Articol
2022 este anul dedicat Smarandei Brăescu. Prima parașutistă și a treia aviatoare a României va fi sărbătorită anual în 19 mai și în 2 octombrie, zilele în care celebra aviatoare a stabilit recorduri mondiale.
Camera Deputaților a adoptat Legea pentru instituirea anului 2022 ca Anul Smaranda Brăescu.
„Smaranda Brăescu, recunoscută nu doar în țară sau în Europa, ci și peste Ocean, a fost propusă pentru a fi sportiva mondială a anului 1932. Americanii au îndrăgit-o de la primul salt, au primit-o la școala lor de pilotaj, fiind primul pilot străin care a obținut un brevet american de pilot. Deși ar fi putut să stea în siguranță în perioada războiului, a ales să zboare pentru țara ei, înrolându-se ca pilot militar în ‘Escadrila Albă’, riscându-i viața pentru salvarea celor răniți. A parcurs mai multe perioade istorice: regele a decorat-o, comuniștii au condamnat-o, aviatorii și parașutiștii români din toate timpurile au venerat-o. (…) Pentru stabilirea recordului european și a celui mondial absolut, România îi oferă omagiul meritat, post-mortem”, a scris Nicolae Ciucă în expunerea de motive a inițiativei legislative.
Meritele Smarandei Brăescu au fost recunoscute la nivel internațional în perioada interbelică. Prima femeie parașutist a fost decorată de Casa Regală, obținând performanță în domeniul său. Smaranda Brăescu a fost numită “Regina Aerului” Aviatoarea s-a remarcat și în timpul celuia de-Al Doilea Război Mondial, făcând zboruri umanitare pentru salvarea răniților.
„Se instituie anul 2022 ca Anul Smaranda Brăescu, pentru celebrarea împlinirii a 90 de ani de la stabilirea recordului absolut la parașutism, la data de 19 mai 1932, de către aviatoarea Smaranda Brăescu. Începând cu anul 2022, pentru a marca personalitatea aviatoarei Smaranda Brăescu, se pot desfășura anual ceremonii, în datele de 19 mai și 2 octombrie, care pot fi organizate de autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și de instituțiile publice de cultură din țară și din străinătate, prin derularea unor programe și manifestări cu caracter cultural sportiv, în colaborare cu organizații neguvernamentale”, prevede legea votată de Parlament.