2.000.000 de euro pentru Bastionul Soldisch. Aici va fi Centrul pentru Educaţie al Muzeului ASTRA

Acasa >

Articol

Bastionul Soldisch şi zona înconjurătoare vor fi reabilitate şi vor deveni Centrul ASTRA pentru Educaţie. Investiţia, după cum spune Ciprian Ştefan, managerul Muzeului ASTRA, va revitaliza zona centrală a Sibiului şi va fi "o investiţie pentru viitorul copiilor noştri". Noul centru va fi "un spaţiu al Sibiului, un spaţiu al sibienilor", după cum a spus managerul muzeului, în cadrul conferinţei de presă care a avut loc vineri, chiar sub zidul bastionului. La eveniment au mai fost prezenţi Raluca Turcan, ministru al culturii, Marcel Boloş, ministrul finanţelor şi Daniela Cîmpean, preşetintele Consiliului Judeţean Sibiu.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Ciprian Ştefan a mai declarat că acesta e un moment emoţionant, "pentru că iată că încă un proiect de anvergură pentru că (…) reuşim să dezvoltăm prin cultură societatea şi în acelaşi timp reuşim să avem investiţii strategice generatoare de efecte economice directe şi indirecte. E spaţiul nostru, e spaţiu dumenavoastră, e istoria noastră a tuturor, iar datoria noastră este să o comunicăm generaţiilor următoare în cel mai potrivit mod cu putinţă".

"…Spun cu tărie că am ajuns la o maturitate când factorii decizionali au înţeles rolul nostru în viitor, pentru că dacă am vorbit de 2,1 milioane de euro şi dacă am prezentat acest studiu de fezabilitate spun că există în momentul de faţă şi va exista şi anul viitor instrumentul de finanţare prin Ministerul Culturii şi Timbrul Monumentelor Istorice unde ne încadrăm în suma respectivă de bani după ce am finalizat această primă etapă", a mai spus managerul Muzeului ASTRA

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Raluca Turcan: Investiţia în patrimoniu este cea mai durabilă

"Uitându-mă spre dumneavoastră am realizat din nou că atunci când o instituţie de cultură străluceşte, oamenii care participă la momentul de înţelegere a semnificaţiei noii instituţii sunt aparte. (…) Investiţia în patrimoniu este cea mai durabilă şi în acelaşi timp este ca o mână de salvare pentru identitatea noastră naţională atunci când ne gândim spre viitor. Viitorul va avea ca istorie exact ceea ce noi construim şi reabilităm acum. Dacă nu intervenim, la cât sunt de degradate monumentele istorice în România, riscăm să ne trezim prea târziu", a spus, cu acest prilej, ministrul culturii, Raluca Turcan.

Raluca Turcan a mulţumit ministrului finanţelor, Marcel Boloş, pentru sprijinul dat Ministerului Culturii "de a obţine bani în guvern pentru acest proiect pe patru axe de intervenţie şi aici, în Bastionul Soldisch, am făcut practic primul pas, şi anume studiul de fezabilitate care va sta la baza investiţiei şi refacerii acestui loc istoric"

"Vă doresc, domnule Ciprian Ştefan şi doamnă preşedintă a Consiliului Judeţean, ca această perlă pe care o avem cu toţii aici, în centrul Sibiului, punte între locurile din Sibiu, punte de istorie, punte între etnii, să ajungă să devină un loc unde se face educaţie prin cultură, mai ales că, tot împreună cu domnul Ciprian Ştefan, am pus bazele unei politici culturale de educaţie prin cultură, pentru că avem nevoie de lucrul acesta", a mai declarat Raluca Turcan .

Ministrul culturii a precizat că a creat cadrul legal "ca pe timbrul monumentelor istorice să existe o componentă financiară din bugetul de stat pentru a interveni pe clădiri monument istoric. Există diferite tipuri de intervenţii: studiu de fezabilitate, proiect tehnic, începerea investiţiei. În momentul de faţă, Muzeul ASTRA a aplicat pentru realizarea proiectului de fezabilitate. După ce acest proiect este încheiat, de unde a reieşit şi valoarea totală a investiţiei, care se ridică la aproximativ 2 milioane de euro, deschidem apelul. Există deja cadrul legal şi creditele de anjgajament alocate pentru aceste investiţii şi vor depune proiectul pentru proiectare şi execuţie".

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a subliniat, la rândul lui, că acest proiect este "de importanţă pentru cultură dar şi ceea ce înseamnă pentru investiţiile culturale pe care doamna ministru le-a pornit de-a lungul mandatului domniei sale".

La finalul conferinţei de presă, cei doi miniştri şi preşedintele CJ Sibiu, însoţiţi de managerul Muzeului ASTRA, au vizitat bastionul Soldisch, în interior şi exterior.

 

Întâlnire cu oamenii de afaceri sibieni

Tot astăzi, miniştrii Raluca Turcan şi Marcel Boloş au avut o întâlnire cu peste 200 de oameni de afaceri din județul Sibiu. Aici a fost prezentat un raport "cu cele mai importante decizii și inițiative pe care le-am luat din funcțiile guvernamentale deținute din 2019 și până în prezent", a transmis Raluca Turcan.

Printre acestea se numără coordonarea, din poziția de vicepremier, a ajutorului în pandemie pentru angajatori, prin șomajul tehnic, kurtzarbeit, schema de sprijin pentru industria HORECA, susținerea deblocării investițiilor în autostrada Sibiu-Pitești şi reforma pensiilor, prin digitalizarea a cinci milioane de dosare de pensii.

"De la conducerea Ministerului Culturii, am investit în marile evenimente culturale ale Sibiului, care au atras mii de turiști participanți în județul Sibiu. Și, nu în ultimul rând, investițiile fără precedent în patrimoniul cultural, menite să ne consolideze identitatea națională și să sprijine turismul cultural. A fost o întâlnire în care oamenii de afaceri sibieni au adresat întrebări directe reprezentanților Guvernului, legate de preocupările lor. Printre cele mai des menționate subiecte au fost: predictibilitatea sistemului de impozitare, fiscalitatea – condiții absolut necesare pentru planurile de afaceri și investiții , calendarul de finanțare din programul Start-up Nation și impozitul pe dividende", a mai transmis ministrul Turcan.

La rândul lui, Marcel Boloş i-a asigurat pe oamenii de afaceri sibieni că se va menține cota unică pentru impozitare şi a pragului de 500.000 de euro pentru IMM-uri, agreat în negocierile cu Comisia Europeană.

Autor
08 noiembrie 2024 la 17:44

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 10 ore
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 12 ore
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 1 zi
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Anunț important din partea Muzeului ASTRA privind accesul la Slujba de Înviere
Credincioșii care doresc să participe la Slujba de Înviere de la Biserica din Bezded, din cadrul Muzeului ASTRA...
Actualitate
1 min de citit