Articol
Aniversarea celor 175 de ani de existență a învățământului militar românesc a avut darul de a ne întări convingerea că țara are prin Garnizoana Sibiu doi stâlpi importanți pentru mediul militar românesc, care susțin principiul corectitudinii și al dreptăţii. Este vorba despre Comandamentul NATO South-East Multinational Corps (HQ MNC-SE) și la Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu (continuatoarea și succesoarea tradițiilor educaționale și instituționale a primei școli militare de ofițeri din România).
Reprezentanți ai administraţiei locale precum președintele CJ Sibiu Daniela Câmpean, primarul Sibiului, Astrid Fodor și prefectul Mircea Crețu s-au alăturat personalităților din domeniul militarm dar și celor ale comunităţii academice din întreaga țară. Lor le-au fost alături cei 57 de reprezentanți din 14 țări (Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, Cipru, Republica Cehia, Estonia, Grecia, Italia, Polonia, Portugalia, Slovacia, România și Statele Unite ale Americii), care participă la dezbaterile din cadrul iMAF.
Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Comandor, cu însemn de pace, pentru militari
Evenimentul a fost onorat de ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, șeful Statului Major al Apărării, gl. Daniel Petrescu, şeful Statului Major al Forțelor Terestre, gl.mr. Iulian Berdilă, șeful Direcției Generale Management Resurse Umane, gl.mr. George Spiridonescu, membri și comandanți ai celorlalte structuri militare din Sistemul Național de Apărare, dar și alte personalități militare care și-au împlinit expertiza profesională în reputata academie militară de la Sibiu.
În semn de apreciere a activității desfășurate, Președintele României, Klaus Werner Iohannis, a decorat Drapelul de Luptă al Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Comandor, cu însemn de pace, pentru militari. În nota înaltei aprecieri, Președintele Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior, conf.univ.dr. Octavian Mădălin Bunoiu, a înmânat Certificatul obținut de Academia Forțelor Terestre la evaluarea instituțională, care s-a finalizat cu calificativul GRAD DE ÎNCREDERE RIDICAT, spunând: „este o emoție specială născută de armonia pe care o arătați dar și o generați, este o forța pe care o transmiteți fiecăruia din noi mai ales în această perioadă complexă a actualului context geostrategic, arătând că sunteți adevărați profesioniști”.
Totodată, a remarcat consecvența conducerii AFT, care sub comanda Generalului de brigadă prof. univ. dr. ing. Ghiță Bârsan, comandantul și rectorul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” reușește să primească pentru a doua oară acest înalt calificativ național. Directorul general al Direcției Generale Învățământ Universitar din cadrul Ministerului Educației, conf.univ.dr. Daniela Vasilica Burghilă, a oferit placheta și diploma aniversară „Spiru Haret” ale Ministerului Educației.Ulterior Directorul general al Direcției Generale Învățământ Universitar din cadrul Ministerului Educației, conf.univ.dr. Daniela Vasilica Burghilă, a oferit placheta și diploma aniversară „Spiru Haret” ale Ministerului Educației.
Imaginea managerului-comandant și mesajul continuității în spiritul performanței
Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnicii din București, în numele Consiliului Național al Rectorilor a remarcat schimbările majore din AFT, petrecute mai ales în ultimii 10 ani, transformări care au la bază munca unui colectiv bine sudat, în care expertiza este virtute.
Domnia sa a afirmat că expertiza militară de la AFT reflectă și spiritul celui care a reușit să imprime noua dinamică instituției din Garnizoana Sibiu. ”Fără să exagerez afirm că perioada rectorului Bârsan a fost cea mai prolifică, pornind de la internaționalizarea academiei, alinierea la cele mai înalte standarde, schimbarea de paradigmă datorându-se echipei care îl are în frunte pe Generalului de brigadă prof. univ. dr. ing. Ghiță Bârsan, comandantul și rectorul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, care merită din plin reverența și aprecierea noastră, fiind un exemplu de bune practici academico-militare în special prin felul în care au fost utilizate fondurile alocate din cei 2% pentru educație”, a mai completat rectorul Mihnea Costoiu, înaintea de oferirea plachetei care menționează contribuția remarcabilă adusă de AFT învățământului militar românesc pentru susținerea și promovarea cercetării și științei în România.
Ministrul Apărării Naționale și șeful Statului Major al Apărării și-a exprimat aprecierea pentru efortul depus și determinarea manifestată pentru obținerea de rezultate de excepție în pregătirea academică și militară, în desfășurarea activităților de cercetare științifică, la competițiile sportive și în promovarea imaginii Armatei României, în țară și peste hotare. „Am onoarea să vin din nou în aceasta Academie. Este o marea bucurie să marcăm 175 de ani de istorie pentru educația militară națională dar și pentru universitatea româneasca în general. Sunt încântat să revăd decidenți importanți din învățământul românesc, colegii mei rectori și prorectori. Acest aspect demonstrează ca mediul universitar nu este o enclavă, că învățământul militar este parte din această construcție aflată în armonie cu școala și cultura, susținând securitatea societală și reziliența. Noi trebuie să fim și să rămânem un spațiu al excelenței, al disciplinei și responsabilității, așa cum l-am regăsit și la AFT. Ca atare, vă felicit pentru rezultate și vă îndemn să orientați eforturile spre urgențele vremurilor de acum. Trăim vremuri complicate și trebuie sa acționăm repede. Avem nevoie de a cultiva creativitatea și inovația. Lumea pe care o construim trebuie să o edificăm alături de tineri în spiritul responsabilității”, a mai adăugat ministrul Dâncu.