Se împlinesc 106 ani de când Transilvania s-a alăturat României, iar la Alba Iulia au fost prezenți numeroși sibieni, istoricii apreciind numărul lor la peste 8.000, în contextul în care numărul total al participanților veniți din întreaga țară a fost de 100.000.
Din orașul Sibiu și din comunele județului nostru s-au format delegații, care au avut asupra lor liste cu numele celor care doreau unirea, așa-zise „Credenționale”, în cuprinsul cărora era trecut următorul text: „Obștea poporului român din comuna (numele comunei n.r) din îndemn propriu și fără nici o silă sau ademenire din vre-o parte, dă la iveală dorința fierbinte, ce însuflețește inima fiecărui Român, și declară, că voința sa nestrămutată este:
Voim să fim alăturați, împreună cu teritoriile românești din Ardeal, Banat, Ungaria și Maramurăș, la Regatul României, sub stăpânirea Majestății Sale, regelui Ferdinand I.
În această hotărâre a noastră așternem tot ce au dorit strămoșii noștri, tot ce ne încălzește pe noi, cei de față, și tot ce se va înălța pururea pe fiii și nepoții noștri.
Așa să ne ajute Dumnezeu!”
În astfel de documente se regăsesc numele cunoscute: Aurel Decei – istoric și diplomat român născut la Gura Râului, Nicolae Petra – prozator și eseist născut la Sibiel sau Ioan Șteflea – general de armată, născut în Săliște.
Numărul de semnături cuprinse în astfel de liste, unele intitulate „Hotărârea noastră”, este variabil: Galeș – 120, Gusu – 50, Jina- 30, Aciliu – 61, Poiana Sibiului – 32, Apoldu de Jos – 714, Tilișca – 408, Miercurea Sibiului – 532.
O notă aparte a făcut comunitatea din Roșia, care a alăturat ”Credenționalului” un mesaj semnat de preotul Scorobeț: „Mărit Sfat național! Obștea din Roșia subscriind Hotărârea, roagă pe Dumnezeul neamurilor să ia sub ocrotirea sa neamul nostru întregit dându-i veacului de veșnică glorie în afară și fericire între fii săi.”
Mihai POP
Sursa foto principală: Muzeul Virtual al Unirii