel adună la un loc sătenii din localitate și oaspeții de pretutindeni, în fiecare an, de Sfântul Ioan.
Dacă în trecut, când iernile erau geroase, „botezul Ionilor” în apa rece (uneori înghețată) a pârâului din Tălmăcel era o adevărată piatră de încercare, anul acesta temperaturile au fost mai blânde, iar apa din pârâu a fost completată și de o ploaie care a început o dată cu procesiunea.
Dacă e zi de Sf. Ioan, e lege ca în Tălmăcel să se simtă, încă de dimineață, atmosfera de sărbătoare. Călărașii își împodobesc caii și un car alegoric, tras de boi, e gătit de sărbătoare, pentru a străbate drumul până la locul în care, după obicei, cei ce poartă prenumele Ioan, Ioana sau derivatele acestora vor fi botezați.
Și în acest an, obiceiul a fost pus în scenă, pregătirile începând din zorii zilei. În curțile junilor și juneselor nimeni nu a stat cu mâinile în sân, toată lumea implicându-se pentru ca tradiția să fie cinstită după tiparul arhaic.
Carul a fost tras de o pereche de boi aduși tocmai de la Câineni. Marcel și Șerban, căci acestea sunt numele celor două animale ce au purtat carul prin Tălmăcel, îndeplinesc acest rol de șase ani, proprietarul lor fiind solicitat pentru că în sat nu a mai rămas niciun astfel de exemplar.
Preoții, primarul, viceprimarul și artistul Ionuț Fulea, botezați pe ploaie
După ce au ieșit de la slujba oficiată la Biserica Cuvioasa Paraschiva, locuitorii din Tălmăcel și oaspeții lor au pornit cu alaiul spre locul unde avea să se facă tradiționalul botez. Costumele populare, carul alegoric frumos împodobit și versurile transmise din generație în generație, rostite de juni și junese au dat farmec sărbătorii, spre încântarea celor veniți la o întâlnire cu tradiția autentică.
Preoții prezenți la eveniment au fost primii botezați, primarul orașului Tălmaciu, Ioan Oancea, și viceprimarul Ioan Opincariu fiind și ei scufundați în apa pârâului. Un alt „botezat” duminică, la Tălmăcel, a fost îndrăgitul interpret Ionuț Fulea, venit la celebra sărbătoare. Au urmat apoi Ionii și Ioanele din sat, cu toții fiind scufundați în apă de junii din Tălmăcel, pentru a avea noroc și sănătate în noul an. Plosca cu rachiu curat din prune de Tălmăcel i-a răsplătit pe cei ce au „oficiat” ritualul.
Pe tot parcursul botezului Ionilor, participanții la eveniment nu au avut parte doar de apa pârâului, ci și de o ploaie care s-a încăpățânat să cadă pe toată durata ceremonialului.
După ce toți sărbătoriții zilei de duminică au fost scufundați în pârâul de la Tălmăcel, alaiul s-a îndreptat spre Biserică, fiind încinsă o horă în fața lăcașului de cult.
„Un obicei unic în Europa”
Pentru edilul Tălmaciului, unul dintre Ionii botezați la Tălmăcel, această sărbătoare este aducătoare de amintiri plăcute, fiind totodată o mândrie pentru că, spune el, este un obicei unic în Europa: „Pentru mine este o plăcere, îmi aduce aminte de copilărie, de vremurile când participam, copil fiind, la acest eveniment. Este unul unic în Europa, are o vechime de peste 100 de ani. Pentru feciori și fete este o mândrie să fie călărași, să fie udați în râul care străbate satul Tălmăcel. Au fost și ploi, au fost și ierni în care zăpezile depășeau jumătate de metru, asta nu i-a împiedicat pe feciorii și fetele satului să continue obiceiul, tradiția și să-i ude în continuare pe Ionii și Ioanele din sat” a spus primarul orașului Tălmaciu, Ioan Oancea.