Articol
În judeţul Sibiu, localitatea Buia şi Valea Buii nu au ajuns o destinaţie turistică, nefiind promovat patrimoniul cultural material şi imaterial existent. Evenimentul dezvelirii celor două busturi în Buia (în 2003) este printre puţinele organizate în memoria celor doi mari reprezentanţi ai familiei Bolyai: Farkas şi János Bolyai. În municipiul Târgu Mureş, cu ocazia aniversării a patru sute de ani de la fondarea Colegiului Reformat – la 8 septembrie 1957 – actualul Liceu Teoretic „Bolyai Farkas” păstrează memoria atât a profesorului de matematică (tatăl) cât şi a fiului, Janos, care a studiat aici. În timp, s-a marcat casa (pe str. Köteles Samuel), unde au trăit cei doi matematicieni, iar pe Palatul Culturii a fost amplasat un basorelief, putând fi vizitat şi muzeul Bolyai. La aceeaşi dată – cu ocazia unui secol de la moartea lui Farkas Bolyai -, în faţa bisericii unitariene, a fost dezvelit „Monumentul celor doi Bolyai – Bolyaiak szobra”, Colegiul Reformat fiind denumit după Farkas Bolyai. Monumentul este interesant şi inedit (printre puţinele dedicate unei familii, în România!), fiind compus din două statui: tatăl – Farkas, reprezentat şezând cu privirea spre fiu – şi fiul, János, stând în picioare privind spre sol. Prin această operă, sculptorii Istvan Csórvássy şi Marton Izsák au transmis peste veacuri un mesaj simplu: satisfacţia şi mândria tatălui care a reuşit să-i insufle fiului o pasiune adevărată pentru învăţătură. Artiştii l-au reprezentat pe János Bolyai ca un „simbol al geniului cercetător”, spiritul său revoluţionar deschizând o perspectivă nouă asupra lumii, revoluţia în ştiinţă creând bazele depăşirii performanţelor generaţiilor anterioare. Practic, demonstraţia faptului că geometria lui Euclid nu este unică – putând a fi dezvoltată o nouă geometrie, mult mai generală, numită de el: „ştiinţa absolută a spaţiului” şi ulterior „geometria hiperbolică neeuclidiană” -, a reprezentat un moment crucial în dezvoltarea geometriei. Dovedind pasiune şi continuitate în cercetarea matematicii, Janos Bolyai a elaborat un studiu despre numere complexe – cu titlul „Responsio” (1837).
Câţi părinţi se mândresc – astăzi – cu performanţele urmaşilor lor?
Vizitând satul Buia, m-am convins că viaţa pe Valea Buii, a păstrat vechile coordonate de dezvoltare, agricultura rămânând cea mai importantă sursă de asigurare a existenţei. Invităm sibienii să descopere biserica romano-catolică Buia, cunoscută şi ca „biserica ungurească”. Monograful Otto Weber descrie această biserică, apelând la lucrarea:
«„Monografia Buii”, scrisă în limba maghiară de Imre Torpai. Această biserică nouă, scrie Torpai, a fost clădită între anii 1888-1898. La aceeaşi dată, în 1888, a început să se construiască şi casa preotului (…) Ungurii au deţinut o biserică, cu mult timp în urmă, fapt care se poate deduce dintr-un act întocmit în anul 1302. (…) Unde anume a fost amplasată această primă biserică ungurească din Buia, nu se ştie. Se ştie însă, sigur, unde a fost înălţată a doua biserică. Ea a stat în apropierea castelului şi anume, mergând în sus, în faţa castelului şi apoi cotind imediat la stânga pe o străduţă mică. În anul 1888 zidurile acestei biserici erau atât de stricate încât începuseră să se sfărâme. Astfel, ungurii au fost nevoiţi să-şi clădească o nouă biserică. (…) Se ştie că maghiarii s-au abzis de catolicism imediat după începerea reformei religioase.(…) O tendinţă de recatolicizare s-a manifestat din anul 1687, după includerea Transilvaniei în Imperiul Austriac. Astfel că, în anul 1716, a fost instalat din nou un episcop catolic pe scaunul vacant din Alba-Iulia. A fost important apoi faptul că austriecii au înlocuit toţi funcţionarii de stat din oraşe, târguri şi comune cu credincioşi catolici aduşi din Austria. De asemenea, funcţii de stat puteau obţine numai cei de credinţă catolică. Pe lângă aceasta au fost dislocaţi şi o sumedenie de militari, tot de religie catolică, din Austria. Aceştia doreau, toţi, să aibă biserici de rit catolic. Astfel, s-a început clădirea de biserici noi, mai mari şi, din ordinul autorităţilor, în centrul localităţilor, în văzul tuturor. Această tendinţă de recatolicizare a luat sfârşit abia după ce, în anii 1781-1785, împăratul Iosif al II-lea (1780-1790) a emis „Edictele de Toleranţă”. Bineînţeles că, în continuare, catolicii au fost favorizaţi pe toate liniile. După câte am văzut şi în Buia a fost ales un loc central pentru construirea bisericii catolice. Putem fi siguri că şi aici s-a încercat, sub toate formele, influenţarea oamenilor pentru a adopta religia catolică.
