Articol
Ți-ai dori să faci alegeri mai bune când vine vorba de alimentația ta și să ai o dietă mai sănătoasă și mai echilibrată, dar nu știi de unde să începi? În acest articol vei descoperi câteva reguli simple, dar care te vor ajuta să-ți atingi obiectivul și să te bucuri de toate beneficiile pe care o alimentație sănătoasă le poate oferi.
1. Consumă o varietate de alimente în fiecare zi
O dietă diversificată oferă numeroase beneficii pentru sănătate și îi asigură organismului necesarul zilnic de nutrienți. De aceea este important să te asiguri că, în fiecare zi, consumi o varietate de alimente, de la fructe și legume până la cereale integrale și lactate.
Fiecare grupă de alimente furnizează nutrienți esențiali care îndeplinesc funcții importante în organism. De exemplu, fără vitamine și minerale, organismul pur și simplu nu poate funcționa corespunzător, iar fructele și legumele sunt surse excelente de astfel de nutrienți. Proteinele sunt esențiale pentru construcția și repararea țesuturilor, contribuind la dezvoltarea și menținerea masei musculare și le găsești în carne, pește, leguminoase și produse lactate.[2][4]
2. Citește cu atenție etichetele produselor alimentare
Este esențial să cunoaștem ingredientele produselor pe care le consumăm. Uneori, ingredientele care nu sunt sănătoase pentru noi sunt ascunse sub denumiri complicate sau necunoscute. Prin citirea atentă a etichetelor, putem evita aceste capcane și ne putem asigura că produsele pe care le alegem sunt cu adevărat sănătoase. Încearcă să alegi alimente care au o listă scurtă de ingrediente, ușor de recunoscut.
Etichetele produselor alimentare oferă, de asemenea, informații despre valorile nutriționale ale produsului. Acestea ne ajută să înțelegem cât de multe calorii, proteine, grăsimi, carbohidrați, fibre, sodiu și zahăr conține produsul. Astfel, putem compara produse similare și putem alege opțiunile cele mai sănătoase.[1]
3. Alege produse bio oricând ai posibilitatea
Un alt detaliu de care este bine să ții cont când alegi alimentele pe care le vei consuma este dacă acestea sunt sau nu bio. Produsele alimentare bio sunt cultivate fără utilizarea de pesticide, fertilizatori sintetici, organisme modificate genetic sau hormoni de creștere. Aceasta înseamnă că aceste produse nu conțin reziduuri chimice care pot fi dăunătoare pentru sănătate. Consumul de produse bio poate ajuta la reducerea expunerii la substanțe chimice toxice și poate contribui la menținerea unei stări de sănătate mai bune.
Un alt avantaj al produselor bio este gustul autentic pe care îl au.[5] Mulți consumatori susțin că produsele bio au un gust mai bun în comparație cu cele convenționale. Acest lucru se datorează faptului că produsele bio sunt cultivate în condiții naturale, fără utilizarea de substanțe chimice care pot altera gustul.
Nu este deloc dificil să găsești astfel de produse, fie că preferi să-ți faci cumpărăturile la supermarket sau online. Poți, de exemplu, comanda aici produse din gama Obio.
4. Fă din consumul de alimente proaspete, neprocesate, o prioritate
Alimentele proaspete și neprocesate reprezintă o componentă importantă a unei alimentații sănătoase și echilibrate. Acestea oferă o cantitate mai mare de vitamine și minerale în comparație cu alimentele procesate, care, în plus, conțin adesea aditivi, conservanți, zaharuri și grăsimi în exces, care pot avea un impact negativ asupra organismului nostru.
Încearcă deci, ori de câte ori este posibil, să consumi cât mai multe produse de sezon și locale, neprocesate sau minim procesate.[3]
5. Limitează consumul de sare, zahăr și grăsimi saturate
Consumul excesiv de sare, zahăr și grăsimi saturate poate avea efecte negative semnificative asupra sănătății noastre. Sarea în cantități ridicate poate crește riscul de hipertensiune arterială și boli de inimă, în timp ce un consum prea mare de zahăr poate duce la obezitate și alte afecțiuni cronice. Grăsimile saturate, în cantități mari, pot crește nivelul de colesterol din sânge și pot crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral.
Este important să limităm consumul de sare la 6 g/zi (pentru adulți) și să evităm să consumăm produse ce conțin zahăr sau grăsimi saturate în cantități mari.[2]
Diversitatea, atenția la etichete, preferința pentru produse bio, proaspete, și limitarea consumului de sare, zahăr și grăsimi saturate pot face o diferență semnificativă când vine vorba de alimentația ta. Ține cont de aceste reguli și nu îți va greu să faci alegeri mai înțelepte, cu efecte pozitive asupra sănătății tale.
Bibliografie:
Sursa foto: Freepik