Articol
În 2023, toți românii comemorează 150 de ani de la trecerea în veșnicie a Sf. Ierarh Andrei Șaguna. În primul an de la fondare, – director Ioan Slavici și redactor responsabil Cornel Pop Păcurar – a cinstit memoria marelui mitropolit, publicând știri despre evenimente. Reproducem știrea din Tribuna (1884, nr. 185): «Societatea de lectură „Andrei Șagunaʺ. Ședința publică ținută ieri seara de membrii societății a întrunit în sala seminarului „Andreianʺ un public numeros, mai numeros decât ca în sala să poată încăpè întreg și foarte mulți dintre cei veniți erau siliți a sta la întrare. S´au ținut două disertațiuni, una de dl Virgil Oniț asupra lucrării metropolitului Andreiu, ear´ alta de dl Romul Mircea asupra importanței religiunii; s´au declamat apoi două poesii, una dintre snoavele lui Anton Pann și scena de temniță din „Despot-Vodăʺ; s´au executat, în sfîrșit, trei coruri sub conducerea excelentului nostru profesor de musică dl G. Dima. Serata a fost reușită, și regretăm, că, de astă dată cel puțin, trebue să ne mărginim a da aici un resumat din discursul, cu care dl Dr. Ioan Crișan, președintele societății, a deschis ședința: „În numele societății de lectură „Andreiu-Șagunaʺ, care și în acest an m´a onorat cu oficiul de conducător, Vă mulțumesc din inimă, că la modestul apel, ce ne-am luat voie a Vi-´l face, n´ați pregetat a înfrumuseța festivitatea noastră anuală. Scim, că nu al nostru este meritul a Vă fi întrunit aici în număr atât de frumos, căci suntem conscii de modestia puterilor și a prestărilor noastre. Farmecul ce V´a atras își ia isvorul dela persoana, cu a cărei amintire a ne aduna; a devenit pentru noi o trebuință din ce în ce tot mai adânc simțită. Șaguna se numără între acei fericiți bărbații, cari lasă în urma lor un nume splendid, istoric, un favor, de care numai puțini muritori se împărtășesc. El, în largul său teren de activitate, și-a câștigat prin diligență și strădanie, prin curata sa iubire față cu biserica și poporul său și în fine prin curatul său patriotism astfel de merite, de care dacă își vor aduce aminte generațiunile viitoare înainte de toate se vor cinsti pe ele înșile.
Șaguna se numără între bărbații fericiți. Numele lui cu drag se rostesce. La rostirea numelui lui tresare o generațiune întreagă și toți, vrând-nevrând, își îndreaptă pașii spre locul acela, unde presupun, că se va rosti mai des și în mod mai demn numele dorit. Societatea noastră este astăzi locul, spre care și-a îndreptat pasul partea cea mai bună a generațiunii la farmecul ce o a electrisat. În o scurtă ședință ea se va nisui să contribue la stâmpărarea dorului ce v´a condus. Și pentru-ca această societate să poată păși neîntârziat la resolvarea problemei sale din astă seară, cu permisiunea D-voastre, declar ședința publică deschisăʺ. După terminarea seratei Preacuvioșia Sa Părintele Vicar archiepiscopesc Nicolae Popea le-a mulțumit tinerilor societari pentru ostenelele lor și i-a îndemnat a stărui pe calea ce-au apucat».
În 1885 (nr. 137), aceiași societate de lectură a organizat un eveniment în Rășinari; publicăm știrea „Parastas în Rășinarʺ: «Duminecă în 16 v Iunie s´a celebrat în biserica cea nouă din Rășinari, după finirea liturgiei, cu multă ceremonie și în asistența unui public local foarte numeros, un părăstas pentru sufletul răposatului Archiepiscop și Metropolit „Andrei Baron de Șagunaʺ. Societatea de lectură „Andrei Șagunaʺ a elevilor seminarului Andreian, ce poartă numele fericitului bărbat, a exmis din sînul său o comisiune de 9 membri, care a asistat la liturgie și la celebrarea acestui parastas. În tot decursul parastasului s´au tras neîntrerupt toate clopotele dela biserică și la finea parastasului tot între sunetul clopotelor scolarii și scolărițele scoalelor capitale de acolo în rînd doi câte doi și cu un steag negru în frunte, epitropii cu praporii bisericesci, comisiunea societății, preoții celebranți, precum și tot celălalt public numeros, au eșit cu multă ceremonie la mormântul Marelui Andreiu, unde conducătorul comisiunii societății de lectură „Andrei Șagunaʺ teologul de a III Romul Pop, rostind cu cuvinte alese un discurs potrivit, a depus pe mormânt o cunună frumoasă de flori cu inscripțiunea „Neuitatului seu patron Andreiu Baron de Șaguna. Societatea de lectură. „Andreiu Șaguna 1885ʺ».
Descoperiți trecutul marilor noastre personalități, din cotidianul Tribuna! M.P.B.