Astfel aflăm că episcopul Transilvaniei, Lajos Haynald (1852-1864) a donat în anul 1860 suma de 3.000 de forinţi, deci o sumă foarte mare pentru acel timp, pentru plata întreţinerii unui învăţător maghiar în Buia (din „Vergangenheit und Gegenwart des siebenbürgischen Katholizismus”, Sankt Martin, 1925). Până în anul 1884 această biserică a fost filie a bisericii din Copşa Mică şi abia din acest an devine o parohie independentă. Este interesant că, imediat după această dată, s-a hotărât construirea unei noi biserici. Preot era Tamaş Istvan. La inaugurarea noii biserici a venit şi episcopul catolic al Transilvaniei, Majlath Gusztav Karoly, care a sfinţit biserica. Comunitatea credincioşilor număra pe atunci 128 de membri. În anul 1913 erau 293 de credincioşi ca urmare a afilierii altor sate parohiei din Buia. O contribuţie financiară deosebită la construirea noii biserici şi-a adus înstăritul proprietar de pământ Imre Miske, care, ca o curiozitate, fiind încă reformat la începutul clădirii bisericii catolice, până la terminarea lucrărilor trecuse de partea catolicilor. (…) Biserica a fost construită în stil roman. A fost sfinţită în numele Mariei Mici la 25 iulie 1898. Ziua acestei sfinte se sărbătoreşte în fiecare an la 8 septembrie».
Ştiaţi că în satul Buia a existat o sinagogă? Despre comunitatea evreiască, Otto Weber scria: «evreii au ajuns la Buia cu ocazia evenimentelor din 1848. În Buia trăiau în anul 1880 şase familii de evrei, numărând 35 de persoane. Numărul lor s-a redus, până în anul 1930, la 20 de persoane. Toate familiile erau destul de înstărite şi trăiau în casele cele mai reprezentative. Pe lângă terenuri agricole, ei mai posedau şi un magazin de desfacere a diferitelor mărfuri şi altul de desfacere a spirtoaselor, folosit ca şi cârciumă. Au obţinut venituri şi de pe urma morii, care era tot în posesia lor. (…) După al Doilea Război Mondial au plecat toţi evreii din Buia. Cu toate că numărul lor era destul de redus ei posedau în Buia şi o sinagogă. Aceasta era aşezată în grădina mare din spatele celor două magazine amintite (…) şi anume în partea dinspre deal a grădinii. În centrul satului locuia „soahterul”, cum îl numeau buienii. El avea funcţia de rabin şi era răspunzător de pregătirea corespunzătoare a mâncărurilor, (…) Comunitatea evreilor avea şi un cimitir separat de celelalte cimitire. El se găsea, nu departe de castel, pe partea dreaptă a râului Calva, la ieşirea din sat. Şi astăzi se mai pot vedea opt pietre funerare pe acel loc. Pe ele se găsesc rânduri scrise numai cu litere ebraice (…)».
Un capitol important este intitulat „Biserica evanghelică din Buia”: «Religia evanghelică se mai numeşte şi protestantă. Este a treia mare religie creştină după celelalte două: catolică şi ortodoxă. (…) Biserica este descrisă într-un Atlas al bisericilor fortificate ale saşilor ardeleni publicat de arhitectul Hermann Fabini în anul 1998». Este singura comunitate religioasă care conservă imaginea istorică a propriului patrimoniu, într-un atlas şi în multe lucrări de prezentare şi promovare.
(va urma)